Endelig lyktes Tony Martin med seier og gul trøye

Etixx-Quick Steps Tony Martin lyktes 100 prosent og vant tirsdagens etappe i Tour de France. Det var årets lengste etappe, og Martin som tok seieren med tre sekunder til de hardeste konkurrentene kjørte seg også inn i den gule trøya.
Etixx-Quick Steps Tony Martin lyktes 100 prosent og vant tirsdagens etappe i Tour de France. Det var årets lengste etappe, og Martin som tok seieren med tre sekunder til de hardeste konkurrentene kjørte seg også inn i den gule trøya. Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tony Martin fant de nødvendige kreftene og slo til vel tre kilometer før mål på den fjerde etappen i Tour de France tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han stakk fra tetfeltet og fikk de nødvendige meterne. Han ble jaktet voldsomt på de siste meterne, men holdt unna og sikret etappeseieren med tre sekunder til John Degenkolb. Ikke bare ble det Martins femte Tour-seier i karrieren, men han kjørte seg også inn i den gule ledertrøya, som Chris Froome hadde på etappen tirsdag.

– Jeg måtte bytte sykkel underveis og trodde ikke det skulle bli noen bra etappe for meg, for jeg kom jo litt bak. Men plutselig var vi samlet omtrent 50 kilometer før mål, og da bestemte jeg meg for å gjøre et forsøk, sa Martin etter rittet.

– Jeg skal ikke nekte for at jeg var nervøs, men fant krefter og holdt til ml. Nå må jeg takke laget som har gjort en strålende jobb for meg siden Touren startet, og jeg føler at jeg fikk gitt litt tilbake nå, sa vinneren, som kunne ikle seg den gule trøya for første gang i Tour de France-sammenheng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For lang spurt

For Edvald Boasson Hagen ble spurten i lengste laget. Han lå først i feltet bak Tony Martin en stund, men falt ned til femteplassen totalt.

– Jeg synes det var en bra dag, for jeg klarte å sitte med foran i feltet gjennom så å si hele etappen. Det var ikke overraskende for meg at Martin gikk mot slutten, men jeg klarte ikke å bli med. Jeg startet spurten tidlig, og den ble litt i lengste laget, men tenkte jeg fikk prøve meg i medvinden, sa Hagen til TV 2.

Han sa at beina føltes bedre enn på lenge. Edvald Boasson Hagen sa også at formen føles bra, og han var fornøyd, selv om det ikke ble seier eller en plass blant de tre beste på årets lengste etappe i Touren på 223 kilometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etappen ble på ingen måte så dramatisk som mandagens etappe, men med 13,3 kilometer på brostein fordelt på sju partier, ble det en tøff oppgave for rytterne, og det var da også det siste brosteinspartiet som på mange måter kom til å avgjøre etappen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Punktering

Alexander Kristoff skuffet etter å ha punktert 35 kilometer før mål. Han kom bak, og skjønte fort at det ikke var noen å kjempe for. Han rullet i mål over seks minutter etter vinneren.

– Det gikk ikke helt veien for meg, og det er klart at det var surt å punktere. Årsaken var at jeg slo forhjulet litt for hardt inn i en asfaltkant der det vekslet mellom brostein og asfalt, forklarte Kristoff til TV 2.

Han stilte også spørsmål ved om han manglet litt på formen, men lovet å forsøke hardt igjen onsdag, akkurat som han gjorde på tirsdagens etappe uten å lykkes.

– Jeg skal ikke nekte for at det har vært en litt skuffende etappe for meg til nå, sa Kristoff.

Offensiv Froome

Chris Froome lå lenge foran og også helt i tet, men nådde ikke helt fram på slutten. Dermed ble det bare en dag i ledertrøya på briten i denne omgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tony Martin har vært nær ledertrøya etter alle de tre første etappene, og det var veldig fortjent at han skulle lykkes tirsdag. Ekstra moro for ham var det at han gjorde hele jobben selv.

Edvald Boasson Hagen kjørte offensivt hele dagen og gikk også i teten da det dro opp til spurt. Han startet tidlig og endte til slutt på en positiv femteplass. Det var han fornøyd med, selv om det ikke ble seier.

For Alexander Kristoff, som mange hadde forhåpninger til før start, ble det en ny nedtur. Han fikk en punktering 35 kilometer før mål og endte bak. Han rullet over målstreken nesten seks minutter etter vinneren. Nå kommer han til å satse knallhardt på triumf på onsdagens flate etappe, som etter det ekspertene mener skal passe ham veldig bra.