Mislykket generalprøve for Norge

Høgmo: – Man kunne ønske seg en del mer positive svar. Se utdrag fra pressekonferansen etter kampen.

Stort dårligere kunne ikke generalprøven ha gått. Gir det flaue 0-1-tapet mot Hviterussland håp om en vellykket premiere i VM-kvalifiseringen mot Tyskland?

Per-Mathias Høgmo må sette sin lit til at det er sannhet i det gamle ordtaket, for onsdagens prestasjon tydet ikke på at laget hans har mye å stille opp mot verdensmestrene.

– Dette var langt under pari. Vi skapte svært lite, og det var ikke mye som gikk etter planen, men vi fikk iallfall en del svar. Selv om jeg hadde ønsket flere positive svar, så er det iallfall nyttig, sa Høgmo på en uvanlig kort pressekonferanse som varte bare seks minutter.

Hviterussland må riktig nok takke sin keeper Andrej Garbonov for seieren. Hans redninger på avslutninger fra Jo Inge Berget (55. minutt) og Alexander Sørloth (75. minutt) var strålende, men det var de to eneste sjansene Norge greide å skape.

Hviterussland utnyttet den ene av sine to store sjanser og fikk dermed med seg en prestisjeseier og etterlengtet selvtillit før VM-kvalifiseringsstarten mot Frankrike.

Norge møter laget Frankrike slo i sommerens EM-semifinale og har mindre grunn til å bruse med fjærene. Om kampen kan brukes til noe positivt, må det være å gi tyskerne en farlig trygghetsfølelse. Den norske prestasjonen var verken egnet til å skremme eller inngi respekt.

Refleks

Ti minutter etter pause fikk Norge sin første sjanse. Jonas Svensson raidet på høyresiden, lurte en motspiller og stormet inn i feltet før han slo skrått ut til Jo Inge Berget. Hans skudd var godt, men keeper refleksreddet ved stolpen.

Et fåtallig publikum tenkte kanskje at det var i ferd med å løsne for det norske laget etter en fryktelig første omgang, men sekunder senere lå ballen i Norges mål. Mikhail Gordeitsjuk fikk helt upresset slå en stikker til innbytter Sergej Krivets, som fra spiss vinkel vippet ballen over Ørjan Nyland og inn via stolpen.

Norge spilte halvannen omgang i 4-5-1 og den siste halve omgangen i 4-4-2 (etter å ha gjort fem bytter), med innhopperne Martin Samuelsen og Alexander Sørloth på topp. Det burde blitt 1-1 da Sørloth fikk hodet på Stefan Johansens perfekte frispark kvarteret før slutt, men keeper refleksreddet igjen, og spissen fikk ikke returen på mål.

Helt motsatt

Utfordringen Norge sto overfor onsdag var diametralt motsatt den som venter søndag. Hviterussland la seg dypt i sin 4-4-2-formasjon, og et norsk lag i 4-5-1 prøvde forgjeves å spille ut motstanderen.

Søndag venter et av verdens mest spillsterke lag, og Norge må prøve å demme opp for tyskerne og vinne ballen gunstig nok til å kunne kontre mot dem. Ventelig vil det være langt mer tente norske spillere som prøver på det, for onsdag virket det i perioder rett og slett daft og uinspirert.

Kanskje var det i håp om bedring at Stefan Johansen tente så til de grader da Joshua King rett før pause ble felt av Timofei Kalatsjev. Noen sekunder var det tilløp til håndgemeng.

Norge hadde ikke en avslutning mellom stengene i første omgang. Nærmest var Veton Berishas hælspark en meter utenfor på innlegg fra King.

Hviterussland kom til omgangens eneste store sjanse da nevnte Kalatsjev skjøt på direkten ved lengste stolpe. Nyland sto riktig plassert ved stolpen, men rett foran ham sto Stefan Strandberg, som fikk det harde skuddet i ansiktet.

Slik Strandberg følte seg rett etterpå er nok det beste bildet på hvordan landslaget kollektivt har det etter generalprøven.