Effektivt Wales knuste Belgias semifinaledrømmer

OVERRASKELSE: Europamesterskapet i uforutsette hendelser fortsetter og sist ut er Wales som slo Belgia. Foto: Petr David Josek / AP

Belgias nykomponerte forsvarsrekke slo sprekker i kvartfinalen mot Wales. Britene sikret seg semifinalebillett med 3-1-seier i Lille fredag kveld.

– Ikke vær redd for å ha drømmer. For fire år siden var jeg så langt unna dette som jeg kunne være. Jeg har hatt flere nedturer enn oppturer, men jeg er ikke redd for å feile. Vi fortjente dette, mente Wales-trener Chris Coleman.

Belgia-trener Marc Wilmots ble tvunget til å gjøre to endringer i forsvarsrekka til kvartfinalen mot Wales. Jason Denayer og Jordan Lukaku kom inn for Jordan Vertonghen og Thomas Vermaelen.

Sistnevnte satt sammen med skadde Vincent Kompany på tribunen på Stade Pierre-Mauroy, og de to stjernespillerne likte nok ikke det de så etter da Belgias forsvar slo sprekker mot Wales.

De fikk imidlertid se Radja Nainggolan sende Belgia i ledelsen med en suser etter 13 minutter. Men til tross for et kunstverk av en scoring fra Roma-spilleren i det venstre hjørnet bak en sjanseløs Wayne Hennessey, måtte keeper Thibaut Courtois i motsatt ende kapitulere etter tre strake kamper uten å slippe inn mål.

Et kvarter før pause ble forsvarere i villrede vitne til at Ashley Williams headet inn utligningen da han fikk stå alene i feltet på en corner.

Frekk vending

Tre forsvarere gikk på samme finte etter 55 minutter. Hal Robson-Kanu, som forlot Reading da kontrakten hans med den engelske klubben gikk ut i sommer, dro en finte Johan Cruyff også ville vært stolt av, før han sendte ballen forbi de lange armene til Courtois og 2-1.

– Det var fantastisk. Vi var gode som kom tilbake i kampen. Vi visste at hvis vi fortsatte å spille som i første omgang, ville det lønne seg. Det er vanskelig å beskrive, sa Robson-Kanu etter seieren.

Sam Vokes kom inn for Robson-Kanu med ti minutter igjen og ville ikke være noe dårligere enn sin spisskonkurrent. Burnley-spissen la på til 3-1, og Wales kunne juble for landets første semifinaleplass i mesterskap noensinne. Der venter Portugal.

Gigantsjanser

Belgia fortsatte i samme spor fra åttedelsfinalen mot Ungarn fra start i Lille. Etter sju minutter fikk belgierne ikke mindre enn tre gigantsjanser til å ta ledelsen. Romelu Lukaku la inn, og på bakre fikk først Yannick Carrasco sjansen, men keeper Wayne Hennessey reddet. Så havnet returen hos Thomas Meunier, men heller ikke han klarte ikke å få ballen forbi de oppofrende forsvarsspillerne til Wales. Mulighet nummer tre fikk kaptein Eden Hazard. Også hans skudd ble blokkert.

Og selv om Nainggolan sendte Belgia i føringen bare noen minutter senere snudde Wales kampen. Williams, Robson-Kanu og Vokes skrev seg alle inn i historiebøkene i 3-1-seieren i Lille.

– Vi har jobbet så hardt for dette de siste åtte årene. La oss håpe det fortsetter, avsluttet Robson-Kanu.