Ekspert: – Ingen dopingeffekt av astmamedisin

Martin Johnsrud Sundby ble straffet for bruk av astmamedisin. Slik medisin har ingen effekt i dopingøyemed, mener den svenske eksperten Lars Larsson. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix
Martin Johnsrud Sundby ble straffet for bruk av astmamedisin. Slik medisin har ingen effekt i dopingøyemed, mener den svenske eksperten Lars Larsson. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Astmamedisin har ingen prestasjonsfremmende effekt på friske langrennsløpere, hevder den svenske lungespesialisten Lars Larsson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes ingen vitenskapelige bevis for at det skulle ha noen dopingeffekt, sa han i forbindelse med et symposium om emnet i Stockholm torsdag.

Martin Johnsrud Sundby endte med to måneders utelukkelse og ble fratatt seirer i verdenscupen og Tour de Ski for ulovlig benyttelse av astmamedisin. Han har astmadiagnose, i likhet med mange andre skiløpere og svømmere.

Les også: Iversen: – Vi driver ikke med kontorarbeid

– Ingen vitenskapelige bevis

Men også friske norske langrennsløpere har anonymt fortalt at de er tilbudt astmamedisin.

Larsson, som tidligere jobbet med Sveriges langrennslandslag, mener at slik medisin ikke har noen dopingeffekt for langrennsløpere.

– Ifølge mine analyser finnes det ingen vitenskapelige beviser for at prestasjonsevnen øker, sier han.

– Men åpenbart tror mange at det har en effekt. Det blir en slags massepsykose. «Om de som vinner OL-medaljer tar det, må jeg også gjøre det».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sundby-dosene blir ulovlige

Kan hjelpe sprintere

Larsson har sammen med kolleger gjort flere studier av emnet, og resultatene er tydelige. I utholdenhetsidretter bidrar ikke astmamedisin til å forbedre lungekapasiteten, men i sprintidretter kan det ha en viss effekt.

– Der finnes det studier som viser en forbedring. Man får kortsiktig større kraft, for eksempel kan man sykle lengre i 10-15 sekunder, sier Larsson.

Både i skiverden og i andre idretter er astmamedisin blitt gitt forebyggende. Larsson mener det er bortkastet.

– Jeg tror ikke det har noen virkning. Det finnes ingen vitenskapelige studier for at det skulle være slik, sier han.

Les også: WADA uenig med norske astma-eksperter

Flere syke

I ski-VM i Val di Fiemme i 1991 hadde over 35 prosent av løperne som endte blant de 15 beste i lengre distanser benyttet astmamedisin.

– Det var mange svenske og norske medaljer i Val di Fiemme, og vi har flere astmasyke enn for eksempel russerne, sier Larsson om det.

Les også: Løfshus: – Behandler ingen uten medisinsk utredning