Eriksson glad for «garderobeprat» i Fellesforbundet

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson på Fellesforbundets landsmøte mandag. Til venstre Fellesforbundets leder Arve Bakke. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson på Fellesforbundets landsmøte mandag. Til venstre Fellesforbundets leder Arve Bakke. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) fikk tydelig beskjed om å utvide permitteringsordningen da han gjestet Fellesforbundets landsmøte i Oslo mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tonen var skarp fra delegatene som utfordret Frp-statsråden på alt fra midlertidige ansettelser og søndagshandel til vilkårene for den utskjelte bemanningsbransjen.

Arbeidsministeren svarte med å parodiere Linda Johansen i TV-serien Borettslaget: «Æ blir så fryktelig nervøs», sa han til latter og applaus fra landsmøtet.

– Jeg har spilt fotball mange år og er godt kjent med garderobespråket, sa Eriksson til NTB etter å ha tatt imot verbale slag i en snau time.

– Jeg har sans for garderobespråket, jeg er tilhenger av klar og konsis tale. I Fellesforbundet kaller man en spade for en spade, sier statsråden.

Avviser krav

Et av kravene til statsråden var å redusere arbeidsgivers lønnsplikt under permittering og øke den maksimale dagpengeperioden fra 30 til 52 uker.

Grepet skal hindre oppsigelser i bedrifter som sliter. Unntaksreglene ble i 2009 innført for å demme opp for følgene av finanskrisen. Kravet har Arbeiderpartiets støtte, men regjeringen har til nå avvist å utvide permitteringsordningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg utelukker ikke for all fremtid at det vil være behov for endringer i permitteringsreglene. Men tiden er ikke inne for dette nå. Ledigheten går ned i åtte fylker, og vi kan ikke risikere å «låse inn» arbeidskraft, sa Eriksson.

Han mener regjeringen i statsbudsjettet legger til rette for økt aktivitet innen verftsindustri, bygg og anlegg.

– Dette er et mye bedre svar enn nye permitteringsregler. Du blir ikke mindre ledig av å gå lenger permittert, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk applaus

Eriksson forsikret delegatene om at regjeringen tar økende arbeidsledighet på «dypeste alvor». Samtidig slo han fast at bildet ikke er helsvart, og viste til at flere næringer og regioner opplever lavere ledighet enn for et år siden.

Han fikk bifall da han uttrykte støtte til dem som opplever at de likevel ikke kvalifiserer for AFP ved 62 års alder som følge av sykmelding eller midlertidig lediggang de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er noe vi må se nærmere på når den nye AFP-ordningen skal evalueres i 2017, sa Eriksson.

Applaus fikk han imidlertid først da han slo fast at reglene om allmenngjøring av tariffavtaler burde fastsettes i Norge og ikke i Brussel. Spørsmålet om Norge bør si opp EØS-avtalen er en av de mest brennbare sakene under landsmøtet. Det skal avgjøres onsdag.

Ny ledelse

EØS-saken skal først avgjøres på landsmøtets siste dag, mens tirsdagen er satt av til valg av Fellesforbundets nye ledelse.

Både leder Arve Bakke og nestleder Anders Skattkjær – begge toneangivende menn i norsk fagbevegelse gjennom en mannsalder – går av for aldersgrensen. De blir etter alt å dømme erstattet av to av dagens forbundssekretærer, Jørn Eggum og Steinar Krogstad.

Claus Delp og Kine Asper ventes å fortsette blant de fem landsmøtevalgte sekretærene i forbundsledelsen, men ifølge frifagbevegelse.no er det strid om de øvrige tre. Til disse vervene er det åtte kandidater og lite tyder på at valgkomiteen vil legge frem en samlet innstilling, melder nettstedet som følger LO og fagbevegelsen tett.