Saudi-Arabia vil ha OL - men kun for menn

UNNTAKET: Saudi Arabias Sarah Attar løp 800 meter for kongedømmet under London-OL i 2012. Men på hjemmebane får hun ikke konkurrere. Foto: NTB/Scanpix
UNNTAKET: Saudi Arabias Sarah Attar løp 800 meter for kongedømmet under London-OL i 2012. Men på hjemmebane får hun ikke konkurrere. Foto: NTB/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia har fått et bastant nei til en forespørsel om å arrangere sommer-OL sammen med Bahrain. Årsak: De ville kjønnsoppdele lekene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var sist måned det erkekonservative kongedømmet stilet sitt forslag til IOC: De ønsker å være vertskap for sommer-OL sammen med nabolandet. Herrene skulle konkurrere i Saudi-Arabia, mens kvinnene skulle slåss om medaljer i mindre konservative Bahrain.

Men IOC-president Thomas Bech var rekordrask til å avslå hele forslaget, og uttalte tirsdag til nyhetsbyrået AP at Saudi-Arabia bare kan glemme å være vertsland for De olympiske leker så lenge de har regler som diskriminerer kvinner i sport.

Les også: Judoka (16) ble første saudiarabiske kvinne til å konkurrere i et OL

Krever ikke-diskriminering

– En forpliktelse til ikke-diskriminering vil være obligatorisk for alle land som vil være vertskap for OL i fremtiden. Dette ble gjort helt klart i OL-reformene for 2020, og vil også tas med i vertsbyenes kontrakt, sier IOC-president Thomas Bech til AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blir ikke dette innfridd, er ikke søkeren kvalifisert. Land som Saudi-Arabia må virkelig jobbe for å tillate kvinnelige utøvere å delta, sier Bech.

I Saudi-Arabia har kvinner som hovedregel ikke adgang til å drive idrett, og gym er ikke på pensum for jenter i offentlig skole. Bare enkelte privatskoler får lov til å undervise i faget, og det bare så lenge undervisningen er i tråd med islamsk lov. Det eksisterer ingen idrettsanlegg for kvinner i det søkkrike oljelandet.

Men de overrasket verden da de i 2012 sendte to kvinner for å delta i OL i London.

Les også: Nå får kvinner lov til å se fotball i Saudi-Arabia

– Kan ikke outsource problemer

Prinsen Fahad bin Jalawi Al Saud, som er rådgiver for presidenten i den saudi-arabiske olympiske komité, mener 2020-reformene nettopp åpner for løsningen om å avholde deler av arrangementet i andre regioner, byer eller land, ifølge AP.

Han fikk raskt svar på tiltale:

– Man kan ikke bare «outsource» visse saker til et annet land, uttalte IOC-talsmann Mark Adams til AP.

Saudi-Arabia har ikke noe fullverdig medlem i IOC, men prins Nawaf Faisal Fahd bin Abdul-Aziz er æresmedlem i komiteen.