Stortingspresidenten måtte stå skolerett i Stortingssalen

Stortingspresident Olemic Thommessen måtte tåle kraftig kritikk i mandag.
Stortingspresident Olemic Thommessen måtte tåle kraftig kritikk i mandag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingspresident Olemic Thommessen måtte tåle en kraftig skrape fra partifelle Michael Tetzschner i stortingssalen mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikken av presidentskapet

* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ba i januar i år Stortingets presidentskap om svar og dokumentasjon i forbindelse med en strid mellom presidentskapet og Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten (EOS-utvalget).

* Saken er knyttet til at Stortinget i 2014 nedsatte Solbakken-utvalget, som skulle evaluere EOS-utvalget.

* Presidentskapet hadde tatt initiativ til at utvalgets taushetsplikt kunne oppheves i forbindelse med evalueringen.

* Presidentskapet hadde også endret på et punkt i evalueringsutvalgets mandat.

* EOS-utvalget og presidentskapet var uenige om det var nødvendig med lovhjemling av dispensasjon fra taushetsplikt.

* EOS-utvalget varslet også at noe slikt kunne får skadevirkninger for deres tilsyn og for EOS-tjenestene selv.

* Denne korrespondansen ble ikke viderebrakt til Stortinget og kontroll- og konstitusjonskomiteen (som er EOS-utvalgets fagkomité).

* EOS-utvalget sendte til slutt en særmelding til Stortinget for å varsle direkte om uenigheten. Også denne meldingen ble liggende sju uker hos presidentskapet før den ble videresendt.

* Kontroll- og konstitusjonskomiteen mener at presidentskapet verken hadde anledning til å oppheve taushetsplikt eller endre mandat. Komiteen kritiserer presidentskapet for å ha forsøkt å skjule informasjon for Stortinget.

* Presidentskapet har tatt selvkritikk på enkelte punkter, men avviser hoveddelen av innvendingene.

* En samlet konstitusjons- og kontrollkomité undertegnet forrige uke en protokoll hvor det rettes kritikk mot presidentskapet på flere punkter.

Ordvekslingen i salen var så syrlig og parlamentarisk kraftig at Venstres Abid Raja til slutt utbrøt:

– Runden i dag kan lett karakteriseres som Stortingets skittentøyvask. Dette bidar ikke til å løfte Stortingets renommé og anseelse.

Ekstraordinær protokoll

Det var da også en høyst usedvanlig dag på Løvebakken, da Stortingets presidentskap formelt ble irettesatt av en samlet kontroll- og konstitusjonskomité.

Gjennom en protokoll fant komiteen det nødvendig å minne presidentskapet på at man må holde seg til Stortingets forretningsorden og ikke tilta seg beslutningsmyndighet.

Komiteen mener presidentskapet handlet «feil» og «uskjønnsomt» da EOS-utvalget skulle evalueres for tre år siden. Utvalget representerer folkevalgtes tilsyn med de hemmelige tjenestene.

Les også: Stortingspresidenten glad for gransking

Irettesatt

I om lag en halv time måtte Thommessen høre Tetzschner framføre et innlegg som vanskelig kan beskrives på annen måte ren refs av måten presidentskapet har opptrådt på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

-Det er uvanlig å høre at her har det ikke skjedd noe utenom boken. Jo, her kan vi si at her har det meste vært utenom boken, sa Tetzschner.

Han lekset opp for stortingspresidenten at presidentskapets oppgaver handler om å være møteplanlegger og for øvrig håndtere oppgaver knyttet opp mot Stortingets administrasjon.

Presidentskapet hadde dermed ingen anledning til å forsøke å endre på utvalgets mandat eller foreslå å gi dispensasjon fra taushetsplikt, slik det gjorde i denne saken. Siden taushetsplikten er lovpålagt, kunne den bare oppheves ved lov, mente Tetzschner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stortingspresidenten vil ha ny Facebook-debatt

Thommessens utsagn om at presidentskapet ikke har gått utover sine fullmakter, ble blankt avvist.

– Det er et stort fremskritt at man har funnet fram til Stortingets forretningsorden og leser denne, lød det ironisk fra Tetzschner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slo tilbake

Thommessen på sin side så liten grunn til å beklage – snarere tvert imot.

– Hvis denne saken er betegnende for hvordan den interne dialogen på Stortinget skal foregå fremover har vi et stort problem, sa Thommessen i sitt innlegg i Stortingssalen.

Han beskriver uttalelser i pressen og fra enkelte komitémedlemmer som «voldsom retorikk».

– Overrumplingstaktikk og grove beskyldninger om lovbrudd uten rot i virkeligheten hører ikke hjemme i en slik dialog. Jeg håper kontrollkomiteen i det lange løp også vil se seg tjent med en annen form i den interne samtalen i Stortinget, sa Thommessen.

Les også: Avisintervju reiser nye spørsmål i EOS-saken