- Filming av underlivet bryter med rettsprinsipper

- TRIST: Akhenaton Oddvar de Leon, som er leder i OMOD, reagerer kraftig på filmingen ved underlivsundersøkelser. (Foto: Montasje fra en presentasjon fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus / Scanpix)
- TRIST: Akhenaton Oddvar de Leon, som er leder i OMOD, reagerer kraftig på filmingen ved underlivsundersøkelser. (Foto: Montasje fra en presentasjon fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLeder for Organisasjonen mot offentlig diskriminering Oddvar de Leon reagerer kraftig på at jenter som undersøkes for kjønnslemlestelse blir filmet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Utdrag av brev fra Helsetilsynet 12. juni

«Det er ikke ønskelig å komme i en situasjon hvor det på et gitt tidspunkt konstateres negativt funn, og en på et senere tidspunkt vurderer at det er utført omskjæring. Da vil det bli konkludert at kjønnslemlestelse har skjedd i mellomtiden og straffeforfølging kan bli aktuelt. Dokumentasjon av anatomiske forhold ved video skal sikre at sammenligningen mellom funn på ulikt tidspunkt kan foretas med høy sikkerhet.»

Kilde: Ny Tid.

(ABC Nyheter): I løpet av 2009 har Barneklinikken ved Ullevål universitetssykehus filmet kjønnsorganene til ti mindreårige jenter, i forbindelse med underlivsundersøkelser.

Les også: Staten filmer jenters underliv

Praksisen får leder Akhenaton Oddvar de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) til å reagere kraftig.

- Trist

Han sier til ABC Nyheter at praksisen strider mot grunnleggende rettsprinsipper.

- De filmer undersøkelsen, og hvis du ikke er omskjært, skal det være et grunnlag for nye undersøkelser. Betyr ikke det at man er skyldig til det motsatte er bevist? Og hvor er da rettssikkerheten til individet? spør de Leon, og fortsetter:

- Helsemyndighetene ønsker å vise at de handler, men så handler de på tvers av rettsprinsippene. Det er trist.

Ifølge Barneombudet kan Barnevernet foreslå en frivillig undersøkelse. Dersom foreldrene nekter, kan Barnevernet frata dem omsorgen for en periode, for så å henvise barnet til Helsemyndighetene for en tvungen undersøkelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare tvungne undersøkelser som blir filmet, ifølge Helsedirektoratet. Av 31 tvungne undersøkelser var seks jenter omskåret, men det foreligger ikke noen dokumentasjon på at dette var skjedd i Norge.

Opp til helsemyndighetene

Datatilsynet opplyser at det er opp til helsemyndighetene å avgjøre om det er nødvendig å filme et barns underliv for enten å dokumentere eller gi grunnlag for framtidig helsehjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barneombudet ønsker ikke å uttale seg ytterligere om saken, fordi de ikke har fullstendig kunnskap om hvordan filmingen og undersøkelsene utføres.

De Leon stiller også spørsmål med hva som er grunnlaget til å mistenke foreldre for å ha omskjært barna sine.

- Når grunnlaget for å mistenke foreldre er etnisitet og nasjonalitet, fordi de kommer fra land hvor dette praktiseres av noen, må jeg spørre om rettssikkerheten. Grunnlaget for kontrollene har ingenting med adferd å gjøre, men hvor du kommer fra. Det er dårlig politikk, sier OMOD-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til bestemmelsene om at foreldre fra land hvor over 30 prosent av jentene omskjæres blir tilbudt en frivillig undersøkelse. Dersom foreldrene nekter, kan altså Barnevernet gripe inn. Fra 1. januar blir bestemmelsene om frivillige undersøkelser landsdekkende.

Les mer om bestemmelsene hos Helsedirektoratet.

- Barbarisk praksis

De Leon forteller at OMOD har hatt kontakt med en somalisk familie, hvor omskjæring ikke var noe tema. Men det endret seg da barna ble sendt på kontroll.

- Nå spør de foreldrene om det er sant at de skal omskjæres, og hvorfor de ble tatt inn på undersøkelser. Det har skapt angst for barna, sier de Leon.

OMOD-lederen støtter helsemyndighetenes mål, men slår beina under middelet.

- Jeg forstår godt at myndighetene vil slå ned på en barbarisk praksis. Men samtidig som de skal komme med tiltak må de forholde seg til vanlige rettsprinsipper, og det er at man er uskyldig til det motsatte er bevist, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han etterlyser også funn av tilfeller av kjønnslemlestelse som har foregått i Norge.

- Jeg etterlyser de omskjærte. Dette var et problem de mente pågikk i Norge, men de finner ingen. Det ser ut som de har satt i gang en heksejakt, men kan ikke finne heksa, sier de Leon.

Helsedirektoratets seniorrådgiver Gase Handeland sier i en e-post til ABC Nyheter at Helsedirektoratet ikke får kommentert saken før helgen, men at de vil følge opp saken neste uke.