Obama vil gi mer bistand til Colombia

Barack Obama vil bidra til fred og sikkerhet i Colombia. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix
Barack Obama vil bidra til fred og sikkerhet i Colombia. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama vil øke bistanden til Colombia for å bidra til fredsprosessen i landet. I tillegg kan FARC-geriljaen bli slettet fra USAs terrorliste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag møter Obama din colombianske presidenten, Juan Manuel Santos, og vil diskutere planene om økt bistand til landet. Embetsfolk som forbereder møtet ville ikke kommentere hvor stort det ekstra bidraget som skal ligge i Obamas budsjettforslag, kommer til å være.

FARC-geriljaen står i dag på USAs liste over terrororganisasjoner, men den statusen kan bli endret som følge av fredssamtalene, men først må gruppen avvæpnes. Dersom det skjer, samt at FARC «bryter alle forbindelser til ulovlige aktiviteter og fører en prosess for å fjerne seg fra tidligere kriminell virksomhet», kan strykingen fra terrorlisten gjennomføres, opplyser Bernard Aronson, som er USAs utsending til fredssamtalene som har som mål å få slutt på Latin-Amerikas mest langvarige borgerkrig.

FARC ble grunnlagt for drøyt et halvt århundre siden, og i de påfølgende tiårene er over 220.000 mennesker drept og 6 millioner drevet på flukt i borgerkrigen. Et møte i Norge i 2012 ble forløperen til fredsforhandlinger på Cuba mellom FARC og Colombias regjering. Norge og Cuba har vært til retteleggere for samtalene, som allerede har ført til en rekke delavtaler. Målet er å komme fram til en endelig fredsavtale i mars.

Når de to presidentene møtes tirsdag er det også ventet at de vil diskutere hvordan innsatsen mot zikaviruset kan samordnes. Viruset kobles til fosterskader og medfødte misdannelser, og Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte tidligere i uken at smitteutbruddet er en global folkehelsekrise.