Nedtellingen er i gang for brexit

Storbritannias statsminister Theresa May undertegner brevet der britene bekjentgjør sin intensjon om å gå ut av EU. Foto: Christopher Furlong / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May undertegner brevet der britene bekjentgjør sin intensjon om å gå ut av EU. Foto: Christopher Furlong / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs president Donald Tusk har mottatt brevet der Storbritannia formelt starter prosessen for å forlate EU. Nå handler det om å begrense skadene, advarer han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så, her er det, sa Tusk da han møtte pressen onsdag ettermiddag.

I hånden holdt han et seks sider lange brev. Der bekjentgjør Storbritannia formelt sin intensjon om å forlate EU, i tråd med prosedyren som er beskrevet i EU-traktatens artikkel 50.

– Det er ingen grunn til å late som om dette er en gledens dag, verken i Brussel eller i London, sa Tusk.

– Det er ingenting å vinne i denne prosessen. I bunn og grunn handler det nå om å begrense skaden, sa han.

Høytidelig overrekkelse

Brevet ble undertegnet av statsminister Theresa May personlig tirsdag kveld.

En kurér fraktet det videre til Brussel. Der ble det overlevert til Tim Barrow, Storbritannias ambassadør til EU. Han overrakte brevet til Tusk like før klokka 13.30 på onsdag.

På samme tid sto statsminister May på talerstolen i Parlamentet i London. Et historisk øyeblikk, fastholdt hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke snu, sa May.

– Storbritannia forlater EU. Nå skal vi ta våre egne beslutninger og vedta våre egne lover. Vi skal ta kontroll over det som betyr mest for oss, og vi skal gripe denne muligheten til å bygge et sterkere og mer rettferdig Storbritannia, sa hun.

To år

Brevet er starten på en to år lang forhandlingsprosess. I denne perioden skal EU og Storbritannia forhandle om vilkårene for skilsmisse. Samtidig skal de begynne å diskutere rammeverket for et framtidig forhold dem imellom.

Britene blir automatisk kastet ut av EU etter to år hvis de ikke blir enige. Men partene kan vedta å forlenge forhandlingsperioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mays mål er å erstatte EU-medlemskapet med en frihandelsavtale mellom EU og Storbritannia. Hun mener det er mulig å gjøre dette på en måte som er i begge parters interesse.

Men prosessen river og sliter i britene. Mens brexittilhengere feirer, er bekymringen stor både i Skottland og i Nord-Irland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Parlamentet avviste statsministeren blankt skottenes krav om en ny folkeavstemning om uavhengighet.

– Dette er ikke riktig tidspunkt, sa May.

– På denne dag, av alle dager, bør vi stå samlet for å få en best mulig avtale for Storbritannia, sa hun.

Venter harde forhandlinger

Europeiske ledere er nedstemte. Svært vanskelige forhandlinger er i vente, advarer de i sine uttalelser.

Neste trinn er at de 27 landene som blir værende i EU, skal bli enige om et sett med retningslinjer og et mandat for de kommende forhandlingene.

Ifølge Tusk må EU forsvare sine interesser.

– Vårt mål er klart: å minimere kostnadene for EUs innbyggere, selskaper og medlemsland, sa han.

Tusk forlot pressekonferansen uten å ta spørsmål.

– Hva mer kan jeg si? Vi savner dere allerede. Takk og farvel, avsluttet han.

Brexit-prosessen:

* 23. juni i fjor stemte 51,9 prosent av britene for at Storbritannia skal forlate EU.

* 13. mars ga Parlamentet statsminister Theresa May klarsignal til formelt å starte prosessen med å melde Storbritannia ut av EU. 16. mars ga dronning Elizabeth offisielt sin godkjennelse til brexit.

* 29. mars utløste Storbritannia formelt EU-traktatens artikkel 50 da brevet som erklærer at landet vil forlate EU, ble overlevert EU-president Donald Tusk.

* Artikkel 50 setter en frist på to år for forhandlingene mellom EU og et land som ønsker å melde seg ut. Dersom det ikke oppnås enighet, gjelder utmeldelsen automatisk. EU-toppmøtet og medlemslandet kan imidlertid bli enige om å utvide denne perioden.

* EU-kommisjonens sjefforhandler Michel Barnier har gjort det klart at en utmeldingsavtale må være sluttført i løpet av oktober 2018 for å få den gjennom EU-parlamentet innen mars 2019.