Øystein Pettersen: – Jeg har brukt astmamedisin

Langrennsløper Øystein Pettersen utenfor den norske smørertraileren i Kuusamo i Finland i november 2013, dagen før verdenscupåpning i langrenn.
Langrennsløper Øystein Pettersen utenfor den norske smørertraileren i Kuusamo i Finland i november 2013, dagen før verdenscupåpning i langrenn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen hemmelighet at jeg har sittet der og brukt astmamedisin. Hva andre har gjort, får de svare på selv, sier Øystein «Pølsa» Pettersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frem til våren 2014 representerte han det norske herrelandslaget i langrenn.

Ifølge Aftenposten fikk norske skiløpere tilbud om medisinering i den mobile smøretraileren i forbindelse med konkurranser.

– Mellom heatene er det ikke vanlig, men etter at du har gått prolog føles det som om lungene blir vrengt. Da kan det være fornuftig at du tar et eller annet som roer ned reaksjoner på astma, forteller Pettersen til avisen.

Pettersen har ikke anstrengelsesastma eller kuldeastma, men brukte vanlig astmamedisin som ventoline og pulmicort om morgenen før konkurranse fordi han har hatt kronisk astma siden barndommen.

Les også: Ekspert: – Ingen dopingeffekt av astmamedisin

Inhalerer dråper i traileren

Hverken konkurrenter, publikum eller TV-seere får innsyn i bruken av forstøverapparatene i den 110 kvadratmeter store smøretraileren til seks millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Aftenposten er traileren bygget for å bedre arbeidsforholdene til smørerne, men i andre etasje er det et 30 kvadratmeter stort hvilerom hvor forstøverapparatene står. Her blir flytende medisin omgjort til små dråper som inhaleres.

Les også: Iversen: – Vi driver ikke med kontorarbeid

Løfshus bekrefter bruken

Flere landslagsløpere bekrefter bruken av forstøverapparater i smøretraileren.

– Det er ikke så mange, men det er noen som har personlig apparat, som de tar med seg i traileren for å gjøre det de er anbefalt å gjøre rett før start. Forstøver er ikke omtalt som noe hokuspokusapparat. Så det vil vi fortsette med. Det er slimløsende med saltvann, sier landslagssjef Vidar Løfshus til avisen.

Les også: Sundby-dosene blir ulovlige

– For å prestere bedre

Øystein Pettersen mener hverken Skiforbundet eller utøverne har gjort noe galt.

– Det er tull å si at jeg ikke gjorde det for å prestere bedre. Det er jo ikke ulovlig. Men det er mer stuerent å bruke sportsdrikk enn astmamedisin, påpeker han.

Langrennskomiteen satte tidligere i høst ned et utvalg som skal granske skilandslagets medisinbruk.

Les også: WADA uenig med norske astma-eksperter