Ny dopingsak i Kristoffs Katjusja

Alexander Kristoffs lag Katjusja er igjen i dopingjegernes søkelys. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Alexander Kristoffs lag Katjusja er igjen i dopingjegernes søkelys. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske syklisten Eduard Vorganov har avlagt positiv dopingprøve. Det kan få store følger for Alexander Kristoffs lag Katjusja.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vorganov, som ble russisk mester i 2012, er inntil videre suspendert som følge av den positive prøven.

En dopingprøve 33-åringen har avlagt utenfor konkurranse skal ha vist spor av stoffet Meldonium, som ble satt på dopinglisten til Verdens Antidopingbyrå (WADA) så sent som 1. januar i år.

Meldonium skal bidra til at kroppen henter seg inn igjen og redusere stress.

Les også: Monumentene og VM henger høyest for Kristoff i 2016

Paolini sist

Det er andre gang på relativt kort tid at Alexander Kristoffs arbeidsgiver Katjusja rammes av en dopingsak. Under fjorårets Tour de France testet italienske Luca Paolini positivt på bruk av kokain.

Det internasjonale sykkelforbundets dopingreglement sier at lag som rammes av to dopingsaker på under ett år, kan bli suspendert. I en uttalelse fredag heter det at UCIs disiplinærkomité vil komme med en avgjørelse rundt dette i løpet av de kommende dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom konklusjonen blir at Katjusja skal suspenderes, vil trolig laget miste retten til å delta i sykkelritt i en gitt tidsperiode. Det kan dreie seg om alt fra 15 til 45 dager. 45 dager er strengeste mulige straff.

– Det er helt hårreisende dette her. Vi får ta en liten pust i bakken, men konsekvensene er åpenbare. Det er at Katjusja får en utestengelse, og det er viktig for oppkjøringen til Alexander. Det er fullstendig uakseptabelt uansett, sier Alexander Kristoffs trener Stein Ørn til procycling.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sju spurtetapper i Tour de France i 2016

Store konsekvenser

Nettstedet peker på at en utestengelse kan føre til at de øvrige Katjusja-rytterne mister store deler av vårsesongen. Et av rittene som står i fare er vårklassikeren Milano-Sanremo.

Alexander Kristoff har ifølge NRK en klausul i sin kontrakt som gjør det mulig å bryte med Katjusja dersom laget ikke lenger får konkurrere på øverste nivå i internasjonal sykkelsport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den andre norske Katjusja-rytteren, Sven-Erik Bystrøm, var overrasket da han mottok nyheten om den positive prøven fredag.

– Jeg er spent på det som skjer med laget, vi er på vei til Qatar nå. Vi har reist til Milano i dag, og drar til Qatar i morgen. Om laget blir utestengt så er det en ekstremt kjedelig situasjon for oss andre, sier han til procycling.no.

Les også: Boasson Hagen innledet OL-sesongen med 3.-plass

Intern gransking

I Katjusja-leiren tar man fredagens dopingavsløring alvorlig.

– I og med at Vorganov tok stoffet på eget initiativ, vil Katjusja gjennomføre en intern gransking som følge av at dette er et brudd på lagets strenge medisinske og antidopingrelaterte regler, heter det i en uttalelse.

– Team Katjusja vil gjerne understreke at det tar i bruk alle tilgjengelige virkemidler for å unngå dopingbrudd i laget, skriver det russiske laget videre.

Eduard Vorganov deltar i disse dager i sykkelrittet Tour of Valencia. Russeren skal ha bedt om at B-prøven analyseres.

Les også: Polarsirkelen blir sentral i Arctic Race of Norway