Helikopterstøy setter eksklusive isbiter fra Svartisen på vent

Meløy kommune åpnet for uttak av isbiter til gourmet og Michelin-restauranter verden over. Nå setter Fylkesmannen fotet ned, enn så lenge.
Meløy kommune åpnet for uttak av isbiter til gourmet og Michelin-restauranter verden over. Nå setter Fylkesmannen fotet ned, enn så lenge. Foto: 330-skvadronen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor sommer begynte selskapet Svaice å hente ut isbiter fra Svartisen med helikopter. I år var planen at selskapet skulle fortsette driften, men nå setter Fylkesmannen foten ned. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesmannen i Nordland krevet at Meløy kommune gjennomgår saken på nytt, skriver NRK. Kommunen har tidligere sagt ja til 6000 helikopterturer over Svartisenområdet i løpet av sommermånedene for å hente ut isbitene.

Selskapet Svaice produserer rådyre isbiter hvor målgruppen er eksklusive gourmet-restauranter og barer over hele verden.

Saken må opp på ny

Årsaken til at saken tas opp igjen er saksbehandlingsfeil hos Meløy kommune. Ifølge Fylkesmannen i Nordland har ikke kommunen tatt hensyn til de dokumenterte støyvirkningene helikopterturene vil gi.

Leder av planutvalget i Meløy kommune er ikke overrasket.

– Støymålingene var så ferske at de bare var en orienteringssak da planutvalget behandlet saken. Derfor ble det vedtatt som en dispensasjon på to år med forbehold, sier Ola Arnfinn Loe, leder av planutvalget, til statskanalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå skal kommunen på nytt behandle saken før et eventuelt uttak av is kan starte til sommeren.

Les også: Derfor bør du si nei til isbiter

Uttak av isbiter fra Svartisen settes på vent. Foto: Scanpix / NTB scanpix
Uttak av isbiter fra Svartisen settes på vent. Foto: Scanpix / NTB scanpix

Støyproblemer

I en rapport fra Sintef (Stiftelsen for industriell og teknisk forskning ved NTH) sies det at støyen for helikopterturene vil være mellom 70 og 80 decibel. Det regnes som det samme som å bo ved en trafikkert vei.

Lederen i Svaice, Geir Olsen, føler seg sikker på at de vil kunne hente ut is i sommer, og sier at støymålingene hele tiden har vist at det ikke er så mye støy.

– Samtidig jobber vi med alternative måter å hente ut isen på. Dette fører til at antall helikopterturer vil bli langt færre enn det som er skissert, forteller Olsen til NRK.

Les også: Svartisen i Meløy - en mektig naturopplevelse