Store variasjoner i pengebruk på mat til eldre

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er stor forskjell på hvor mye hver kommune bruker på mat til eldre. Enkelte bruker fire ganger så mye som andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen fra Forbrukerrådet viser at det er store variasjoner i hvor mye penger hver kommune bruker på mat til eldre på sykehjem.

– Vi er svært forundret over at det er så store forskjeller mellom kommunene, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland i en pressemelding.

Resultatene viser et spenn fra 42 kroner per beboer per dag i Orkdal til 167 kroner i Kristiansand.

Ifølge pressemeldingen viser undersøkelsen ingen sammenheng mellom kommunestørrelse og variasjonen i pengebruk.

– Vi har ikke sett på årsakene til forskjellene mellom kommunene. Det er behov for å se nærmere på ressursbruken, og vi forventer at kommunene kan forklare nivået på pengebruk i sin kommune, sier Flesland.

Les også: Partiene velger ulike veier til bedre eldre­om­sorg

Krever handling

Forbrukerrådet presiserer i pressemeldingen at det heller ikke er sett nærmere på kvaliteten på maten. Derfor kan de ikke fastslå hvor mye penger som skal til for å gi beboerne et godt mattilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi vet er at det er store forskjeller mellom kommunene – også når det kommer til kvalitet. Det er på tide at kommunepolitikerne tar skjeen i riktig hånd og sørger for at våre eldre får god, næringsrik og appetittvekkende mat, uansett hvilken kommune de bor i, sier Flesland.

Mellom 20 og 60 prosent av brukerne i eldreomsorgen er underernærte eller i risikosonen for å bli det, ifølge tall fra Helsedirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– God og næringsrik mat og det å kunne kose seg sammen over et godt måltid er helt grunnleggende for oss alle – og ikke minst for eldre på sykehjem som kanskje ikke har så mange andre holdepunkter i hverdagen. At det også lønner seg økonomisk, er en bonus som bør vekke interessen til politikerne som vedtar budsjettene, sier Flesland.

Les også: Syke­plei­ere mener liv står i fare i eldre­om­sor­gen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdig matomsorg

I pressemeldingen skriver Forbrukerrådet at god ernæring er avgjørende for å heløbrede og forebygge sykdom, og for å opprettholde funksjonsevnen lengst mulig hos de eldre, og gjennom det øke livskvaliteten og spare samfunnet for kostnader gjennom færre sykehusinnleggelser.

– Vi mener at alle kommuner skal ha en mat- og måltidspolitikk som sikrer våre eldre en verdig matomsorg. Dette innebærer at mottakere av pleie- og omsorgstjenester må tilbys et trygt, velsmakende og ernæringsmessig godt mattilbud, oppsummerer Randi Flesland.

Undersøkelsen er gjennomført ved at Forbrukerrådet i juni sendte en e-post til 200 norske kommuner. I eposten utga Forbrukerrådet seg for å være en fiktiv pårørende i de aktuelle kommunene. 36 av kommunene oppga tall, 57 svarte ikke svarte på spørsmålet, fire svarte betinget, mens de resterende ikke hadde svart i løpet den første måneden etter at e-posten ble sendt ut.

Les også: Regje­rin­gen vil lage trygg­hets­stan­dard for sykehjem