KraftstridNVE-tall for NorthConnect: Kan få 4 milliarder høyere strømregning hvert år

NORTHCONNECT: NVE la 10. desember sin vurdering av en av de heteste kratpolitiske sakene, den omstridte nye utenlandskabelen NorthConnect, i olje- og energiminister Kjell-Børge Freibergs (Frp) fang.
NORTHCONNECT: NVE la 10. desember sin vurdering av en av de heteste kratpolitiske sakene, den omstridte nye utenlandskabelen NorthConnect, i olje- og energiminister Kjell-Børge Freibergs (Frp) fang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NVE anslår en samfunnsmessig gevinst på 212 millioner kroner året hvis den omstridte utenlandskabelen NorthConnect bygges. Strømprisen kan gå opp med 4,2 milliarder kroner hvert år i 40 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Striden om NorthConnect

Stortinget åpnet i 2016 gjennom endringer i energiloven for at private kan drifte kraftkabler til utlandet. I mars 2017 søkte NorthConnect om konsesjon til å bygge og drive en sjøkabel mellom Skottland og Sima i Eidfjord kommune i Hordaland.

NorthConnect regnes som et privat initiativ, selv om aksjonærene er ulike offentlig eide selskaper.

Konsesjonssøknaden ligger nå til behandling hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), samtidig som viktige konsekvenser av denne og de to statlige utenlandskablene som er under bygging (NordLink til Tyskland og NSN Link), ikke er utredet.

Norges nest største eksportnæring er kraftkrevende industri. For smelteverk og aluminium utgjør innkjøp av kraft om lag 40 prosent av kostnadene. Det er derfor ingenting som betyr mer for ryggraden i norsk industri enn langsiktig tilgang på elektrisk kraft til konkurransedyktig pris.

Arbeiderpartiet landsstyre satte som forutsetning for å overlate suverenitet til EUs energilovverk kalt tredje energimarkedspakke, at alle utenlandskabler skal drives av Statnett, og at man skal høste erfaring med kablene som allerede er bygd eller under bygging, før det gis konsesjon til nye kabler.

«Beslutninger om eventuelle nye utenlandskabler skal fortsatt være en suveren beslutning fattet av norske myndigheter og erfaringene med de to kablene som nå bygges gjennomgås før nye utenlandsforbindelser kan vurderes». slo landsstyret fast.

De to kablene de vil se virkningene av først, er NordLink, som i er ferd med å bygges mellom Norge og Tyskland, og North Sea Link mellom Norge og Storbritannia.

Fempartiavtalen: Arbeiderpartiet, Frp, Høyre, MDG og Venstre inngikk 20. mars 2018 en avtale i Stortinget om betingelsene for å ta EUs 3. energimarkedspakke inn i EØS-avtalen.

Her er henvisningene om erfaringer med de to kablene som er under bygging, utelatt. «...det skal høstes erfaringer og gjøres grundige analyser før nye kabler kan etableres.», heter det i stedet i fempartiavtalen.

NVEs analyse: 10. desember 2019 la Norges vassdrags- og energidirektorat NVE fram sin vurdering av NorthConnect. Den konkluderer med samfunnsmessig gevinst på 8,5 milliarder kroner over 40 år, og høyere strømpriser og nettleie.

Les mer om NorthConnect på deres hjemmesider.

NVEs uttalelse til Olje- og energidepartementet i spørsmålet om Norge bør utvide kabelkapasiteten til utlandet ytterligere med en ny kabel mellom Sima innerst i Hardangerfjorden og Peterhead i Skottland, ble overlevert tirsdag.

Konklusjonen er at denne NorthConnect-kabelen det er søkt om, vil gi en samfunnsmessig gevinst på 8,5 milliarder kroner over 40 år, tilsvarende 212,5 millioner kroner i året.

Samtidig skriver Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, at gjennomføringen av NorthConnect vil føre til at noen taper. Norske strømpriser vil i årsgjennomsnitt gå opp 1–3 øre per kWh.

Dessuten vil nettleien gå opp med 0,4 øre per kWh som følge av at Statnett mister noen av inntektene fra utenlandshandel.

Vinnerne blir norske kraftselskaper, taperne kraftforedlende industri og næringsliv for øvrig, samt husholdningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NorthLink står på EUs prioriterte liste over prosjekter som er viktige for deres fellesskap, og vil bli Norges 18. utenlandsforbindelse for kraft.

NVE uten anbefaling om vedtak

– Når prosjektet likevel er samfunnsøkonomisk lønnsomt i våre analyser, er det fordi gevinsten til de som tjener er høyere enn tapet til de som taper, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i en pressemelding. En økning i kraftprisen er inntekter som vil tilfalle norske kraftprodusenter, som i all hovedsak er eid av staten og norske kommuner og fylkeskommuner, sier Kjetil Lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftprodusentene har til nå hovedsakelig vært offentlig eid, mens vindkraftanleggene som popper opp landet rundt, i stor grad har utenlandske, private investorer.

­

– Vi har ikke gitt en tilråding av om NorthConnect bør få konsesjon eller ikke. Det er et politisk spørsmål som ikke NVE skal gå inn i, presiserer Kjetil Lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan gi 185 milliarder i økt strømpris

NVEs tall innebærer at strømprisen til norsk næringsliv og husholdninger, inkludert økt nettleie, hvert år i 40 år vil øke med:

  • 1,41 milliard kroner hvis prisøkningen blir 1 øre
  • 2,82 milliarder kroner hvis prisøkningen blir 2 øre
  • 4,24 milliarder kroner hvis strømprisen går opp 3 øre.

Det viser ABC Nyheters regnestykke basert på fjorårets brutto elektrisitetsforbruk i Norge på 136TWh, tilsvarende 136 milliarder kWh.

Prisøkningen over 40 år kan i høyeste tilfelle bli 170 milliarder kroner.

Korrigering: Etter at artikkelen ble publisert, ble vi oppmerksom på en feil i tallene over, ved at virkningen av økt nettleie ikke ble lagt inn for fullt. De riktige tallene blir høyere, slik:

  • 1,9 milliard kroner hvis prisøkningen blir 1 øre på 0,4 øre økt nettleie
  • 3,8 milliarder kroner hvis prisøkningen blir 2+0,4 øre
  • 4,6 milliarder kroner hvis prisøkningen blir 3+0,4 øre.

Dermed kan prisstigningen over 40 år beløpe seg til 185 milliarder kroner hvis strømprisen øker med 3 øre.

– Dette vi fryktet med NorthConnect

– NVEs uttalelse bekrefter det vi har fryktet, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til ABC Nyheter.

– Det står rett ut i brevet at strømprisene kommer til å øke og at dette i stor grad blir en eksportkabel, og at nettleia vil øke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er utrolig negativt at prisene øker så det rammer norsk industri og det norske folk. Vi må heller bruke strømmen til å bygge arbeidsplasser, mener Vedum.

Han antar behovet for elektrisk kraft i Norge kommer til å bli større, ikke mindre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftbransjens organisasjon Energi Norge la i sommer fram en rapport som konkluderer med økte eksportmuligheter for 210 milliarder kroner året hvis landet elektrifiseres.

Rødt vil ikke kappe kabler

Rødt-leder Bjørnar Moxnes følger opp:

– Det Norge vi kjenner er skapt ved at strømmen fra vannkraften bygger landet. Den norske krafta er ikke er hvilken som helst vare, vi står i en særstilling med en nøkkelindustri bygd på lave strømpriser og der folk bor i hus som varmes opp med strøm, sier Moxnes.

– NVE har rett i at det er et politisk valg om North Connect bør bygges eller ikke. NVEs analyser viser at det er vinnere og tapere, men ser man på helheten er det ingen tvil om at denne kabelen er skadelig for landets industri og må stanses, sier han i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når strømprisene drives opp, som North Connect bidrar til, vil nye industrikraftkontrakter om noen år baseres på et høyere prisnivå, sier Moxnes.

– Den kraftkrevende industrien bidrar samlet sett til 12.000 arbeidsplasser. En økning i kraftprisen på opp mot 3 øre, som NVE anslår, vil samlet sett gi denne bransjen over 1 milliard høyere strømkostnader. Dette er fornybare industrier vi bør ha mer av i Norge, ikke mindre. Strøm er en enorm utgift for disse bedriftene. Da er det å gå baklengs inn i framtida å bygge utenlandskabler som rammer denne industrien, mener Rødts stortingsrepresentant.

– Ingen tar til orde for å kappe kablene som fins mellom Norge og andre land, men vi trenger ikke nye kabler for å sikre oss i tørrår og kalde vintre, understreker Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagforbund frykter det verste

– Det NVEs beregninger ikke tar innover seg, er at strømprisøkningen som følger med kabelen, kan få dramatiske konsekvenser for norsk industri, sier nestleder Terje Valskår i fagforbundet IndustriEnergi i en pressemelding til NVEs uttalelse om NorthConnect.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er industriproduksjon vi skal leve av, og vi mener det er totalt uansvarlig å gi grønt lys for flere utenlandskabler, før vi har høstet erfaringer av de som
allerede er under utbygging. Nå må regjeringen ta ansvar og følge opp avtalen de selv var med å inngå i Stortinget, sier Valskår.

– Lavere avgift kan kompensere

Kraftbransjens organisasjon Energi Norge mener derimot at NVEs uttalelse bør føre til at NorthConnect-kabelen får konsesjon.

NorthConnect-kabelen vil gjøre det mulig å utnytte norsk vannkraft og skotsk vindkraft på en både økonomisk og klimamessig smart måte, skriver kraftbransjens organisasjon Energi Norge i sin reaksjon på meldingen fra NVE. NVE har beregnet den samfunnsøkonomiske verdien av prosjektet til rundt 8,5 milliarder kroner. Ettersom kabelen er eid av offentlige kraftselskaper, vil gevinsten komme fellesskapet til gode, skriver Energi Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prosjektet har høy samfunnsøkonomisk verdi og tilfredsstiller etter vårt syn alle kriterier for konsesjon. Kabelen vil øke verdien av norsk vannkraft og kutte store klimagassutslipp i Storbritannia. Virkningen på norske strømpriser vil være moderate og i hovedsak gi noe høyere pris på sommeren og lavere pris på vinteren, sier Toini Løvseth, direktør for marked og elektrifisering i Energi Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker at noe av virkningen av høyere strømpris kan kompenseres ved at staten reduserer noe av sine inntekter:

– Samlet økning kan lett kompenseres ved for eksempel lavere elavgift, sier Løvseth.

Anbefaler vedtak uten natur-vurdering av effektkjøring

Noe av begrunnelsen for NorthConnect er det som kalles «effektkjøring» i utvekslingen med Skottland, som baserer seg mye på vindkraft. Når vinden løyer på de britiske øyer, skal vannføringen fra norske kraftverkdammer kjapt økes, for så å skrus igjen nå Skottland får nok vind.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik effektkjøring bekymrer naturvernet.

NVEs analyse slår fast at at man ikke vet virkningen:

«NVE mener at miljøvirkninger for norske vassdrag som følge av økt kraftutveksling med utlandet og økt grad av effektkjøring er vanskelig å forutsi på et generelt grunnlag.», heter det der.

Mens myndighetene skal fatte beslutning om NorthConnect, anbefaler NVE at man skal forsøke å finne ut virkningen på naturmangfoldet av raske skifter av effekt i en prosess fram mot 2022 som dreier seg om vilkårene for alle vannkraftverk.

NVE skriver at direktoratet ikke syns det er nødvendig å kreve at NorthConnect skal utrede virkninger av økt effektkjøring.

Artikkelen er oppdatert med korrigering av tall.