Strakstiltak skal forhindre nye dopingsaker

Landslagssjef Vidar Løfshus møtte pressen for å kommentere Johaug-saken. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landslagssjef Vidar Løfshus sier Therese Johaug virket rolig og fattet etter å ha mottatt beskjeden om den to måneder lange suspensjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalenemnda i Antidoping Norge har suspendert Johaug fram til 18. desember i påvente av dom i dopingsaken mot henne.

– Jeg har pratet med Therese i går kveld. Da var hun kjent med suspensjonen. Therese virket veldig rolig og tok det med fatning. Hun har gått gjennom en periode der hun har forberedt seg og stålsatt seg for dette, sier Løfshus til NTB.

– Hva får denne situasjonen å si for Johaugs treningshverdag?

– Dette er selvfølgelig en stressende situasjon for henne, og det vanskeliggjør den daglige treningen. Ingen tvil om at det er tøft, sier landslagssjefen, og sier at han selv tar beslutningen om å suspendere Johaug til etterretning.

– Hva får dette å si for Johaugs sesong?

– Det jeg forholder meg til, er at hun er utestengt fra all idrett i to måneder. Det betyr at hun verken kan konkurrere for Norge eller Nansen IL, sier Løfshus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antidoping Norge har også innledet sak mot den avgåtte landslagslegen Fredrik Bendiksen. Han gikk god for og ga Johaug salven som inneholdt det forbudte stoffet clostebol.

– Vi jobber fortsatt med å ta vare på Fredrik og Therese som mennesker oppe i dette. De står i en tøff og krevende situasjon, sier Løfshus.

Bakgrunn: Therese Johaug suspendert i to måneder

Stoler på Antidoping Norge

– Frykter du utfallet av saken?

– Jeg stoler på den jobben som gjøres av Antidoping Norge og håper på et rettferdig utfall, svarer landslagssjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skiforbundet har måttet tåle mye kritikk for svikt i rutinene rundt dopingsakene til Johaug og Martin Johnsrud Sundby. På spørsmål om han har vurdert egen stilling, svarer Løfshus:

– Jeg vurderer min egen stilling hver eneste dag. Det er ingen selvfølge at jeg skal sitte i denne stillingen. I det øyeblikk jeg får beskjed om at jeg bør ta min hatt å gå, gjør jeg selvfølgelig det. Men jeg registrerer at jeg får mye støtte internt, og så er det noen på utsiden som vil ha mitt hode på et fat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste skritt i saken er at Påtalenemnda i Antidoping Norge klargjør en påtalebegjæring som skal sendes til Domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

Les også: Antidoping Norge: – Johaug er å bebreide

Strakstiltak

Nye rutiner rundt medisinkjøp i utlandet samt ansettelsen av en sjeflege skal forhindre at nye Johaug-saker dukker opp i framtiden.

Tirsdag kveld ble langrennskomiteen i Norges Skiforbund forelagt et knippe strakstiltak rundt landslagenes medisinske apparat. Bak presentasjonen sto nettopp landslagssjef Vidar Løfshus. Onsdag gjorde så Skiforbundet tiltakene kjent for allmennheten.

Et av grepene som tas er å innføre nye rutiner rundt kjøp av medisiner i utlandet.

– Vi må ha en sidemannskontroll ved kjøp av medisiner i utlandet. Grunnregelen er at vi ikke kjøper i utlandet i det hele tatt, men det oppstår noen akutte tilfeller der vi må gå til det drastiske skritt å gjøre det. Da skal legen ta en telefon hjem og få bekreftet at medikamentet er i orden, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk sjef om Johaug-suspensjon: – Dette er best for alle parter

Overså advarsel

Therese Johaug avga 16. september positiv dopingprøve på det forbudte stoffet clostebol. Stoffet fikk hun angivelig i seg gjennom en salve mot solbrente lepper. Salven ble kjøpt på et apotek i italienske Livigno av landslagslege Fredrik S. Bendiksen.

Bendiksen skal ha oversett dopingmerkingen på pakningen, og gått god for at Johaug kunne ta i bruk produktet.

I etterkant har det blant annet vært påpekt at de svenske langrennsløperne ikke får et eneste medikament uten at to leger godkjenner dette. Dette vil Skiforbundet nå ta lærdom av.

Løfshus innrømmer at det har vært svakheter i systemet.

– Det har vært svakheter i rutinene så lenge vi ikke har klart å fange opp det som har skjedd rundt Fredrik og Therese. Nå har vi hatt to uheldige saker. Det er om å gjøre å unngå det i framtida, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av de øvrige punktene i Skiforbundets pakke med strakstiltak handler om at dagens helsesjef erstattes med en sjeflege som skal lede hele landslagets helseteam. Petter Olberg (41) er allerede ansatt i jobben.

Les også: Bendiksen forberedt på dopingsak

Øvrige tiltak

Videre i tiltakspakken heter det:

*Alle løpere på landslag fra elite til junior med tilhørende støtteapparat skal gjennomføre Antidoping Norges e-læringsprogram «Ren Utøver».

*Kartlegging og dokumentering av kosttilskudd og faste medisiner for alle utøvere gjøres kontinuerlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

*Det skal alltid være lege til stede på alle konkurranser og større samlinger i langrenns regi. Der dette ikke praktisk lar seg gjøre, oppnevnes vakthavende lege i Norge.

*Iverksette en grundig prosess for å sette opp et kvalitetssystem i samarbeid med Olympiatoppen og NSF sentralt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langrennskomiteen stilte seg bak samtlige forslag.

– Vi har diskutert og vurdert strakstiltakene nøye i samarbeid med helseteamet i langrenn og Olympiatoppen, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Les også:

– Må vokte seg for ikke å skyte spurv med kanon

Ingebrigtsen støtter Johaug: – En fillesak

– Jeg kjøper ikke historien til Johaug og Bendiksen