Kristoff tror på toppfart i minst syv år til

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alexander Kristoff (27) mener at han kan være på topp som sprinter til han er minst 35 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stavanger-syklisten fyller 28 år søndag, og lørdag starter han i sitt tredje Tour de France på rad.

De to siste årene har vært som et eventyr med en rekke seirer. I fjor ble det to etappeseirer i Touren, og i år er det blitt 18 seirer.

Til tross for en liten magesjau torsdag var det en humørfylt kar som møtte til pressetreff på Katjusja-lagets hotell Postillion i Bunnik en drøy mil utenfor sentrum av Utrecht fredag ettermiddag. Der ville et samlet norsk pressekorps ha sin lille bit av Norges fremste sykkelhåp.

NTB ville vite hvor lenge han kan holde nivået han er på per dags dato.

– Du kan være god som sprinter så lenge du er rask nok. Det kommer ikke an på alder sånn sett, selv om du normalt sett blir treigere med alderen. Karer som Mario Cipollini og Alessandro Petacchi holdt på i mange år, og Cipollini ble verdensmester som 35-åring. Petacchi er vel 41 nå og er blitt treigere, men han var fortsatt god for bare et par-tre år siden, sa Kristoff til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Læringsprosess

– Din teamsjef Vjatsjeslav Jekimov mener at du fortsatt er inne i en læringsprosess?

– Jeg har ikke vært blant de raskeste i så mange år, så jeg er helt sikker på at jeg kan være så god som nå i mange år til. Jeg regner med at jeg kan bli treigere og at toppfarten kanskje ikke blir så mye bedre. Men du får mer erfaring med årene, og fortsatt kan jeg bli seigere og sterkere på en annen måte enn før. Sånn er det ikke sikkert at jeg blir treigere med årene, men når jeg nærmer meg 35 år er det nok fare for at jeg må begynne å vinne andre løp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Legger du opp treningen på en spesiell måte for å holde på farten lengst mulig?

– Jeg trener mye med høyere frekvens i løpet av vinteren for ikke å bli en «diesel», men på sommeren trener jeg helt normalt som jeg alltid har gjort.

Klar sjef

Teamsjef Vjatsjeslav Jekimov der også for seg mange gode Kristoff-år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alexander kjenner nivået sitt nå, og han har vært veldig god de to siste årene. Jeg ser i hvert fall for meg at han kan være like rask de to neste årene også. Når du passerer 30 år er det fortsatt mulig å vinne spurter. Da bytter du ut farten med erfaring, og du vet akkurat hvordan et løp utvikler seg og når du skal slå til for å vinne. Jeg tror at vinnerinstinktet aldri forsvinner. Det avgjørende er når du skal starte spurten. Alexander er fortsatt i en læringsfase, og han lærer fort. Da han kom inn i laget vårt var han en rytter som krasjet i annenhver etappe, men slik er det ikke lenger. Kreftene er byttet ut med sprinterfaring. Det er et godt tegn.

Magetrøbbel

Lørdag starter Tour de France med en tempoprolog over 13,8 kilometer. Fredag var formen til Kristoff bra, men han var mer i tvil under lagpresentasjonen selv om han ikke sa noe da om at han slet med magetrøbbel. Det kunne man ikke se på ham der han turnerte pressefolk fra hele Europa i etterkant av seansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg hadde faktisk det. Jeg tror kanskje at jeg hadde litt feber også, men det har kommet seg igjen i dag. Jeg vet ikke helt hva det var, og jeg tror kanskje at jeg hadde fått i meg et eller annet. Magen var faktisk litt urolig under lagpresentasjonen, men jeg la meg tidlig og sov 11 timer i natt. Det var bedre da jeg sto opp, og det ser ut til at det er ute av kroppen nå.

Det bør den være også. I de neste ukene venter 3500 kilometer på sykkelsetet.