Hushovd angrer ikke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thor Hushovd mener han personlig ikke kunne ta kampen mot dopingjukset i sykkelsporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Thor Hushovd:

* Alder: 36 (født 18. januar 1978)

* Bosted: Monaco/Grimstad

* Yrke: Tidligere proffsyklist (la opp etter årets sesong)

* Tidligere lag: Garmin-Cervélo, Cervélo, Crédit Agricole

* Største seier: Verdensmester landevei 2010

* Tour de France: Ti individuelle etappeseirer, to lagtemposeirer, to ganger grønn poengtrøye sammenlagt, 22 individuelle topp 3-plasseringer. Debuterte i 2001.

* Aktuell: Ga torsdag ut selvbiografien «Thor».

– Nei, skal jeg ta kampen mot alle? Skal jeg være den som rydder opp i det? Nei, det skal jeg ikke, sa Hushovd på torsdagens pressekonferanse om selvbiografien «Thor».

Under en privat seanse ble Thor Hushovd i mai 2011 i klartekst fortalt at Lance Armstrong hadde brukt doping. På det tidspunktet hadde ikke den amerikanske toppsyklisten innrømmet dopingmisbruket offentlig. Det gjorde Armstrong først halvannet år senere. Det kommer fram i Hushovds selvbiografi.

– Ikke min jobb

– Han sa det til meg fortrolig. Da så jeg ikke det som naturlig å gå til noen, som antidopingmyndigheter, om det han sa. Jeg kunne kalle ham en venn da vi satt der. Det kan være at jeg skulle sagt til noen at han gjorde det, men det er ikke min jobb. Jeg tror jeg hadde gjort det samme igjen. Jeg har valgt å ta dopingproblematikken på min måte i hele karrieren. Min jobb er å sykle fortest mulig. Det har jeg klart til tider. Andre får ta seg av og finne ut hvem som har dopet seg, sa Hushovd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere toppsyklisten fikk også spørsmålet om det var vanskelig å skrive om dopingproblematikken.

– Det var ikke vanskelig nå, i den forstand at alt var kommet da vi skrev det. Da synes jeg ikke det har vært vanskelig. Men alle dopingspørsmålene gjennom karrieren har vært vanskelig, sa Hushovd på NTBs spørsmål.

– Når jeg ser tilbake, er det ingenting jeg angrer for at jeg har sagt i boken. Jeg går god for det som står, sa Hushovd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Korrupt system

Både sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og Antidoping Norge mener Hushovd burde sagt noe til Norges Cykleforbund eller Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) om det Armstrong hadde fortalt.

– Det ville blitt påstand mot påstand. Jeg kunne ikke konsentrert meg om sykling det året, sa Hushovd torsdag.

Hushovd lanserte boken «Thor» onsdag. Da fikk mediene tilsendt boken, men syklisten fra Grimstad var først torsdag tilgjengelig for å kommentere innholdet. Hushovd skriver i boken at han «tror systemet har vært korrupt» når det gjelder å skjule positive dopingprøver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig poengterer verdensmesteren fra 2010 i boken at han aldri er blitt tilbud ulovlige stoffer og at han aldri dopet seg.

Naiv

«Jeg vurderte aldri å ta kontakt med Antidoping Norge. Måten han sa det til meg på (...) «Lets face it, we all did it», sa han. Så la vi den ballen død. Jeg var ikke videre nysgjerrig. Jeg spurte ikke hvem er dere og hva tok dere? Det er kanskje naivt, men jeg har valgt å være naiv i denne sporten.» sa Hushovd da han lanserte selvbiografien «Thor» torsdag.

Verdensmesteren fra 2010 sa samtidig at han mener den naiviteten har gjort at han har vært bedre rustet til å vinne sykkelritt.

På NTBs spørsmål sa Hushovd at dopinginnrømmelsene til tidligere sportssjef Steffen Kjærgaard var vanskeligere å takle.

– Det var den tøffeste saken. Det kom så tett på. Jeg hadde syklet NM mot noen som hadde dopet seg, sa Hushovd om Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fryktet et «helsike»

De få som tok opp kampen mot Lance Armstrong, havnet i unåde i sykkelsporten. Den kampen orket ikke Thor Hushovd å ta.

– Jeg tror aldri jeg har tatt den runden med meg selv om jeg skal gå ut og si det. Det var på grunn av måten han sa det. Skjønte ikke hvordan jeg skulle sagt det. Det hadde blitt et helsike. Jeg hadde fått det tøft. Det hadde blitt ord mot ord. Ikke for å verne sykkelsporten. Det var en avgjørelse jeg tok der og da. Ikke tungt for meg å bære på det, sa Hushovd på torsdagens pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av selvbiografien «Thor».