Etappene som kan avgjøre Tour de France

Alberto Contador vant Tour de France i 2007 og 2009. Han er blant de store favorittene.
Alberto Contador vant Tour de France i 2007 og 2009. Han er blant de store favorittene. Foto: Stefano Rellandini / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag kommer den første av fem etapper i Tour de France som kan bli svært avgjørende for hvem som blir sammenlagtvinner når rytterne kommer inn til Paris søndag 26. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjønt den første «skrellen» kom allerede søndag da fjorårets sammenlagtvinner Vincenzo Nibali og Nairo Quintana begge tapte 1.28 minutter til karer som Alberto Contador og Chris Froome.

Tirsdagens etappe er ikke bare den lengste av årets 21. etapper med sine 223,5 kilometer fra Seraing til Cambrai, den inneholder også sju partier med til sammen 13,3 kilometer på brostein.

Etter dramaet som utspant seg på brosteinsetappen sist år, var arrangøren snar med å bestemme seg for å ta med en etappe med brostein dette året også.

Likevel ligger det kanskje ikke an til like stor drama i år. Sist år regnet det voldsomt, og det skapte sleipe og farlige forhold, mens i år er det meldt strålende solskinn. Da blir ikke brosteinen like skummel og utfordrende.

Eksperter tror uansett hoder vil rulle i løpet av dagen. En liten krasj her, og en utøver kan tape flere minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjøre lag

12. juli kommer en ny etappe som kan skille klinten fra hveten. Da står det en 28 kilometer lang lagtempo på programmet. Her er det fare for at noen lag har mistet ryttere underveis, og at de derfor ikke kan stille fullt mannskap på ni. Et lag som ikke er fulltallig, er sårbart.

Tiden på etappen noteres på lagets femtemann i mål, og det hviler et stort press på den aktuelle «femtemannen». Etappen går mellom Vannes og Plumelec, og den er også den siste før første hviledag.

14. juli er det fransk nasjonaldag og en ny stor utfordring på etappe 10 mellom Tarbes og La-Pierre-Saint-Martin. Vi snakker om en fjelletappe, men selv om den ikke er av de tøffeste er det alltid spesielt på første etappe etter første hviledag. Enkelte ryttere kan trenge ekstra tid til å få beine til å fungere igjen, og reaksjonsmønstrene er ulik. Heldigvis for enkelte er ikke etappen lenger enn 167 kilometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tøffe fjell

22. juli og 17. etappe fra Digne-les-Bains til Pra Loup er den fjerde avgjørende etappen det pekes på. Her ligger det an til et drabelig oppgjør mellom de store sammenlagtkanonene.

Etappen starter med en rask, teknisk bit som ender opp i en førstekategoristigning opp til Col d'Allos, før den ender opp i en skarp andrekategoristigning opp til mål. Den siste stigningen er kort, og har du tapt for mye i starten er det lite å hente på tampen. Et eventuelt dårlig vær kan også gjøre utslag.

25. juli og nest siste dag med nest etappe ender opp på legendariske Alpe d-Huez. Dette er absolutt siste mulighet for rytterne til å vise seg fram. Utfordrerne til den gule trøya blir dermed tvunget til å gi alt i et siste desperate forsøk.

Da kan alt skje.