Svært syk Muhammad Ali kan nesten ikke snakke

NY FILM: Muhammed Ali er svært syk. I disse dager har filmen «I am Ali» (Jeg er Ali) premiere. (Arkivfoto: NTB scanpix)
NY FILM: Muhammed Ali er svært syk. I disse dager har filmen «I am Ali» (Jeg er Ali) premiere. (Arkivfoto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bokselegenden Muhammad Ali ble en gang kalt «Leppa fra Louisville». Den gangen snakket han raskere enn han slo, men nå er han svært syk og kan nesten ikke snakke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det forteller broren hans som er i Hollywood for å være med på premieren av filmen «I am Ali» (Jeg er Ali).

Den 72-årige tidligere boksemesteren har vært plaget med Parkinsons sykdom i mange år. Nå er han blitt så syk og svak at han nesten ikke kan snakke. De treffsikre replikkene og alle morsomhetene er ikke der lenger. Nå er det stort sett bare sykdommen som preger verdens mest kjente proffbokser noensinne.

– Ali er blitt svært syk i det siste. Han kan nesten ikke snakke lenger på grunn av Parkinson-sykdommen som han har slitt med i mange år, forteller broren Rahman til The Sunday People fra Hollywood.

Broren er på plass i den kjente filmbyen for å overvære premieren av filmen om Ali, en film det er stilt store forventninger til.

– Jeg kan ikke si mye om hva Ali føler for denne filmen, for på grunn av sykdommen hans har vi ikke fått snakket mye sammen, sier broren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stolt

– Selv om Ali ikke kan snakke mye, har han gitt uttrykk for at han er stolt over at vi stiller opp for ham, også i forbindelse med denne filmen. Han har velsignet filmen og er glad for at den kommer, sier 71-åringen Rahman.

Filmen setter søkelyset på familien og familielivet Ali levde. Han ble verdensmester i tungvekt tre ganger i løpet av karrieren sin, og han bokset noen kamper som kommer til å leve i boksehistorien for alltid, som «The Thrilla in Manila» og «The Rumble in the Jungle».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen forklarer også hvorfor Ali fikk kallenavnet «Leppa fra Louisville». Han snakket nesten raskere og bedre enn han slo fra seg i bokseringen da han var på høyden av karrieren sin.

Men nå går det nedover med legenden. Det er en stund siden han har vist seg offentlig, og det er sykdommen som får skylden.

I filmen blir Ali framstilt som det ikonet han er, og både familiemedlemmer og boksehelter som George Foreman og Mike Tyson blir intervjuet og snakker om ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gleder meg

– Faren min har ikke sett filmen ennå, men jeg gleder meg virkelig til han får sjansen til det, for denne filmen vil han like, sier datteren Maryum (46).

– Jeg kjenner faren min så godt at jeg vet han kommer til å elske denne filmen. Det er blitt en film i hans ånd, sier hun.

Ali er også kjent for sine ordspill i forbindelse med mange av de store kampene han gikk i karrieren sin, som «å flyte som en sommerfugl, for deretter å stikke som en bie».

Nå lever Ali dagene hjemme i huset sitt i Arizona, der sønnen hans tidligere i år sa han ikke trodde faren ville overleve ytterligere et år på grunn av Parkinson-sykdommen. Men fortsatt henger han altså med ...

– Jeg håper bare at far ikke bør lide unødvendig, men at den sykdommen som har rammet ham tar han hjem så fort som mulig, sier sønnen Ali junior.

Filmen «I am Ali» er ventet å ha premiere i slutten av november eller i begynnelsen av desember her i Europa.