Landslagssjefen: – Therese burde kontrollert salven selv

Therese Johaug er alene på lesertoppen i Sverige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Therese Johaug er alene på lesertoppen i Sverige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har null skyld i denne saken, sa Johaug og slo hånden i bordet. I et svensk debattprogram torsdag sier landslagssjef Vidar Løfshus at Johaug burde kontrollert salven etter hun fikk den av landslagslegen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Therese Johaug-saken har i en uke vært det viktigste på sportsfronten også i Sverige. Torsdag ble saken debattert på Sveriges mest sette debattprogram på SVT.

– En nasjonal skandale som risikerer å bli en traume for skinasjonen Norge. Kanskje er det litt slik at vi fryder oss litt her i Sverige? sa programleder i SVTs debattprogram Opinionen, Belinda Olsson, da hun torsdagens innledet Johaug-saken.

Under debatten var landslagssjef Vidar Løfshus klar på at Johaug har skyld i saken. Det er en annen forklaring enn den Johaug selv ga på pressekonferansen 13. oktober:

– Jeg vil fortelle alle sammen hva som har skjedd, og jeg skal sitte her rakrygget og fortelle alt for jeg har null skyld, sa en gråtkvalt Johaug og la all skyld på legen.

Landslagssjef Vidar Løfshus sier et et svensk debattprogram at Therese Johaug «skulle kontrollert salven selv". Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Landslagssjef Vidar Løfshus sier et et svensk debattprogram at Therese Johaug «skulle kontrollert salven selv". Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Den avtroppende landslagslegen, Fredrik S. Bendiksen, tok alt ansvaret i saken. Landslagssjef er nå klar på at Johaug burde ha sjekket kremen nøyere selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Programleder Olsson spør:

– Kan du forstå at mange ikke skjønner hvordan man kan ha sett på forpakningen uten å se dette forbudtskiltet med ordet doping?

– Ja. Og det er like ufattelig for meg. Alle leger sier det, og det sier jo Fredrik Bendiksen selv at det der skulle han ha sett. Og når han ga den salven til Therese, så hun selvsagt ha kontrollert den salven. Det er ufattelig at det har blitt som det har blitt, sa Løfshus.

Påtalenemnda i Antidoping Norge har konkludert med at Therese Johaug må ta sin del av skylden for den positive dopingprøven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener hun er å bebreide for ikke å undersøke hva hun inntok i kroppen da hun brukte denne salven, sa Påtalenemndens leder Anstein Gjengedal til NTB, etter det ble klart at Johaug er suspendert i to måneder.

Les saken: – Johaug er å bebreide og se video:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Systematisk doping

Under debatten kom det opp påstander fra SVT-profil Hasse Svens om både systematisk doping og bloddoping som ingen er dømt for, og Svens var sterkt kritisk til Norges Skiforbunds forklaringer i både Johaug- og Sundby-saken.

– Vi må forholde oss til fakta, dette er i beste fall påstander, svarte Løfshus.

– En utøver er ren til det motsatte er bevist, jeg har tro på en ren idrett i Skandinavia og det har jeg fortsatt troen på, fortsatte landslagssjefen, og sa at de i fremtiden vil jobbe for bedre rutiner.

Bakgrunn: Johaug: – Jeg har null skyld:

– De holder på å drepe hele skisporten

Debatten på SVT åpnet med en av Sveriges hardeste kritikere mot norsk langrenn. Sportskommentator Lasse Anrell sa allerede i forkant av Johaugs positive dopingprøve at «norsk langrenn stinker».

– Det er en arroganse innen norsk langrenn så stor at man tar i bruk nesten kriminelle metoder. Norsk langrenn stinker, de har ikke tatt problemet på alvor, sa Anrell til Aftonbladet TV.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anrell var i mange år ansatt i avisen, men er nå frittstående kommentator.

Under debatten torsdag sa Andrell at han mener norske og svenske journalister har latt Johnsrud Sundby og andre norske løpere slippe billig unna for bruken av astmamedisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er farlig nære doping, og det er uetisk og det er juks i min verden, sa Anrell og sa videre at «forventer at Johaug blir behandlet som alle andre som blir tatt for doping».

– Dårlige unnskyldninger har jeg hørt i hundrevis av saker, sa Anrell og avsluttet med følgende tirade.

– De holder på å drepe hele skisporten, som sa det ikke finnes skadefryd i hans utspill men at han forholder seg til fakta.

Les også: Slik reagerer verden på Johaug-saken

Les også: Strakstiltak skal forhindre nye dopingsaker

SE VIDEO: Aukland: – Therese var tvunget til å følge legens råd:

SE VIDEO: – Jeg kjøper ikke historien til Johaug og Bendiksen: