Soleklart Venstre-ønske om regjering uten FrP

Venstres leder Trine Skei Grande har fått et klart ønskemål fra sitt landsstyre: En blågrønn regjering uten FrP.
Venstres leder Trine Skei Grande har fått et klart ønskemål fra sitt landsstyre: En blågrønn regjering uten FrP. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstres landsstyre har bestemt at de ønsker et blågrønt regjeringssamarbeid med Høyre og Kristelig Folkeparti uten Fremskrittspartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt en lang diskusjon, og fylkesårsmøtene har hatt en prosess i partiet, og det ender ganske soleklart med at alle ønsker seg en blågrønn regjering, forteller partileder Trine Skei Grande til NTB søndag ettermiddag.

– Det baserer seg på at selv om vi syns vi har fått til veldig mye på borgerlig side i hele perioden, så velger jo noen ganger Høyre og Frp å gå til Arbeiderpartiet. For eksempel innenfor asylpolitikken og miljøpolitikken – som ulv og gruvedumping – og da ser vi at vi får dårlige løsninger, sier Skei Grande.

Les også: Venstre-Grande fikk voldsalarm etter å ha blitt truet på livet

– Nøkkelen på borgerlig side

Forslaget om en blågrønn regjering skal utarbeides av redaksjonskomiteen for landsmøteuttalelser. Komiteen ledes av stortingsrepresentant Iselin Nybø, og uttalelsen skal legges fram på Venstres landsmøte, som holdes i Ålesund fra 30. mars til 2. april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landsstyret ber komiteen om at blant annet følgende formulering innarbeides i uttalelsen:

"Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget. Vi tror Venstre får størst gjennomslag for vår politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Vi deler noen felles verdier som enkeltmenneskets ukrenkelighet, valgfrihet, rause fellesskap og nye muligheter. Vi legger kunnskap og forskning til grunn for rammene for politikken. Sammen vil vi kunne gjennomføre det grønne skiftet, legge til rette for nye bedrifter og arbeidsplasser, og føre en ansvarlig økonomisk politikk."

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug vil innføre plikt til å melde fra om unge i tvangsekteskap

Regner med støtte

Grande regner med at landsmøtet slutter opp om forslaget.

– Ja, dette er jo enstemmig vedtatt i landsstyret, så da regner jeg med at vi får til gode vedtak på landsmøtet også, sier Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere fylkesledere i Venstre hadde i forkant av landsstyremøtet varslet at de ønsker å avslutte samarbeidet med Frp. Frp-leder Siv Jensen sa lørdag følgende om ønsket fra flere fylkesledere:

– Jeg tenker at Venstre skal få lov til å gjøre sine vedtak på samme måte som vi gjør våre, men vi har hatt et veldig godt samarbeid i denne perioden.

Les også: Ny ulvejakt får Venstre til å glefse