Stemmer:Skolepenger skaper mer byråkrati - ikke bedre kvalitet

Ola Borten Moe (Sp) mener det er på tide å innføre skolepenger for utenlandske studenter i Norge.
Ola Borten Moe (Sp) mener det er på tide å innføre skolepenger for utenlandske studenter i Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Ytring tidligere kunne vi lese om innføring av skolepenger for internasjonale studenter v/ leder i programkomiteen i SP, Ola Borten Moe. Akershus Senterparti mener dette er et dårlig forslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Martha Tærud
Stemmer: Sigbjørn Gjelsvik
Stortingsrepresentant (Sp), tidligere leder av Nei til EU.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Martha Tærud, ungdomskandidat i Akershus (Sp) og Sigbjørn Gjelsvik 1.kandidat i Akershus (Sp).

Borten Moe skriver at han tror en reduksjon i internasjonale studenter ikke vil svekke omfang og kvalitet på utdanningen samt at det neppe vil gå ut over studentmiljøet. Vel, det er

Sigbjørn Gjelsvik, 1. kandidat for Akershus.
Sigbjørn Gjelsvik, 1. kandidat for Akershus.

selvfølgelig ikke ubetydelig hva Borten Moe tror, men hva med tankene til utdanningsinstitusjonene og studentorganisasjonene selv. Flere høgskoler og universitet har gått ut med at det internasjonale miljøet, og de internasjonale studentene, er såpass viktig at skolene heller tar utgiften over eget budsjett. Norsk Studentorganisasjon og ANSA er store motstandere av skolepenger fordi det vil gå på bekostning av studentmiljøet.

Den faktiske kostnaden

Beløpet 5 mrd. kr. blir brukt av tilhengerne av skolepenger. Men la oss, for ordens skyld, plukke denne summer fra hverandre. I beregningene til Borten Moe er det 25 000 utenlandske studenter i Norge, som hver koster 200 000. Dette tallet gjør ikke forskjell på studenter

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Martha Tærud, ungdomskandidat i Akershus.
Martha Tærud, ungdomskandidat i Akershus.

innenfor EU/EØS-området og studenter utenfor EU/EØS-området. Om vi ville ilegge EU-studenter en avgift norske studenter ikke har vil det bety kamp med EU, på bakgrunn av unionens prinsipp om ikke-diskriminering.

Og når vi først skal velge oss en kamp med overformynderiet i Brussel- velger vi da skolepenger?

Hvorfor ikke justering av toll, for å sikre norsk matproduksjon? Direktiver som fører til økt matkasting? Svekking av arbeidsmiljøloven? Vi møter overstyring fra EU på daglig basis, skolepenger er ikke en kamp vi skal prioritere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så la oss ta EU-studentene ut av likningen. Tall fra 2012 viser at vi da sitter igjen med ca 3400 studenter. Og unntar man de studentene som søker seg til Norge gjennom kvoteordningen og utvekslingsavtaler, så er det bare ca. 1700 studenter som skal betale skolepenger. Den maksimale besparelsen ved å innføre skolepenger, i form av at alle disse studentene sluttet, beregnet Finansdepartementet i 2014 til 186 millioner kroner. Noe ganske annet enn de 5 mrd. kr. Borten Moe snakker om. Den byråkratiske kostnaden med ordningen ble samtidig beregnet til 30 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gratis utdanning for norske studenter

Det hevdes at ordningen er nødvendig for å sikre norske studenter en fortsatt gratis utdanning. Dette er, basert på erfaring, en helt feil vurdering. Det er, tvert imot, en norm at når et land innfører skolepenger for èn gruppe blir det i løpet av kort tid også innført avgift for nasjonale studenter. Ved å etablere en innkrevingsordning setter vi hele prinsippet om gratis utdanning i Norge på spill.

To tanker i hodet

Ola Borten Moe oppfordrer til å ha to tanker i hodet. Vel, to tanker er for lite om man kommer frem til at skolepenger vil komme landet til gangs.

Hvorfor ikke ha så mange tanker man trenger for å komme frem til de riktige tallene og de beste løsningene?

Innlegget til Borten Moe konkluderer på to punkter: 1-Vi ønsker å sikre norske studenter gratis utdanning. 2- fem milliarder er for mye penger å bruke på internasjonale studenter.

Til det sier vi: 1-Ja, vi ønsker å ivareta norske studenter rett til gratis høyere utdanning. Da må vi ikke innføre en innkrevingsordning for skolepenger. 2- Vi bruker ikke 5 mrd på internasjonale studenter.

Les flere kommentarer, tips, råd og analyser her