Avslår å hedre flere krigshelter

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) skal ha fått en prosjektrapport som avviser å hedre flere nordmenn for sin krigsinnsats. Og statsråden ønsker å fatte sin endelige beslutning uten ytterligere offentlig debatt.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) skal ha fått en prosjektrapport som avviser å hedre flere nordmenn for sin krigsinnsats. Og statsråden ønsker å fatte sin endelige beslutning uten ytterligere offentlig debatt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 1000 nordmenn ble foreslått hedret for sin krigsinnsats, men Forsvarsdepartementet ønsker ikke å dele ut noen nye medaljer. – Jeg er veldig skuffet, sier Arbeiderpartiets Marit Nybakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det ABC Nyheter kjenner til avviser en prosjektgruppe i Forsvarsdepartementet (FD) å tildele flere nordmenn medaljer for sin innsats under andre verdenskrig.

I sin sluttrapport skal prosjektgruppen argumentere for at ingen flere medaljer skal deles ut, selv om det har blitt foreslått mer enn 1000 personer for heder.

– Dette er jeg veldig skuffet over, sier Marit Nybakk, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, til ABC Nyheter.

– Jeg reagerer sterkt på at blant annet patrioter fra Finnmark og Osvald-gruppa på Østlandet ikke skal bli hedret, sier hun.

Sluttrapporten er ikke offentlig, men ABC Nyheter kjenner til den overraskende konklusjonen hvor ingen flere skal hedres.

En ekstra uttalelse som skal være levert av tre historikere som har fungert som departementets eksterne referansegruppe, er heller ikke offentlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nybakk understreker også at ikke hun har fått rapporten.

Ønsker ikke debatt

FD vil ikke uttale seg om rapportens innhold. I en epost til ABC Nyheter nøyer en seg med å si:

«Historikerprosjektets rapport og innspillene fra referansegruppen vil bli offentliggjort når regjeringens beslutning er offentlig. Dette vil sannsynligvis skje i februar 2017».

Lederen av Krigsdekorasjonsprosjektet, Kjetil Henriksen i Forsvarsdepartementet, vil heller ikke uttale seg om saken.

– Det vil komme informasjon, men på et senere tidspunkt, sier han.

Les også: Over 1.000 norske SS-soldater identifiseres i ny bok

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs Bård Vegar Solhjell sitter i Stortingets Utenriks- og forsvarskomite sammen med Marit Nybakk. Også han reagerer på ABC Nyheters opplysninger om at FD ikke ønsker å dele ut hederstegn til glemte krigshelter:

– Hvis dette stemmer, så er det overraskende, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At departementet først vil offentliggjøre dokumentene i saken etter at en beslutning er fattet, reagerer begge politikerne på:

– Det er veldig overraskende, sier Marit Nybakk.

Hun vil nå be om innsyn i prosjektgruppens rapport og vil stille forsvarsministeren et skriftlig spørsmål i Stortinget om saken.

Krigsdekorasjonsprosjektet ble opprettet under den rødgrønne-regjeringen i 2009, og i 2012 ble en egen ekstern referansegruppe med tre historikere koblet inn.

I en felles uttalelse til ABC Nyheter fra historikerne knyttet til prosjektet - Lars Borgersrud, Arvid Petterson og Synne Corell - heter det:

«Det stemmer at referansegruppen sendte brev med en uttalelse til sluttrapporten. Brevet inneholdt flere spørsmål til utvalgets leder og FD. Brevet er kun besvart med en opplysning om at det er mottatt av utvalgets leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Referansegruppen har hele tiden ment at rapporten og innspillene bør være tilgjengelige for offentligheten før regjeringen fatter sin beslutning».

Søreide: – Et viktig prosjekt

I januar 2015 gikk forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) ut og oppfordret folk til å nominere personer som kunne ha gjort seg fortjent til en av krigsdekorasjonene - Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren eller Krigsmedaljen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et viktig prosjekt. Vi gjør dette for å forsikre oss - så langt det er mulig - om at alle som sto for ekstraordinære bragder under den andre verdenskrig får den anerkjennelsen de fortjener, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide den gangen.

Les også: Kongen hedret veteraner på frigjøringsdagen

I november kunne ABC Nyheter fortelle at FD hadde fått forslag om mer enn 1000 personer. Den gangen sa prosjektleder Henriksen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enkelte manglende tildelinger har sett pussige ut, men det har en forklaring.

Han har også skrevet en artikkel i Norsk Militært Tidsskift (nr 3/2015) hvor tidligere praksis for hedersbevisningene blir gjennomgått.

Her opplyser Henriksen og departementets seniorrådgiver Sindre Weber som også har vært tilknyttet prosjektet, at det til sammen har vært delt ut 43.000 dekorasjoner for innsatsen under andre verdenskrig, fordelt på de tre krigsdekorasjonene og to frihetsdekorasjoner.

Prosjektlederen har tidligere opplyst at departementet planlegger en bok som skal forklare praksis for tildeling av krigsdekorasjoner. Men en slik bok skal, etter det ABC Nyheter får opplyst, ikke ha vært en del av mandatet for prosjektet.

Allerede 23. september ba ABC Nyheter om innsyn i to dokumenter hos Forsvarsdepartementet. Det ene het «Uttalelse fra referansegruppen til krigsdekorasjonsprosjektets sluttrapport til FD» og var datert 1. september.

Mer enn to måneder senere har FD ennå ikke gitt innsyn i dokumentet.