– Jeg var muslim i Det hvite hus under Trump - det varte i åtte dager

– Heller enn den begeistringen jeg møtte da jeg først kom til Det hvite hus under Obama, så de nye ansatte på meg med kald forbauselse. Det mangfoldige hvite hus jeg hadde jobbet i, var blitt en ensfarget og mannlig bastion, skriver Rumana Ahmed, som var ansatt i Nasjonalt sikkerhetsråd under Obama og noen få dager under Trump.
– Heller enn den begeistringen jeg møtte da jeg først kom til Det hvite hus under Obama, så de nye ansatte på meg med kald forbauselse. Det mangfoldige hvite hus jeg hadde jobbet i, var blitt en ensfarget og mannlig bastion, skriver Rumana Ahmed, som var ansatt i Nasjonalt sikkerhetsråd under Obama og noen få dager under Trump. Foto: Ron Edmonds / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rumana Ahmed jobbet i Det hvite hus under Obama. Da Trump overtok ville hun fremdeles tjene landet sitt under ham, men etter åtte dager var det slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I 2011 ble jeg, rett fra college, ansatt i Det hvite hus, og etter hvert i Nasjonalt sikkerhetsråd. Min jobb var å promotere og beskytte det beste landet mitt står for. Jeg er en hijabkledd muslimsk kvinne - jeg var den eneste med hijab i vestfløyen - og Obama-administrasjonen fikk meg alltid til å føle meg velkommen og inkludert, skriver Rumana Ahmed i The Atlantic.

Hun beskriver videre hvordan hun i likhet med mange andre amerikanske muslimer, med forskrekkelse så på hvordan Donald Trump snakket om dem gjennom valgkampen. Men at hun til tross for, eller på grunn av dette, bestemte seg for å prøve å fortsette å tjene i sikkerhetsrådet under Trump-administrasjonen, for å gi den nye presidenten og hans medhjelpere et mer nyansert syn på Islam og amerikanske muslimer.

– Jeg varte i åtte dager, skriver Ahmed i magasinet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA reverserer innreiseforbud – Trump raser

– Så meg som en trussel

Hun forklarer at hun skjønte at hun ikke kunne jobbe for Trump-administrasjonen da Trump signerte forordningen som skulle forby personer fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria innreise i USA.

– Jeg visste jeg ikke lenger kunne jobbe for en administrasjon som så meg og folk som meg, ikke som en medborger, men som en trussel, skriver hun i The Atlantic.

Hun fortalte kollega Michael Anton om beslutningen og forklarte ham hvorfor hun ville slutte.

– Han så på meg og sa ingen ting. Det var først senere jeg fant ut at han hadde skrevet en essay under pseudonym, der han berømmer autoritære prinsipper og angriper mangfold som en «svakhet», og beskriver islam som «uforenlig med den moderne Vesten», skriver Ahmed.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener hennes liv og alt hun har lært, motbeviser dette synet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trumps aggressive «høyre hånd»

– Levde den amerikanske drømmen

Ahmeds foreldre immigrerte til USA fra Bangladesh i 1978 og gjorde alt de kunne for å skape muligheter for barna som ble født i USA. Moren jobbet, og startet etter hvert for seg selv som dagmamma. Faren jobbet i Bank of America, og ble etter hvert assisterende visepresident i en av bankens hovedkontorer.

Hun forteller at de levde den amerikanske drømmen, med grillfester, turer til Disney World, fotballkamper og prosjekter i lokalmiljøet. Faren begynte på en doktorgrad, men døde i en bilulykke i 1995.

Ahmed begynte å bruke hijab da hun var 12 år. Hun skriver at familien oppfordret til det, men at det var hennes eget valg.

Les også: Medisinsk tidsskrift: – Trumps politikk vil være skadelig for vitenskap og helse

«Reis hjem til ditt eget land»

11. september 2001 endret alt seg, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På toppen av sjokket, skrekken og sorgen, måtte jeg håndtere frykten barna plutselig følte overfor meg. Jeg ble stirret på, bannet til og spyttet på. Folk kalte meg «terrorist» og sa til meg «reis hjem til ditt eget land».

I 2016 opplevde Ahmed et klima som lignet det hun hadde opplevd etter terrorangrepet i New York 15 år tidligere. Igjen ropte folk stygge ting etter henne på gata. Det som gjorde det verre var at frykten og hatet denne gangen ble drevet frem av amerikanere i maktposisjoner, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ahmed beskriver sjokket hun følte på valgnatten i november i fjor, etter hvert som det ble klart at Trump ville bli USAs neste president. Hun gikk flere runder med seg selv, men bestemte seg altså at hun skulle bli værende i jobben i Nasjonalt sikkerhetsråd, fordi hun trodde det ville være viktig å ha en farget, hijabkledd, amerikansk-muslimsk patriot i rådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump: – Vi må forsvare landet vårt

– Ensfarget og mannlig bastion

Mandag 23. januar, da hun kom på jobb den første dagen med Trumps ansatte, var ting allerede annerledes, skriver hun i artikkelen.

– Heller enn den begeistringen jeg møtte da jeg først kom til Det hvite hus under Obama, så de nye ansatte på meg med kald forbauselse. Det mangfoldige hvite hus jeg hadde jobbet i, var blitt en ensfarget og mannlig bastion.

De åtte dagene hun tilbragte i Det hvite hus under Trump, beskriver Ahmed som «forferdelige og bekymringsverdige», og verken typisk for republikansk lederskap eller for en forretningsmann.

30. januar, da hun så den umiddelbare effekten av Trumps innreiseforbud, hadde hun fått nok.

– Å legge ansvaret for USAs nasjonale sikkerhet i hendene til mennesker som tror Amerikas mangfoldighet er en «svakhet» er farlig. Det er usant ... Amerikansk mangfold er en styrke, og det samme er amerikansk engasjement for idealene rettferdighet og likestilling, skriver Rumana Ahmed i The Atlantic.

Les også: Kvinnemarkering mot Trump samlet millioner