Åpent spørsmål om fengsel eller fotlenke for Northug

Petter Northug må møte i tingretten torsdag etter promillekjøringen i mai. (Foto: Ned Alley / NTB scanpix)
Petter Northug må møte i tingretten torsdag etter promillekjøringen i mai. (Foto: Ned Alley / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Straffens lengde vil kunne avgjøre om Petter Northug må sone i fengsel eller kan «gå på jobben» med fotlenke etter fyllekjøringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Petter Northugs tiltalebeslutning:

* Tiltalen omfatter fem brudd på veitrafikkloven (§ 31) og ett brudd på straffeloven (§ 168):

* 1) Tiltalt for å ha ført en motorvogn under påvirkning av alkohol. Blodprøven tatt 06.45 4. mai viste en alkoholkonsentrasjon på 1,65 promille i blodet.

* 2) Tiltalt for ikke å ha ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt uten fare for andre. Ifølge tiltalen kjørte Northug for fort etter forholdene, og han krasjet også i en rundkjøring før bilferden endte i en lysmast. En passasjer ble skadd under krasjen. Bilen fikk også store skader.

* 3) Tiltalt for ikke å ha vært oppmerksom på offentlig trafikkskilt, signal og oppmerking. Høyeste tillatte hastighet på strekningen var 40 km/t, mens målinger har vist at bilen holdt en fart på minst 83 km/t.

* 4) Tiltalt for ikke å ha gitt hjelp til en person som har kommet til skade. Northug forlot stedet uten å ha ytt medisinsk hjelp til medpassasjeren.

* 5) Tiltalt for ikke å ha kontaktet politiet og for å ha forlatt stedet før politiet ankom.

* 6) Tiltalt for falsk forklaring. Ved tre tilfeller forklarte Northug at det var medpassasjeren som hadde kjørt bilen. Det førte til at vedkommende ble siktet for kjøring i alkoholpåvirket tilstand.

* Ifølge tiltalen blir det nedlagt påstand om fradømmelse av førerretten for motorvogn «for alltid». Normalt betyr dette at tiltalte kan søke om å få tilbake førerkortet etter fem år.

Når dommer Ingrid Stigum setter retten i tilståelsessaken mot Northug torsdag, ligger allerede forslaget fra førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes foran henne på bordet. Hvilken straff påtalemyndigheten går inn for at skistjernen skal idømmes, er foreløpig ikke kjent, selv om forslaget ble sendt domstolen allerede 19. september.

Hva utfallet blir kan komme til å påvirke den kommende sesongen i avgjørende retning for 28-åringen. Må han sone i fengsel, får han utsatt straffen til skisesongen er ferdig eller kan han sone med fotlenke? Dette spørsmålet er det opp til Kriminalomsorgen å avgjøre. Verken domstolen eller påtalemyndigheten har noen innflytelse på hvordan en straff kan bli gjennomført.

Flere kjente advokater og eksperter på strafferett sa at Northug må regne med å sone fengselsstraff da den endelige siktelsen ble kjent 16. september.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjellsbehandling?

Advokat Carl Bore sa til VG at Northug må forvente seg en dom på minimum to måneder ubetinget fengsel.

Bore, som også har vært dommer i tingretten, mener det ville være feil å la skistjernen få sone hjemme med fotlenke. Etter reglene kan ubetinget fengselsstraff fra fire måneder og kortere sones med fotlenke, men det må søkes om til Kriminalomsorgen , som vurderer om det er aktuelt fra sak til sak.

Ferske tall fra Kriminalomsorgen viser at 288 personer av en total kapasitet på 342 soner straff med fotlenke. Med en soningskø på om lag 1300 personer arbeides det kontinuerlig for å få flere straffedømte over på ordningen. Ordningen med fotlenker har i flere år vært en prøveordning forbeholdt enkelte deler av landet, men ble fra mai i år gjort landsdekkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter mitt skjønn vil det ikke være riktig å tillate fotlenke. Menigmann får ikke det i en slik sak, det vil fort bli forskjellsbehandling sammenlignet med den jevne borger, sa Bore til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brøt straffeloven?

Northug er siktet for å ha brutt fem bestemmelser i veitrafikkloven. Foruten å ha kjørt med en promille på 1,65 har påtalemyndigheten også lagt vekt på at Northug kjørte for fort, at han kjørte hensynsløst og for at han forlot den skadde kameraten i bilen uten å melde fra til politiet.

Påtalemyndigheten mener skiløperen må miste sertifikatet «for alltid», noe som i praksis betyr fem år.

Mest alvorlig er det siste punktet i siktelsen der Northug skal ha brutt straffelovens bestemmelser om falsk anklage fordi han tre ganger dagen etter ulykken sa det var kameraten og ikke han selv som kjørte bilen.

Tilstått alt

I et fjerde avhør, tolv timer etter utforkjøringen, erkjente Northug at han var fører av bilen. Samme dag som siktelsen ble gjort kjent, var Northug også i et nytt avhør hvor han ble konfrontert med de endelige beskyldningene mot seg, og hvor han tilsto på samtlige punkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jussprofessor Alf Petter Høgberg har advart Northug mot å gå for en tilståelsesdom.

– Det vil være dumt av ham å gå for en tilståelsesdom. Da frykter jeg at han kan bli dømt strengere, for tiltalen inneholder antakelig en del feil. At han tilstår de faktiske forhold, er ikke det samme som å innrømme straffskyld etter paragrafene statsadvokaten benytter, uttalte Høgberg.