Magnus Carlsen fortsatt størst

Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen topper for tredje år på rad VGs årlige rangering av Norges største idrettsstjerner, denne gang med Kjetil Jansrud på 2.-plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens beste sjakkspiller forsvarte i år VM-tittelen i sjakk. Dessuten ble han i løpet av året den første som samtidig har vært mester i sjakk, hurtigsjakk og lynsjakk. Det gir fortsatt topp på VGs liste.

– Han er i rute til å slette det som er av rekorder i sin egen sport og spiller tidvis så smart at datamaskinene undervurderer hans evner til å komme seg vinnende ut av stillinger på brettet, skriver VGs sportssjef Øyvind Brenne i en begrunnelse av valget og gjør det klart at det eneste som kunne truet hans førsteplass er en definisjon av sport som ekskluderer sjakk.

Les også: Putin gratulerte Carlsen med fortjent seier

Nærmest Carlsen i år følger Kjetil Jansrud, som vant OL-gull i super-G og herjet med resten av verdenseliten i fartsrennene i alpint før jul. Langrennsdronning Marit Bjørgen må nøye seg med tredjeplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Falt

I fjor var det Suzann Pettersen og Aksel Lund Svindal som fulgte nærmest Carlsen på VG-rangeringen. Golfstjernen har falt til 19.-plass, mens Svindals langtidsskade har ført ham helt ned til 40.-plass. Tora Berger har lagt opp, men fra fjorårets 4.-plass er hun fortsatt i topp 20 på 18.-plass.

Mats Zuccarello på 5.-plass er høyest rangerte lagidrettsutøver, mens håndballjentene kollektivt fikk 13.-plassen. To plasser lenger ned kommer 16-årige Martin Ødegaard som Norges største fotballstjerne.

To av de fem største fotballstjernene er for øvrig kvinner. Caroline Graham Hansen (23.-plass) og Ada Stolsmo Hegerberg (35.-plass) rangeres av VG rundt nivået til Stefan Johansen (29.-plass) og Per Ciljan Skjelbred (33.-plass).

Topp ti:

1) Magnus Carlsen (sjakk), 2) Kjetil Jansrud (alpint), 3) Marit Bjørgen (langrenn), 4) Alexander Kristoff (sykling), 5) Mats Zuccarello (ishockey), 6) Emil Hegle Svendsen (skiskyting), 7) Ole Einar Bjørndalen (skiskyting), 8) Cecilia Brækhus (boksing), 9) Petter Solberg (rallycross), 10) Jørgen Graabak (kombinert).