Bernabeu-jubel for frekk Madrid-Martin

Martin Ødegaard i aksjon i onsdagens kamp. Foto: Erik Johansen, NTB scanpix
Martin Ødegaard i aksjon i onsdagens kamp. Foto: Erik Johansen, NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Halvannet år etter debuten fikk endelig Martin Ødegaard (17) smake skikkelig på A-lagsfotball med Real Madrid igjen. Det ble 90 minutter og 6-1-seier i cupen over Cultural Leonesa.

– En herlig tekniker, sa Brasil-legenden Roberto Carlos om Ødegaard til NTB i pausen onsdag.

– Han spilte veldig bra i dag, ikke minst for å være snaut 18 år. Hva som skjer med ham framover vet jeg ikke, men han viste karakter i dag. Han gjorde meg fornøyd, sa trener Zinédine Zidane etter kampen om Ødegaard.

– Jeg er fornøyd med de unge som fikk sjansen, konstaterte han. Blant dem var også hans egen sønn Enzo, som fikk sin A-lagsdebut som innbytter og scoret.

Ifølge Reals pressesjef Juan Camillo Andrade fikk Ødegaard ikke lov til å uttale seg til pressen etter kampen.

Mot simpel motstand vant vertene akkurat som de ville. Det var Reals 32. strake kamp uten tap. Klubbrekorden er 36.

En frisk Ødegaard gjorde comeback foran et vel halvfullt Bernabeu-stadion og med sørgebånd på venstrearmen. Begge lag benyttet disse for å markere flytragedien der nesten et helt brasiliansk lag ble utslettet tidligere denne uka.

Real tok ledelsen allerede etter 23 sekunder. Mariano scoret etter horribelt forsvarsspill fra gjestene.

Drillet

Et minutt senere viste Ødegaard seg fram med en fiffig og suksessrik dribling. Han fortsatte med å involvere seg mye og bra i begge omganger.

17-åringen var involvert i forarbeidet til James Rodríguez' 2-0-mål. Mariano la på til 3-0 før gjestene reduserte på et praktskudd av Yeray Gonzalez

Ødegaard ga trolig svaret trener Zinédine Zidane ønsket seg: Tenåringen er uredd, trygg på seg selv, frekk og i stadig utvikling.

Enzo Zidane gledet så pappa med 4-1-scoringen i sin debut. Ødegaard var nest sist på ballen før junior laget mål. Mariano fullførte sitt hattrick med hodet før et selvmål i siste minutt fastsatte resultatet.

Hjemmepublikum fikk endelig se gutten som er tidenes yngste Real-spiller i obligatorisk kamp. Ødegaard hadde et par gode skuddforsøk etter pause.

Men motstanderne i La Liga holder flere klasser bedre nivå enn Cultural Leonesa. For å duge der må Ødegaard herdes ytterligere, selv om han er langt mer robust nå enn for et halvt år siden.

Lang pause

Drammenseren fikk et innhopp for Cristiano Ronaldo i siste seriekamp i mai 2015, men etter det har det bare vært venting og venting.

Sjansen kom onsdag mot Cultural y Sportiva Leonesa (nivå tre i Spania) i 16-delsfinalen i den spanske cupen. Der hadde Real med seg 7-1 fra utekampen, og nesten hele stjernegalleriet ble hvilt.

Ødegaard leies etter all sannsynlighet ut fra nyttår. Han skal herdes på et høyere nivå enn Reals B-lag Castilla på tredje nivå.

Det kan fort skje i franske Rennes.

Storkamp

Lørdag smeller det i spansk fotball med El Clásico mellom Barcelona og Real Madrid på Camp Nou. Den kampen må etter all, all sannsynlighet Ødegaard se på TV hjemme i leiligheten i utkanten av Madrid.

Ifølge klubbkjennere NTB snakket med onsdag, er dette Reals plan for Ødegaard: Utleie i to halve sesonger (første fra nyttår) og så tilbake til Madrid om han har utviklet seg et par-tre hakk.

Ødegaard har en kontrakt som løper til sommeren 2018.

Den kan bli forlenget i løpet av vinteren.

Fakta om Ødegaard og Real Madrid

Dette er nøkkeldatoene for Martin Ødegaard i det som var en sensasjonell overgang:

7. januar 2015: Flyr til Madrid og forhandler.

22. januar 2015: Både Strømsgodset og Real offentliggjør avtalen som løper til sommeren 2018. Godset får cirka 30 millioner kroner for spilleren. Det kan øke til 50 mill. fordi avtalen har flere punkter omkring spilletid og annet.

8. februar 2015: Debut på Reals B-lag Castilla med et innhopp.

23. mai 2015: Debuterer med A-laget i siste serierunde. Han erstatter Cristiano Ronaldo etter 58 minutter og blir også klubbens yngste spiller i obligatorisk kamp

30. november 2016: Spiller overraskende fra start og fullfører 90 minutter i cupkampen hjemme mot Cultural Leonesa. (©NTB)