Lovavdelingen: Næringsminister Monica Mæland var habil i Statkraft-saken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har konkludert med at næringsminister Monica Mæland (H) var habil da hun ansatte partifelle Thorild Widvey som styreleder i Statkraft. Likevel tar næringsministeren kritikk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mæland holdt pressekonferanse om saken fredag formiddag.

Der tok næringsministeren kritikk for hvordan hun håndterte de mye omtalte SMS-ene mellom hun og Thorhild Widvey i forkant av utnevnelsen.

– SMS-ene er og skulle ikke vært journalført. De er arkivert. Det skulle vi svart på spørsmålet fra pressen om innsyn. Jeg ser vi burde håndtert SMS-ene bedre, sier hun.

Nå er SMS-ene frigitt til pressen. Se SMS-ene nederst i saken.

– Jeg er glad for at Lovavdelingens uavhengige gjennomgang har kommet frem til at jeg er habil. Min relasjon til Thorhild Widvey er ikke en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet. Den er ikke engang i nærheten av å bryte dem, sier næringsminister Mæland etter at Lovavdelingen avgjorde at hun ikke var inhabil.

Mæland og Widvey er partifeller og satt sammen i regjering da Widvey var kulturminister mellom 2013 og 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forstår det stilles spørsmål

– Jeg forstår selvsagt at det stilles spørsmål ved at man velger en tidligere kollega til et så fremtredende verv, og jeg var foreberedt på at det ville skape debatt. Men jeg forutså ikke ikke påstandene om en så nær personlig relasjon at det skulle utfordre min habilitet, sier Mæland på pressekonferansen fredag.

Justisdepartementets lovavdeling har vurdert om næringsminister Monica Mæland (H) var inhabil da hun utnevnte tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) til Statkraft-styreleder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i begynnelsen av juli at Olav Fjell ble erstattet av Widvey som styreleder for Statkraft. Fjell har selv uttalt at han ikke ønsket å gå av.

– Det nye styret i Statkraft er meget kompetent, med mye ledererfaring, god innsikt i norsk næringsliv, god samfunnsforståelse, internasjonal erfaring og tung industriell bakgrunn. Det har også en betydelig kompetanse på kraft- og energimarkedet, sier Mæland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele Statkraft-styret var på valg i år. I tillegg til Widvey ble Peter Mellbye, Helene Biström og Bengt Ekenstierna valgt inn som nye styremedlemmer.

– Jeg mener fremdeles min relasjon til Widvey ikke er en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet. Det har imidlertid vært mye oppmerksomhet rundt spørsmålet om min habilitet. For å unngå at det skapes ytterligere usikkerhet rundt selskapet vil jeg derfor be Lovavdelingen om å gjøre en vurdering av min habilitet tilknyttet valget av Widvey, uttalte næringsministeren i en pressemelding 22. juli.

Tekstmeldinger

NRK meldte i forrige uke at det ble sendt flere tekstmeldinger mellom Widvey og Mæland før utnevnelsen, og flere har tatt til orde for at disse meldingene bør offentliggjøres.

På pressemeldingen uttalte Mæland følgende om SMS-kontakten mellom de to.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var naturlig at jeg tok kontakt med henne siden jeg kjenner henne, men det betyr ikke at jeg er inhabil.

Martin Kolberg (Ap), leder i kontrollkomiteen på Stortinget, sa tidligere denne uka at saken vil bli tatt opp i komiteen dersom Mæland ikke redegjør for saken og offentliggjør SMS-ene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er SMS-ene:

Nå er to SMS-er offentliggjort. Her kan du lese en fra Widvey til Mæland den 21. april i år, klokka 17.07:

«Hei Monica,

Fint om du får sjekket det vi snakket om. Litt formaliteter her, jeg må sende Karenteneutvalget en melding om det, når jeg er innstilt, det tar to uker å behandle og jeg må være klar til å ta over når GF er. Melding til Karantene utvalget kan være konfedensielt, slik at det ikke kommer ut før dere er klar med det. Men jeg må ha fått formell forespørsel og takket ja før jeg kan sende det. De er formalstiske / får ikke utøve vervet før jeg er klarert! Thorhild!»

Artikkelen fortsetter under annonsen

26. april klokka 08.12 skriver Mæland til Widvey:

«God morgen T:) Saken om styrer er på vei opp til meg i form av SF-notat som oversendes fin/Smk for fullmakt - deretter kan vi gå i gang! Ha en fin dag - vi skal ha RNB-konferanse :) klem»

Les også: Departementet: Mælands SMS-er ble ikke journalført

Les også: Kolberg truer Mæland med sak

Les også: Ap ber Mæland offentliggjøre SMS-er