Skripal kan ha fått livsvarige skader av nervegift

Statsminister Theresa May var i forrige uke på befaring på stedet der Sergej Skripal og datteren Julia ble funnet bevisstløse 4. mars. Foto: Toby Melville / pool photo via AP / NTB scanpix
Statsminister Theresa May var i forrige uke på befaring på stedet der Sergej Skripal og datteren Julia ble funnet bevisstløse 4. mars. Foto: Toby Melville / pool photo via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksspion Sergej Skripal og hans datter Julia er fortsatt kritisk skadd etter nervegiftangrepet. De kan ha fått livsvarige skader, opplyser britisk dommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer David Williams behandlet torsdag en anmodning fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) om å få tilgang på blodprøver fra Skripal.

Williams ga OPCW medhold og slo fast at britiske leger kan «ta blodprøver og fremlegge dem for OPCW, og å legge fram kopier av medisinske journaler for OPCW».

OPCW ønsker på eget grunnlag å vurdere britiske myndigheters påstand om at de to ble forgiftet av nervegiften Novitsjok.

Kritisk men stabil

Den tidligere dobbeltspionen Sergej Skripal og hans datter Julia er fortsatt innlagt på sykehus med kritiske skader. Tilstanden betegnes som stabil. I kjennelsen heter det at deres mentale kapasitet kan ha blitt påført skader med ukjent omfang, og at det kan hende de aldri blir friske.

Eksperter ved det statlige forskningsanlegget Porton Down har analysert blodprøver av dem, og funnene indikerer at de ble eksponert for Novitsjok eller en lignende nervegift, melder Sky News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Surrealistisk

Sergej Skripal og datteren ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury 4. mars. En politimann som var del av et team som ble sendt til stedet etter funnet av de to, ble også syk. Han er nå utskrevet, opplyste det britiske helsevesenet torsdag.

– Folk spør meg om hvordan jeg har det, og det finnes egentlig ikke noen ord som kan forklare hvordan jeg har det nå. Surrealistisk er vel ordet som ligger nærmest, og dette har virkelig vært fullstendig surrealistisk, sier politibetjent Nick Bailey i en uttalelse som WIltshire-politiet publiserte torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anklager Russland

Britiske myndigheter mener at eksspionen og hans datter ble forgiftet av nervegiften Novitsjok og at Russland sto bak.

Amerikanske etterretningsagenter mener Skripal kan ha blitt utsatt for nervegiften via ventilasjonsanlegget i bilen. Men antiterrorpolitiet i den britiske hovedstaden og som leder etterforskningsarbeidet, har lansert en teori om at Julia Skripal uvitende fraktet med seg giften, plantet via en gjenstand, fra Moskva, skriver Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun bodde i Russland og dro til Salisbury for å besøke sin far. Ifølge denne teorien kan hun ha fraktet med seg en gjenstand som ble åpnet i farens bolig, og at de to deretter ble forgiftet.

Så langt har ikke britene lagt fram bevis for sine påstander om at Russland skal ha stått bak, og Moskva har avvist anklagene. Men britiske myndigheter besluttet å utvise 23 russiske diplomater som straff. Russland svarte ved å gjøre det samme med 23 britiske diplomater.