Petter Northug dømt til fengsel i 50 dager

Artikkelen fortsetter under annonsen

Promilledommen mot skistjernen Petter Northug (28) tar høyde for at han ble avhørt i alkoholpåvirket tilstand. Trønderen ble torsdag dømt til 50 dagers fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Petter Northug:

* Navn: Petter Northug jr.

* Alder: 28 (født 6. januar 1986)

* Klubb: Strindheim

* Yrke: Langrennsløper

* Viktigste meritter:

* VM: 9 gull, 3 sølv

* OL: 2 gull, 1 sølv, 1 bronse

* Verdenscupen: 18 seirer, 2 sammenlagtseirer (2012/2013, 2009/10).

* Aktuell: Ble torsdag dømt til 50 dagers fengsel og 185.000 kroner i bot for promillekjøringen i mai. Han ble dømt for fem brudd på veitrafikkloven og ett brudd på straffeloven.

I tillegg ble han ilagt en bot på 185.000 kroner for promillekjøringen i mai. Northug ble også fratatt retten til å kjøre bil «for alltid». Det vil i praksis si fem år.

28-åringen godtok tilståelsesdommen på stedet i Sør-Trøndelag tingrett.

Det mest alvorlige punktet i siktelsen mot Northug var anklagen om falsk forklaring, som er et brudd på straffloven. Ifølge påtalemyndigheten forklarte Northug tre ganger i avhør at det var kameraten som kjørte ulykkesbilen natt til 4. mai.

Ifølge tingrettsdommer Ingrid Stigum var det uheldig at Northug ble avhørt i beruset tilstand, men det sto ikke i veien for å avsi dom. Omstendighetene rundt avhørene virket likevel formildende på straffeutmålingen. Siden han var alkoholpåvirket og ikke husket de to første avhørene, tok retten kun til følge at han forklarte seg falskt den siste gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten foreslo at Northug skulle dømmes til 60 dager i fengsel og få 200.000 kroner i bot.

Les også: Syv av ti nordmenn har tilgitt Northugs fyllekjøring

– I sjokktilstand

Northug måtte torsdag svare for i alt seks lovbrudd i forbindelse med promillekjøringen på Byåsen i Trondheim 4. mai. Fem av dem var knyttet til bestemmelser i veitrafikkloven.

I retten erkjente Northug straffskyld for alt han var siktet for. 28-åringen forklarte samtidig om bakgrunnen for det som skjedde.

– Det var en kombinasjon av promille og høy fart, svarte Northug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forklarte videre at han havnet i en slags sjokktilstand og bestemte seg for å forlate bilen etter ulykken. Da skal passasjeren som var igjen i bilen, ha skreket at Northug skulle stikke av og la ham være igjen.

– Jeg husker at han skrek at jeg skulle stikke fra stedet to, tre ganger, og at han skulle ordne opp, sa Northug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Northug: – Jeg skal gå fort i hele vinter

Kritisk

Trønderen innrømmet at han avga falsk forklaring til politiet, men la til at han ikke skjønte alvoret kort tid etter ulykken.

– Da jeg vel på en måte våknet på politistasjonen, var jeg i sjokk og fattet vel ikke helt situasjonen. Prøvde vel å komme meg ut av situasjonen og skjønte ikke alvoret, forklarte Northug.

– Forsto du betydningen av at du forklarte deg falskt? spurte dommer Ingrid Stigum.

– Hvis jeg hadde vært ved mine fulle fem, ville jeg forstått det. I ettertid ser jeg at jeg avga falsk forklaring, men ser at det var feil å avgi forklaring såpass tidlig med tanke på hvor høy promille jeg hadde, svarte han.

Les også: Northug har erstattet millionbilen han vraket

Fotlenke?

Hvordan og når Northug må sone straffen, er ikke klart. Vil han få utsatt soningen til etter den kommende vintersesongen, eller vil han få innvilget soning med fotlenke? Dette er spørsmål som Kriminalomsorgen må ta stilling til. Verken domstolen eller påtalemyndigheten har noen innflytelse på hvordan en straff kan bli gjennomført.

VM i Falun er Northugs store mål for sesongen. Mesterskapet går av stabelen i siste halvdel av februar neste år.

Mandag neste uke reiser Northug på en tre uker lang høydesamling til Val Senales i Nord-Italia.