Russisk dobbeltseier i Falun

Falun, Sverige 20160213. Russeren Maxim Vylegzjanin var best i Falun lørdag. Foto: Maja Suslin /TT / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Russerne Maxim Vylegzjanin og Aleksandr Bessmertnykh kom fra et høydeopphold i Sotsji og sørget for dobbeltseier under den klassiske 10-kilometeren i langrennsverdenscupen lørdag.

På dag ni etter høydeoppholdet på 1800 meter var de sterkest mot slutten. De første tegnene på at det kunne bli fra Russland kom i Holmenkollen sist helg.

Vylegzjanin slo Bessmertnykh på 2.-plass med 3,5 sekunder. Tidelen bak der igjen kom franske Maurice Manificat på 3.-plass.

Russerne hadde fire løpere inne blant de ti beste. Høydeoppholdet de har kjørt de siste ukene skal også brukes inn mot VM i Lahti i Finland kommende sesong.

Dermed skjedde det sjeldne at Norge ikke noen på pallen i et distanserenn. Bestemann ble Emil Iversen på 4.-plass. Det var meråkerguttens beste distanserenn hittil i karrieren. Han var 7,8 sekunder bak vinneren.

– Surt at 3.-plassen røyk

24-åringen fra Nord-Trøndelag er en løper som Norge garantert får god nytte av i årene som kommer.

– Det var litt surt at 3.-plassen røk, men jeg kan ikke være annet enn fornøyd. Jeg åpnet sterkt, og det var kort og godt et kjempeløp. Jeg kunne ikke ha gjort det så mye annerledes, sa Iversen til NRK.

Iversen blir også et sterkt kort å ha med seg når sesongen skal avsluttes i Canada i mars. Iversen er på rekruttlandslaget, men blir helt sikkert hentet opp til øverste nivå foran neste sesong.

Tung dag for Sundby

Favoritten Martin Johnsrud Sundby ledet på den første passeringen, men etter hvert fikk han det tyngre. Spesielt de to siste kilometerne ble tunge for den beste distanseløperen i verden hittil i sesongen. Sundby var 9,5 sekunder bak på sin 5.-plass. Sundby har fortalt om tunge dager etter seieren på femmila i Kollen sist lørdag, og først i går (fredag) var han på ski igjen.

– Det er sånn når man ikke er bedre. Da må man takke for det man klarer. Jeg skulle likt å vite hvorfor det ikke ble bedre, men det har sannsynlig vært en liten utladning i det siste. Når du ikke har helt dagen og heller ikke har full klaff med ski. Da blir det ikke bedre. Jeg var ikke sterk nok og ble for sliten, sa Sundby til NRK.

Didrik Tønseth var 19,2 sekunder bak på 6.-plass, mens Niklas Dyrhaug var 21,4 sekunder bak på 8.-plass.