Rapport: Riis aksepterte doping på laget

Den tidligere dansk sykkelstjernen Bjarne Riis innrømmet på en pressekonferanse i Lyngby i Danmark fredag at at han brukte doping fra 1993 til 1998 og sa videre at han mente selv at han ikke var en verdig vinner av Tour de France i 1996.
Den tidligere dansk sykkelstjernen Bjarne Riis innrømmet på en pressekonferanse i Lyngby i Danmark fredag at at han brukte doping fra 1993 til 1998 og sa videre at han mente selv at han ikke var en verdig vinner av Tour de France i 1996. Foto: Kristian Juul Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anti Doping Danmark (ADD) konkluderer med at Bjarne Riis hadde kjennskap til doping blant sine ryttere. TV 2-ekspert Mads Kaggestad kaller hele saken for «tragisk».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ledere som aksepterer og selv tar initiativ til doping er et av sykkelsportens største problemer. De er med på å sette doping i system, sier Mads Kaggestad.

TV 2-eksperten, som selv har vært toppsyklist, er ikke overrasket over innholdet i rapporten som ble offentliggjort av ADD og Danmarks idrettsforbund tirsdag. Der blir det konkludert med at Riis har sviktet som leder for det danske laget Team CSC ettersom dansken hadde kjennskap til doping blant rytterne sine.

– Det er tragisk og helt uakseptabelt. Og det er veldig dårlig lederarbeid, sier Kaggestad.

Innrømmet kjennskap til doping

Rapporten tar for seg doping i dansk sykkelsport i perioden fra 1998 til 2015.

Da Riis i 2007 innrømmet bloddoping i Tour de France 1997 avviste han at det foregikk doping på Team CSC. Det viser seg å ha vært løgn.

Både Riis og to andre ledere i laget, Johnny Weltz og Alex Pedersen, har overfor utvalget innrømmet at de hadde kjennskap til doping på laget uten å reagere. Weltz innrømmer også at han vært delaktig i utleveringen av doping.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjon: Arvesen: – Ikke overrasket over funnene

Slipper straff

– Dessverre har undersøkelsen avdekket at dopingmisbruket på Team CSC ikke kan tilskrives enkeltutøvere. Ledelsen, med Bjarne Riis som den øverste ansvarlige leder, har i det minste hatt kjennskap til doping på laget, men unnlot å gripe inn, sier direktør i ADD, Michael Ask.

– Det er helt uakseptabelt. Som leder har man et særlig ansvar og handleplikt som de etter vår oppfattelse ikke har levd opp til, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge rapporten er Riis og de øvrige ledernes manglende inngripen straffbar, men de slipper likevel ytterligere runder i rettssalen.

– Da forholdene ligger utenfor foreldelsesfristene kan vi ikke reise sak, sier Ask.

De konstaterer også at flere ryttere har brutt antidopingreglene, men at disse sakene også er foreldet.

Tviler på flere avsløringer

Tidligere CSC-rytter Tyler Hamilton ga ut boken «The secret race» i 2012 og beskrev hvordan han ble introdusert for den spanske dopinglegen Eufemiano Fuentes av den danske sjefen. Rapporten hevder at Riis var vel vitende om Hamiltons samarbeid med Fuentes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mads Kaggestad tviler på at det kommer flere avsløringer rundt Bjarne Riis og Team CSC i tiden fremover.

– I så fall må utøverne selv ta initiativ til å snakke om det, men dette er de ikke forpliktet til å gjøre på grunn av foreldelsesfristen, sier Kaggestad.

Riis er ikke lenger involvert i sykkelsporten. Han ga seg som manager i Tinkoff-Saxo tidligere i år.