Fotballspillere risikerer ti års fengsel for kampfiksing

Fotballpresident Yngve Hallén er glad for at politiet har prioritert kampfiksingssaken som rammet norsk fotball for drøyt to år siden. (Foto: NTB scanpix)
Fotballpresident Yngve Hallén er glad for at politiet har prioritert kampfiksingssaken som rammet norsk fotball for drøyt to år siden. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju personer, fem av dem tidligere spillere i Follo og Asker, er tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med kampfiksingssaken i norsk fotball.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om kampfiksingssaken i norsk fotball

• Kampfiksingssaken i norsk fotball går tilbake til juli 2012. Først ble 1.-divisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam, som skulle vært spilt 8. juli, utsatt på bakgrunn av mistanke om resultatmanipulering. Mistanken ble senere karakterisert som grunnløs. Siden kom det tips om kampene Østsiden – Follo og Frigg – Asker, som begge ble spilt 24. juni. Norges Fotballforbund anmeldte saken til politiet.

• Mandag ble det kjent at sju personer er tiltalt for grov korrupsjon samt grovt bedrageri mot Norsk Tipping. Det gjelder fem tidligere fotballspillere, tre fra Follo og to fra Asker, samt to personer som har spilt for store beløp hos Norsk Tipping.

• Det er ventet at saken vil komme opp i retten kommende vår.

• Strafferammen for grov korrupsjon er ti års fengsel, mens rammen for grovt bedrageri er seks år.

• Til sammen har tolv personer vært siktet i saken.

• En tippekommisjonær har også vært siktet i saken. Tippekommisjonæren ble sjekket ut av saken, men er fortsatt siktet for mulig grovt bedrageri av Norsk Tipping.

• Kilder: Bergens Tidende og NTBs arkiv.

Mandag kom tiltalebeslutningen fra Oslo statsadvokatembeter. Den gjelder fem tidligere 2.-divisjonsspillere, tre fra Follo og to fra Asker, samt to personer som har spilt for store beløp hos norsk tipping.

Kampfiksingssaken slo ned som en bombe i norsk fotball sommeren 2012. Det er resultatmanipulering av og pengespill på kampene Østsiden – Follo og Frigg – Asker som har ført til tiltalene i saken.

– Sju personer er tiltalt for grov korrupsjon, samt grovt bedrageri mot Norsk Tipping, opplyste konstituert statsadvokat Asbjørg Lykkjen til Bergens Tidende.

Streng straff?

De tiltalte risikerer streng straff – flere år i fengsel – dersom de blir dømt. Strafferammen for grov korrupsjon er ti års fengsel, mens grovt bedrageri kan gi opptil seks år i fengsel.

Det er sannsynlig at saken kan komme opp for Oslo tingrett i løpet av den kommende våren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har varslet dem som er involvert, og saken er sendt til berammelse i retten. Så nå venter vi på en dato. I og med at det er sju tiltalte, vil saken neppe komme opp før en stund ut i 2015, sier Lykkjen.

Totalt tolv personer har vært siktet i saken. En tippekommisjonær ble varetektsfengslet i juli 2012 kort etter at saken sprang. Han ble løslatt kort etter, men er fortsatt siktet for mulig grovt bedrageri mot Norsk Tipping.

– Saken mot tippekommisjonæren ligger fortsatt hos politiet, sa Lykkjen til NTB i forrige måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tre elitespillere har fått tilbud om kampfiksing

Merkelige tap

Kampfiksingssaken har vært komplisert, og politiet har brukt lang tid på etterforskning både i Norge og Sverige. Ifølge tiltalen er det én mann med adresse i Norge og én mann med adresse i Sverige som skal ha spilt på de nevnte kampene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge 2.-divisjonsoppgjørene ble spilt 24. juni 2012. Follo tapte 3-4 for Østsiden etter å ha ledet 3-0, mens Asker tapte hele 1-7 for Frigg.

To av de tiltalte skal ha spilt for nesten 80.000 kroner hos Norsk Tipping på de to kampene. De siktede spillerne mottok ifølge tiltalen inntil 200.000 kroner til sammen for å tape kampene.

Les også: Styrket mistanke i kampfiksingssaken

Hallén: – Viktig at slike miljøer blir tatt

Fotballpresident Yngve Hallén er glad for at politiet har prioritert kampfiksingssaken som rammet norsk fotball for drøyt to år siden.

Hallén ønsker ikke å kommentere tiltalene mot enkeltpersoner i saken. I stedet påpeker han at det er miljøer på utsiden av fotballen som har stått bak den mistenkte kampfiksingen.

– Dette er et angrep fra utsiden av fotballen mot fotballen. Det som er viktig for norsk fotball, er at miljøer, både på utsiden og eventuelle hjelpere de har skaffet på innsiden, blir tatt, sier Hallén til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen klubber som er involvert som klubb her, bare enkeltpersoner. Klubbledelsen, særlig i Follo, har bidratt godt til at man kan komme til bunns i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Roser politiet

Fotballpresidenten synes det har tatt lang tid å behandle saken, men er glad for at politiet har prioritert den.

– Når jeg svarer ja på det (lang behandlingstid), tror jeg politiet er enig med meg i det. Samtidig har det vært viktig for politiet å bruke den tiden de har gjort. Det er en ny og vanskelig sak, og det er viktig at den første store saken i Norge på dette området blir etterforsket grundig, sier Hallén.

– Jeg hadde selv et møte med justisminister Anders Anundsen (Frp) tidligere i år der vi tok opp problematikken (kampfiksing). Han synes det er et viktig område, blant annet fordi kriminalitet kan flytte seg fra andre områder til dette området fordi det er mulighet for stor gevinst og at det (kampfiksing) ikke har vært prioritert av tidligere, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dempet aktivitet

Hallén håper at kampfiksingssaken og den økte oppmerksomheten rundt temaet gjør at man unngår lignende saker i framtiden.

– Det er veldig preventivt at man setter søkelyset på dette. Både klubber, Norges Fotballforbund, myndighetene og politiet, sier han.

– Tror du man unngår flere tilfeller av kampfiksing i norsk fotball?

– Man kan aldri være trygg når det er kriminelle som ønsker å utnytte svakheter i systemet, men jeg er trygg på at dette har vært med på å dempe aktiviteten kraftig. Ting som kan være uskyldige, blir nå lettere mistenkeliggjorte. Saken har gjort at flere er blitt oppmerksomme, sier fotballpresidenten.