Russland utestenges ikke fra OL

IOC-president Thomas Bach. Her fra Ungdoms-OL i Lillehammer.
IOC-president Thomas Bach. Her fra Ungdoms-OL i Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale olympiske komité (IOC) vil ikke utestenge Russland fra OL i Rio. De overlater til de enkelte særforbund å utestenge russiske utøvere fra lekene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske utøvere må oppfylle en rekke antidopingkrav som er opp til de enkelte særforbund å vurdere.

IOC-styret tok stilling til om samtlige russiske utøvere skal utestenges fra sommerlekene under et konferansemøte søndag. I en pressemelding skriver de at de gir de enkelte særforbund mandat til å utestenge russiske utøvere.

– IOC vil ikke nekte noen russiske utøvere deltakelse i OL i Rio 2016 såframt de oppfyller følgende vilkår, heter det i uttalelsen.

Forbundene gjør selv en vurdering av hver enkelt utøvers antidoping-historikk. IOC krever også at en uavhengig ekspert fra Idrettens voldgiftsrett (CAS) godkjenner bevisene.

Les også: – IOCs framtid står på spill hvis ikke Russland utestenges

Kravene innebærer blant annet at deltakelse kun vil aksepteres dersom utøveren kan fremlegge bevis som tilfredsstiller det respektive særforbundet. Fraværet av en positiv dopingtest er ikke nok. Ingen russiske utøvere som tidligere har blitt dømt for doping får delta i OL i Rio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

68 russiske friidrettsutøverne er allerede uaktuelle til lekene etter at CAS opprettholdt Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) sin utestengelse, til de russiske utøvernes store fortvilelse.

Heller ikke den russiske 800-meterløperen Julia Stepanova får delta i OL i Rio, melder IOC søndag selv om det ville vært under nøytralt flagg. Hun har medvirket til avsløringen om den russiske dopingskandalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland lover å samarbeide

Presidenten i Russlands OL-komité (ROC), Alexander Zjukov, holdt et innlegg før IOCs avgjørelse ble offentliggjort.

– Under presentasjonen forklarte Mr. Zjukov at det russiske forbundet og ROC garanterer å samarbeide med alle internasjonale organisasjoner for å belyse saken. Han garanterer også at ROC forplikter seg til en komplett og omfattende omstrukturering av det russiske antidoping-systemet, heter det i uttalelsen fra IOC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zjukov uttalte videre at alle OL-uttatte russiske utøvere har blitt testet i løpet av de seks siste månedene av utenlandske antidopingbyråer. 3000 dopingprøver skal foreligge, og et stort flertall av dem skal være negative, ifølge Zjukov.

Press

Etter at WADA og Richard McLaren presenterte en rapport som avdekket at russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram har oppfordringene om å utestenge samtlige russiske utøvere fra OL i Rio haglet.

Torsdag offentliggjorde Antidoping Norge at de sammen med 13 andre nasjonale antidopingbyråer har sendt et brev til IOC-president Bach. I brevet ber de presidenten om å utestenge Russland fra Rio-OL.

I tillegg til Antidoping Norge, har også de nasjonale antidopingbyråene fra Østerrike, Canada, Danmark, New Zealand, Egypt, Finland, Spania, Finland, Japan, Sveits, Tyskland og USA skrevet under på det åpne brevet.

– Dette må være det mest organiserte jukset som er avdekket noen gang, sa leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til NTB etter at McLaren-rapporten ble presentert.

– Dette er en unik mulighet for IOC til å vise at de tar antidopingarbeidet på alvor, og at de tar de rene utøverne på alvor, la han til.