– Jeg er ikke så skråsikker på om damene skal være med

Raw Air-sjef Arne Åbråten heller mot at det er bedre om man lager en egen hoppuke for jentene.
Raw Air-sjef Arne Åbråten heller mot at det er bedre om man lager en egen hoppuke for jentene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hoppjentene står uten sin egen prestisjeturnering. Raw Air-ledelsen tror det kan være best å lage en egen konkurranse – ikke la Maren Lundby og konkurrentene bli med gutta på turné Norge rundt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sportssjef Clas Brede Bråthen har tidligere lovet jentene sin egen hoppturnering, men det blir neppe sammen med gutta i nyvinningen Raw Air.

– Jeg er ikke så skråsikker på om damene skal være i med Raw Air. Gjør vi da damehopp den beste tjenesten? Eller gjør vi dem en større tjeneste med å lage en egen turnering som ikke nødvendigvis går i de samme bakkene på samme tid som herrene. Vi har sett at de kan komme i skyggen når det er flere disipliner samme dag, sier Raw Air-direktør Arne Åbråten til NTB.

– Det ønsker jeg ikke. Skal vi lage en kvinneturnering, skal den være like bærekraftig som for herrer. Den skal stå på egne bein. Jeg vet ikke om den skal hete det samme. Kanskje er det lurere å legge den til andre arenaer, der du kan få en helt annen opplevelse, fortsetter hopptoppen.

Høydalsmo og Notodden?

Han tror en hoppuke for jentene i desember kan være en vel så god plan for å løfte damenes hopparena. Åbråten vil ikke ut med navn på mulige arrangører, men etter det NTB forstår ligger bakker som Høydalsmo og Notodden langt fremme i rekken dersom planene blir realitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vikersund kan bli eneste bakke med renn både for menn og kvinner – hvor det kan bli en spektakulær avslutning, selv om jentene ikke får sette utfor i skiflying enn så lenge.

– Det å finne mindre plasser, men steder med et stort hopphjerte, kan være lurt. Da kan vi løfte fram flere norske arrangører på kartet og det blir en større egenart. Vi må innse at vi ikke har vært flinke nok til å få folk til å se på damehopprenn. Å ha store arenaer som Holmenkollen eller Lillehammer, er jeg ikke sikker på at det er det beste. Og det kan ikke bli sånn at vi bare setter damehopping inn som en del av et konkurranseprogram, mener Åbråten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skal vi få fram jentesporten, kan vi like gjerne vise dem fram for en fullsatt arena der det ikke har vært verdenscup før. Se bare på Hinzenbach, hvor jentene kommer veldig fint fram. Det er ikke blant de største arrangørene på herresiden, men er i ferd med å gi jentene et veldig godt arrangement.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slipper til de beste?

Med ti konkurranser på ti dager, åpner ikke Raw Air-programmet for mange utsettelser. Et damerenn i forkant, vil kunne gjøre det vanskelig å avvikle herrerennene om værgudene slår seg vrange.

Men Det internasjonale skiforbundet (FIS) har lovet Raw Air-ledelsen en gjennomgang av rennreglementet til våren. Åbråten er ikke uvillig til å prøve en ordning der de 15–20 beste jentene i verden får bli med under Raw Air-paraplyen. Da må en regelendring på plass, siden antall startende er under FIS-kravene.

I hoppuka har de fire arrangørene fått lov til å ha duellsystemet. Det systemet kommer ikke til Norge, men samtidig fikk Skiforbundet lov til å ta med poengene fra de to lagkonkurransene og de fire kvalifiseringene i sammendraget.

– Jeg ønsker å ha med damene i turnering og la dem få samme mulighet, men jeg vet ikke om den beste løsningen er å sette dem inn i det vi allerede har – kontra å bygge opp en egen merkevare, sier Raw Air-sjefen.