Eksperter:– Le Pen kan vinne valget i Frankrike

Den franske ytre-høyrelederen Marine Le Pen minsker forspranget til sine politiske hovedkonkurrenter. -Man kan ikke utelukke at hun kan vinne presidentvalget, mener franske eksperter. Foto: AP-NTB NTB scanpix.
Den franske ytre-høyrelederen Marine Le Pen minsker forspranget til sine politiske hovedkonkurrenter. -Man kan ikke utelukke at hun kan vinne presidentvalget, mener franske eksperter. Foto: AP-NTB NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonal fronts leder Marine Le Pen har økt vinnersjansene i presidentvalget i Frankrike etter at hennes politiske hovedrival er kastet ut i juridisk trøbbel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før helgen ble det kjent at fransk økokrim formelt har innledet etterforskning av den konservative presidentkandidaten François Fillon i forbindelse med at hans kone fikk lønn på statens regning.

En svekket Fillon baner vei for høyrepopulistiske Le Pen, mener franske, politiske tungvektere.

– Jeg tror Le Pen kan bli valgt, sier den tidligere konservative statsministeren Jean-Pierre Raffarin.

Også en annen tidligere statsminister, sosialistiske Manuel Valls, advarer folk mot å tro at Le Pen ikke kan vinne.

Fillon etterforskes for angivelig underslag av offentlige midler, samt for å ha mottatt offentlige midler urettmessig. Selv om Fillon ennå ikke har trukket seg, har presset mot ham økt og støtten minket.

Les også: Le Pen nekter å la seg avhøre

Le Pen: To totalitarismer truer Frankrike

Stabil støtte

Meningsmålinger viser at støtten til den 48 år gamle innvandringsmotstanderen og EU-skeptikeren Le Pen har vært stabil de siste fire årene, og at hun ligger an til å gå videre etter første valgrunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og selv om de fleste meningsmålingene ikke gir henne de beste sjansene til å vinne andre og avgjørende runde, er det nå klart at hun har redusert forspranget til hovedmotstanderne.

Ikke minst kan hun altså takke etterforskningen av Fillon. For selv om Le Pen også er mistenkt for økonomiske misligheter – knyttet til bruken av partimidler i EU-parlamentet – har disse anklagene ikke svekket støtten til henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tidligere Ku Klux Klan-topp hyller Le Pen

Protester mot Fillon og Le Pen

Sterk måling for Macron

Den franske sentrumskandidaten Emmanuel Macron har ligget nest best an på målingene for første valgrunde, etter Le Pen.Meningsmålingen utført av Odoxa-Dentsu Consulting group viser at Macron i dag ville ha fått 25 prosent av stemmene ved første valgrunde, mot Le Pens 27 prosent. Macron, som har styrket seg på målingene den siste tiden, ligger for øvrig ligger an til å vinne overlegent over Le Pen i annen runde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Macron er blitt kritisert for å være for vag om hvilken politikk han egentlig har tenkt å føre hvis han vinner. Forrige uke forsøkte han å konkretisere nettopp dette ved å legge fram sittøkonomiske program for de kommende fem årene.

– Vi må skape en ny vekstmodell. For å være rettferdig og bærekraftig må den være miljøvennlig og tjene den sosiale mobiliteten, sa Macron.

Første omgang av det franske presidentvalget er 23. april. Dersom ingen kandidat får over 50 prosent, blir det ny valgomgang 7. mai. Da står valget mellom de to som fikk flest stemmer i første runde.

Les også: Le Pen nektet å bruke sjal i Libanon

Vekstfremgang til tross for politisk usikkerhet