Norge feide Sverige av banen

Camila Herrem har scoret mot Sverige. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixFoto: NTB scanpix

Norge tok seg til finale i håndball-EM etter 29-25 over Sverige i semifinalen fredag. De kjemper om gull mot Spania på søndag.

Søndag spiller Norge sin sjuende EM-finale på rad etter en trøblete vei i mesterskapet.

En uke med feber og halstrøbbel i troppen har kjørt landslagslege Nils Ivar Leraand ut i overtidsarbeid, men det var ikke tegn til sykdom i en glissent besatt giganthall i Budapest.

Etter snaut 14 minutter sto det 9-3 til Norge. Heidi Løke brukte det første kvarteret til å drive ren terror mot det svenske forsvaret.

Norges forsvar ga keeper Silje Solberg den støtten hun trengte. Dermed vant de norske jentene målvaktduellen overlegent de første 15 minuttene.

Men 9-3-ledelsen ble ikke behandlet veldig godt. De neste elleve minuttene ga 1-6-tap for Norge.

Hardt ut

Det sto og veide litt inn i andreomgangen. Så kom rykket svenskene aldri klarte å reise seg etter:

18-17 ble til 22-17.

Søstrene Betina Riegelhuth og Linn-Kristin Riegelhuth Koren (meget god kamp) var blant målscorerne i den perioden.

Sverige var som vanlig ganske så breiale i oppkjøringen til kampen.

At stjernen Isabelle Gulldén gikk ut og sa at hun «ønsket så mange norske spillere som mulig syke», var ikke akkurat noen genistrek.

Slike utsagn ble som tennvæske i den norske leiren i inngangen til kampen.

Norge har vunnet fem av ti EM-sluttspill siden oppstarten i 1994.

Søndagens finale mot Spania blir en reprise av duellen fra 2008.

Da slet Norge fælt i 1.-omgangen og lå under. Proppen fikk ut etter pause, og målene rant inn til 34-21-seier.

Pang

Spania sjokkstartet mot Montenegro og ledet klart. Men også den kampen ble jevn. Spanjolene vant 19-18 med elendig angrepsspill etter pause. Keeperen Silvia Navarro presterte en kjempekamp.

Søndag jakter de norske jentene på den 10.- tittelen. Rekken er allerede lang og blir ikke verre av et kapittel til: