Tippekupongen fyller 60 år

Den populære «Tippekupongen» fyller i dag 60 år. (Foto: Adrian Langset)
Den populære «Tippekupongen» fyller i dag 60 år. (Foto: Adrian Langset)
Artikkelen fortsetter under annonsen

13. mars 1948 ble «Tippekupongen» lansert for første gang, men interessen for den populære bongen har de senere år falt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 60 år har ivrige tippere hatt muligheten til å prikke inn tolv rette lørdag ettermiddag ved å levere inn en kupong til kommisjonærer landet rundt.

13. mars 1948 ble for første gang «Tippekupongen» sluppet ut på markedet. Norsk Tipping ble formelt opprettet i 1947, men oppstarten regnes fra den første kupongen i selskapets regi.

Mange var i starten motstander av kupongen, men det var flere som ønsket å tjene noen ekstra slanter en lørdag ettermiddag.

- Må ha «Tippekampen» tilbake

En som har jobbet med «Tippekupongen» lenge, er kommisjonær Tore Rui. 57-åringen driver egen tippekiosk på Sandaker i Oslo. Han forteller at interessen og omsetningen rundt tippekupongen er noe sviktende.

De første 15 årene var tippekupongen i tre deler og tipperen måtte fylle ut hver av dem for seg. Først i 1963 kom kupongen med to deler og gjennomslag.(Foto: Norsk Tipping)De første 15 årene var tippekupongen i tre deler og tipperen måtte fylle ut hver av dem for seg. Først i 1963 kom kupongen med to deler og gjennomslag.(Foto: Norsk Tipping)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har ikke holdt på så lenge som siden 1948, så jeg kan ikke si så mye om hvordan ting var i riktig gamle dager. Men jeg registrerer at utviklingen den senere tiden har vært at interessen for «bongen» daler. Det er færre og færre som bruker penger på tippekupongen i dag enn tidligere, sier Rui til ABC Nyheter.

Den erfarne kommisjonæren mener å vite hva som skal til for at folk skal vende tilbake til kupongen.Tidligere var engelsk fotball hellig for fotballfolket, og familiene samlet seg rundt TV-skjermene lørdag klokken 16.00.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror det er mange som savner Tippekampen fra gamle dager. Sendingene kunne ikke vært som før, men med gjester og eksperter i studio, og at den hadde kommet tilbake til riksdekkende kanaler, tror jeg kunne vært med på å øke interessen for spillet. Canal + har jo sendingene nå, men jeg vet at det er mange som ikke vil bruke penger på det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen traff i premieren

Rekkeprisen i 1948 var 25 øre. Tar en hensyn til pengeverdien og regner om i henhold til konsumprisindeksen, tilsvarer det en rekkepris i dag på over 4 kroner.

Omsetningen den første spilleomgangen var på drøyt 50.000 kroner. Ingen fikk 12 rette. Det skyldtes rett og slett at en av kampene ble avlyst. Den gang var det intet system med trekning av tippetegnene i avlyste kamper, så det ble i stedet premier for 11, 10 og 9 rette. Tendenstrekning kom først på banen i 1963.

Kommisjonær Tore Rui på Sandaker i Oslo.Kommisjonær Tore Rui på Sandaker i Oslo.

- Første gang noen prikket inn en tolver var i spilleomgang 12 i 1948. Da var toppgevinsten på 4.407 kroner, forteller kommisjonær Rui, og viser frem statistikken over premiene fra den første tiden.

- Det var mye penger den gang, fortsetter mannen som følger ekstra nøye med Manchester United-fan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, jeg har holdt med United helt siden jeg begynte å følge med på engelsk fotball. Det har ingenting med Solskjær å gjøre. Følelsene er sterkere enn som så, smiler han.

750 millioner

Atle Jensen i Norsk Tipping sier selskapet i dag opplever en liten økning i omsetningen på tippekupongen, men det er langt igjen til toppåret for spillet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi hadde i 2007, for første gang på mange år, en økning i omsetningen sett i forhold til tidligere år. I fjor var omsetningen på 740 millioner mens vi i år ligger an til å nå det samme. Det er riktig at det har vært en noe sviktende omsetning til tippekupongen, men fremover håper vi å bli stabile på 750 millioner årlig.

750 millioner er mye penger, men det er langt frem til rekordåret.

- Rekordomsetningen for et år er på cirka to milliarder kroner. Jeg tror det var i 1985, jeg er ikke helt sikker, fortsetter Jensen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips

Kommisjonær Tore Rui er ikke selv noen fanatisk tipper, men sender inn en kupong i ny og ne. Kommende helg har han blant annet klokketro på at Ronaldo & Co ordner biffen på Pride Park mot Premier League jumbo Derby. Og han deler gjerne sine tips med spillerne til kommende lørdagskupong.

Her er Tore Ruis forslag til lørdagens kupong. Fristen for å levere er lørdag klokken 15.55