Tirsdag kveld får Brækhus drømmen oppfylt

I KVELD BLIR DET AVGJORT: Får Cecilia Brækhus endelig bokse i proffkamper på norsk jord? Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)
I KVELD BLIR DET AVGJORT: Får Cecilia Brækhus endelig bokse i proffkamper på norsk jord? Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag kveld oppheves det 33 år gamle forbudet mot proffboksing på norsk jord. Det betyr at Cecilia Brækhus kan forsvare VM-titlene sine i eget land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det eventuelt vil skje, er det for tidlig å si noe om.

Den tre timer lange stortingsdebatten tirsdag formiddag tilførte ingenting nytt. Frontene var som før, og argumentene de samme fra både flertalls- og mindretallssiden.

Med Venstres stemmer lagt til stemmene fra regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, blir det 86 representanter som stemmer for å oppheve forbudet mot profesjonell boksing som ble innført i 1981.

Dermed blir det bare Iran og Nord-Korea igjen som har et forbud mot proffboksing. Norge blir nasjon nummer 205 som tillater proffboksing. Det skjer mot viljen til aktører som den medisinske ekspertisen, Helsedirektoratet og Norges Idrettsforbund.

Den endelige voteringen skjer sent ettermiddag/tidlig kveld tirsdag, men det er ingen grunn til å tro at stemningen fra debatten endres i løpet av få timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Brækhus tror på norsk VM-kamp i mars/april

Lover velgerne

Venstres Sveinung Rotevatns utgangspunkt var at voksne, frie mennesker tar sine egne valg også når det gjelder risiko. Han mente at det ikke var kommet nok nye argumenter til for å opprettholde forbudet.

Venstre har i likhet med regjeringspartiene programfestet at forbudet skal oppheves.

– Vi blir tungen på vektskålen og har lovet våre velgere å tillate proffboksing. Samtidig er dette et viktig ideologisk utgangspunkt. Venstre er et liberalt parti, og i et liberalt samfunn skal det klare, tungtveiende argument til for å forby noe. Rammeverket rundt boksing er dessuten blitt så trygt at det ikke finnes noen særskilt grunn til å holde på forbudet, sier Rotevatn til NTB.

Les også: Familie- og kulturkomiteen sier ja til proffboksing

Medisinsk risiko

Det store mindretallet med Arbeiderpartiet i spissen var i debatten spesielt opptatt av den medisinske risikoen forbundet med proffboksing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi tar den medisinske risikoen på alvor, men det er få idretter med like tett medisinsk oppfølging som boksing. Det er også flere lovlige idretter som er farligere enn boksing, og det argumentet er ikke godt nok for å nekte profesjonelle utøvere å utøve idretten sin, mener Venstres Sveinung Rotevatn.

Les også: Nytt steg mot proffboksing i Norge