Ingen påtale mot Hallen og Siem

Tidligere fotballpresident Yngve Hallén og tidligere generalsekretær Kjetil Siem er begge frifunnet av påtalenmenda i NFF. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Tidligere fotballpresident Yngve Hallén og tidligere generalsekretær Kjetil Siem er begge frifunnet av påtalenmenda i NFF. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere fotballpresident Yngve Hallén og tidigere generalsekretær Kjetil Siem er begge frikjent av påtalenemnda i NFF i forbindelse med støtten til UEFA-president Alexander Ceferi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalenemnda har gjort sine undersøkelser i forbindelse med NFFs arbeid med å fremme Ceferis kandidatur.

Mulige brudd på FIFAs reglement vil nemnda overlate til FIFA å vurdere og forfølge. Påtalenemnda har undersøkt om det foreligger straffbare og/eller sanksjonerbare handlinger etter NFFs regelverk. Nemndas mandat er regulert i NFFs lover.

Konklusjonen er for Kjetil Siems vedkommende at påtalenemnda finner det klart at det ikke er grunnlag for påtale.

For Yngve Hallens vedkommende finner påtalenemnda ikke tilstrekkelig grunnlag for påtale.

Instruks fra Hallén

Bakgrunnen for saken er at bladet Josimar tidligere i september la fram opplysninger om at tidligere generalsekretær i NFF Kjetil Siem, etter instruks fra daværende president i NFF Yngve Hallén, skal ha drevet «lobbyvirksomhet» for slovenske Alexander Ceferin knyttet til hans kandidatur som ny president i UEFA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er reist spørsmål om dette kan være i strid med FIFAs regelverk. Likeledes om dette er innenfor NFFs bestemmelser, ved at det er gitt en slik instruks uten at det foreligger styrevedtak.

Påtalenemnda har innhentet redegjørelser fra Siem, Hallén og samtlige medlemmer av dagens forbundsstyre og ett tidligere styremedlem. I tillegg er det innhentet aktuelle styreprotokoller.

Nemnda slår fast at Kjetil Siem opptrådte som generalsekretær i NFF og ikke som FIFA-ansatt. Samtidig slår den fast at hans aktivitet er utført etter instruks fra Hallén.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et sentralt spørsmål for påtalenemnda har vært å se på om en slik instruks har vært forankret i forbundsstyret.

Ikke noe styrevedtak

Det foreligger ikke noe styrevedtak på dette eller klar fullmakt, mens det framkommer uklart om styret har blitt orientert av daværende president og hva forbundsstyret har diskutert og besluttet vedrørende denne saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det foreligger påfallende ulike gjengivelser av dette, fra de enkelte styremedlemmer. De fremlagte styreprotokoller kaster videre lite lys over spørsmålet, heter det blant annet i pressemeldingen.

– Til tross for at det ikke foreligger noe vedtak eller klar tilslutning fra forbundsstyret, etterlater den beskrevne uklarhet med hensyn til hva det er orientert om, og den manglende notoritet rundt protokollføringen, betydelig tvil om forbundsstyrets behandling av saken. På bakgrunn av mottatte opplysninger og dokumentasjon kan det således ikke utelukkes at daværende president er gitt et slikt mandat, eller har oppfattet at han hadde et slikt mandat, til å instruere tidligere generalsekretær. Denne tvilen får betydning for påtalenemndas konklusjon i forhold til Yngve Hallen.

Utover dette vil ikke nemnda gi ytterligere kommentar.

Les også:

Siem slutter i NFF - går til FIFA

Siem legger frem reiseregningene