Norge må ut i EM-omspill:Bare nesten magisk kveld i Roma

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge var et drøyt kvarter fra fotball-EM, men Andrea Florenzis utligning og Graziano Pellès seiersmål ga Italia fortjent 2-1-seier og sendte de norske ut i treeromspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I over en omgang fikk vi drømme om en norsk fotballkveld for evigheten i den evige stad. Alexander Tettey scoret på Norges første sjanse, og Ørjan H. Nyland radet opp kjemperedninger som drev spillemessig overlegne italienere til fortvilelse.

Et øyeblikks ubesluttsomhet foran eget mål i det 73. minutt ga Italia utligningen som selvsagt var fortjent, men som føltes bitter for de norske. Nyland følte at Haitam Aleesami hadde kontroll på et innlegg mot lengste stolpe, men venstrebacken brystet den for løst mot egen keeper, og Florenzi kom mellom.

Se pressekonferansen med Per-Mathias Høgmo etter kampen øverst i saken

– Italia var best, men paradoksalt nok scoret de i en fase hvor jeg synes vi begynte å få litt kontroll, etter at vi la om til 4-5-1. Det var uheldig at målet kom slik, men Haitam var antakelig vår beste spiller i dag, sa Per-Mathias Høgmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Utsikt til tøff trekning for Norge

Pelle matchvinner

Pellè ble matchvinner i det 82. minutt, og ingen kan si at det ikke var fortjent, men helt frem til utligningen levde håpet om Norges største skalp på bortebane noen sinne.

Slik gikk det ikke. Italia spilte sin 50. kvalifiseringskamp på rad uten tap og endte først i sin kvalifiseringsgruppe for niende gang på rad. På hjemmebane er Italia ubeseiret i kvalifisering i 39 kamper tilbake til 1999.

– Italia var ganske mye bedre enn oss gjennom 90 minutter, og selvsagt fortjente de å vinne. Jeg er fornøyd med arbeidsinnsatsen til mine spillere, men vi ga bort ballen for mye, og de fikk for mange innlegg i feltet vårt, sa Per-Mathias Høgmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge fikk som ventet ingen hjelp fra Malta og må ut i treeromspill mot Sverige, Ukraina, Bosnia-Hercegovina eller Ungarn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her er Norges mulige vei(er) til EM

Tettey-blink

Norge scoret igjen på dødball. Matteo Darmian sparket midt i første omgang Jo Inge Berget på leggen etter at nordmannen spilte fra seg ballen. Alexander Søderlund kriget i feltet på Stefan Johansens frisparkserve fra sidelinjen, og Giorgio Chiellini måtte klarere blindt. I returrommet var Alexander Tettey, som med venstre tok ballen på halvspretten og klinte den i hjørnet.

De norske spillerne kunne nesten ikke tro at de hadde tatt ledelsen på sin første sjanse, men etter å ha jublet ferdig samlet de seg til å forsvare ledelsen. Det ble alt annet enn lett, mot et italiensk lag som ikke var lystent på å få sin fantastiske statistikk ødelagt i egen hovedstad.

Norge holdt nullen til pause, med nød og neppe. Nyland fredet målet med flere kjemperedninger, men på et par av Italias mange store sjanser ville han vært sjanseløs om ballen gikk innenfor stengene i stedet for noen centimeter utenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sverige må ut i EM-omspill

Redninger

Graziano Pellè hadde tre enorme sjanser, den første før det var spilt et minutt. Både da og i det 35. minutt nikket han rett utenfor, mens Nyland sto for flotte redninger på et skudd fra Roberto Soriano (36.), en nikk fra Pellè (45.) og et skudd fra Andrea Florenzi (overtid).

Annen omgang startet med vedvarende italiensk press, men sjanse ble det først etter et kvarter. Da lurte Pellè og Eder offsidelinjen på et langt fremspill fra Leonardo Bonucci, og Nyland måtte redde alene med Eder.

Italienerne begynte å bli frustrerte, og Norge hadde kastet inn Joshua King for å kontre i rommene de etterlot seg, da vertene fikk sin utligning. Etter 521 minutter sprakk nullen Nyland hadde holdt siden mars, og Norge maktet ikke å slå tilbake etter å ha spilt med ryggen mot veggen i over en time.

Les også: Danmark må ut i EM-omspill