Brækhus kan bli første norske bokser til å vinne profesjonell VM-tittel på hjemmebane

LØRDAG SKJER DET: Se video av Cecilia Brækhus under innveiing i Oslo spektrum fredag ettermiddag. Brækhus møter lørdag kveld Anne-Sophie Mathis fra Frankrike i bokseringen til VM-kamp i weltervekt-klassen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er historisk sus over VM-kampen i boksing mellom Cecilia Brækhus og franske Anne Sophie Matis. Aldri før har noen norsk profesjonell bokser lyktes i en slik kamp her i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ligger både penger og prestisje i kampen som blir den andre dem imellom. For fire år siden møttes Brækhus og Mathis i Frederikshavn med Brækhus som vinner, og den firedobbelte norske mesteren er favoritt til å gjenta seieren, men det er skjær i sjøen.

– Dette er en høyrisikokamp for Cecilia, og jeg mener det kommer til å bli mye jevnere enn jeg hadde trodd bare for noen måneder siden. Vi må gå ut fra at Mathis kommer farlig godt forberedt til Spektrum, sier Viasats bokseekspert Roar Petajamaa til NTB.

Den svenske bokseprofessoren Olof Johansson følger opp:

– Cecilia må ikke slappe av et eneste sekund, for Mathis er en utrolig bra bokser. Hver gang noen går i ringen med Mathis, løper de en voldsom risiko.

Av sine 27 seirer har Anne Sophie Mathis vunnet 23 på knockout eller teknisk knockout. Det er ikke for ingenting hun kalles «kvinneboksingens Mike Tyson».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Brækhus «vant» innveiingen med 300 gram

Tredje gang

Svein Erik «Spiker'n» Paulsen og Harald Skog har tidligere prøvd seg i VM-kamper på norsk jord. Spikern'n var først ute, men tapte for puertoricaneren Alfredo Escalera i 9. runde i Ekeberghallen. Kampen gikk 12. desember 1975.

28. mars året etter var det Harald Skogs tur. Han møtte den argentinske oksen Victor Galindez i Ekeberg Idrettshall. Skog var sjanseløs og ble slått ut i tredje runde. Dermed var VM-eventyret over for norske proffboksere på hjemmebane.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men med «The Homecoming», Cecilia Brækhus' kamp mot Anne Sophie Mathis, er sirkuset i gang igjen. Høyre og FrP-regjeringen opphevet forbudet mot proffboksing som ble vedtatt 12. juni 1981 og iverksatt fra 1. januar 1982.

Den forrige profesjonelle boksekampen i Norge gikk i restaurant Regnbuen i Oslo 1. desember 1981, altså en måned før forbudet trådte i kraft. Da møttes John Muwanga og Des Gwilliam. Det var såkalt «dinner-boxing» med bare én kamp på programmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erik Stenerud var promotor og arrangerte 32 stevner i perioden mellom 1972 og 1980. De tre siste stevnene var på Regnbuen. Det var også et stevne i Chateau Neuf 1. oktober 1980, men det var ikke Stenerud ansvarlig for. Da debuterte Steffen Tangstad. Det var det siste stevnet som ikke var «dinner-boxing» før forbudet ble iverksatt.

Se også: Brækhus siste forberedelser før den store kampen

Stor interesse

Oslo Spektrum ble utsolgt på bare noen timer etter at billettsalget åpnet for Brækhus' første kamp på norsk jord noensinne som profesjonell. Det betyr at 10.000 tilskuere vil følge kampen i Spektrum. I tillegg blir den vist på åpen TV-kanal.

Ved siden av hovedkampen mellom Brækhus og Mathis, står det fire amatørkamper på programmet lørdag. Cruiservekt-bokseren fra Skien, Kevin Melhus får sin profesjonelle debut. Han skal varme opp publikum sammen med amatørene og møter tyskeren Christian Dulz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Anne Sophie Mathis skulle vinne lørdagens kamp og ta VM-beltene fra Brækhus, er det avtalt et returmøte. Det blir i så fall Mathis' siste kamp som profesjonell bokser.

Taper hun lørdag kveld, som de fleste ekspertene tror, betyr det slutten for karrieren hennes.

Les også: Petajamaa spår jevn høyrisikokamp for Brækhus