Carlsen vil være gledessprederen på OL-laget

– Jeg har ansvar for moral, jeg er tross alt den beste spilleren, sier Carlsen. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen ber om realistiske forventninger til Norges unge lag i sjakk-OL i Baku. Selv har han tenkt å ta ansvar for lagmoralen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en spøkefull og opplagt sjakkstjerne som tirsdag møtte norsk presse i forkant av Sjakk-OL i Baku i slutten av denne uken.

Carlsen har en begivenhetsrik høst foran seg. Bare to knappe måneder etter OL-turneringen skal han møte russiske Sergej Karjakin til VM-match i New York. I tillegg har dokumentarfilmen «Magnus», som filmskaper Benjamin Ree har laget om Carlsens liv og familie, norgespremiere på fredag.

Carlsen moret seg over at dokumentarfilmen nylig vant «Gledessprederprisen» under filmfestivalen i Haugesund.

– Det var jo passende, er det én ting jeg er kjent for, så er det jo å være en gledesspreder, spøkte sjakkstjernen, som reglemessig gjennom karrieren har blitt omtalt som gretten, ordknapp og som et intervjuobjekt som kun gidder å svare med enstavelsesord.

Tar ansvar for moralen

Carlsen sier han imidlertid ønsker å ta på seg rollen som gledesspreder når han skal lede Norges OL-lag i Baku.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min rolle blir å være positiv hele tiden og gå foran med et godt eksempel. For eksempel ved å vise at dersom jeg skulle finne på å tape et parti, så er det ikke så farlig. Det kan skje hvem som helst. For det blir ofte sånn at hvis én er i dårlig humør, så blir hele stemningen i laget litt ødelagt. Så jeg vil fokusere på at alle skal tenke positivt, sier Carlsen til NTB.

– Så du tar ansvar for moralen i laget?

– Ja, det skal jeg gjøre, og i tillegg skal jeg selvfølgelig spille så godt som jeg kan, for jeg er jo tross alt den beste spilleren vi har på laget. Men det å holde moralen oppe er en veldig viktig og egentlig undervurdert del av slike lagkonkurranser, sier Carlsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungt lag

Norges OL-lag for menn består foruten Carlsen av Jon Ludvig Hammer (26), Aryan Tari (17) og Frode Urkedal (23) og Nicolai Getz (24). Snittalderen er blant de laveste Norge noen gang har stilt med, ifølge sjakknettstedet Matt & Patt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette unge laget skal forsøke å forbedre 29.-plassen fra Tromsø i 2014, eller 21.-plassen fra 2008.

Carlsen manet til realistiske forventningene til laget.

– Det blir høyst sannsynlig ikke Norge som vinner denne gangen heller, uttalte Carlsen muntert, før han la til at det viktigste for laget nå er å bygge erfaring.

Norges kvinnelag består av Sheila Barth Sahl, Ellen Hagesæther, Olga Dolzjikova, Edit Machlik og Monica Machlik.

Tøff, men lite kreativ

Årets store mål er VM-kampen mot Sergej Karjakin i New York i november. Det har blitt stilt spørsmål om et OL så tett opp til den viktige VM-kampen er optimalt.

Carlsen avviser at han stiller opp i OL mest for å være grei mot de andre på laget.

– Nei, jeg er ikke bare grei. OL er veldig fin trening før meg før VM-matchen. Jeg har spilt litt lite langsjakk i år, så det passer veldig bra med en turnering nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Carlsen er rangert som nummer én i verden, og Karjakin kun som nummer ti, anser ikke sjakkstjernen kampen som en lett match.

– Karjakin er veldig vanskelig å slå, han er veldig tøff til å forsvare seg, godt forberedt og godt skolert. Men samtidig er han ikke den som setter folk på størst prøver eller er mest kreativ, så sånn sett er han en fin motstander, oppsummerer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video fra tirsdagens pressekonferanse:

Politisk korrekte nordmenn

Den siste uken har et intervju med den spanske storavisen El Mundo skapt interesse i Norge. Til avisen anklager Carlsen nordmenn for å være for politisk korrekte.

Bakteppe var et en kommentar han kom med til TV 2 i mars, der Carlsen sa at han var en «stor fan» av republikanernes omstridte presidentkandidat Donald Trump. Carlsen uttalte til El Mundo at han følte sitatet ble vridd og vendt på, og at han bare hadde spøkt om at han likte Trumps stil og at han var morsom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I landet mitt dominerer politisk korrekthet alt. Vi bør være mer åpne, er Carlsen sitert på i avisen.

Til NTB sier Carlsen at han ikke kan huske at han sa akkurat dette i intervjuet.

– Men er vi nordmenn for politiske korrekte?

– Eeh ... jeg skal ikke si for mye om det, men det er vel ofte sånn at jeg snakker litt rett fra «levra» når jeg gjør intervjuer langt hjemmefra, gliser Carlsen.

– Og for å få klarhet i dette spørsmålet en gang for alle: Hvem mener du bør USAs neste president?

– Det har jeg ikke noen formening om, svarer Carlsen kjapt. Muligens klok av skade.