ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter Barentshavet,Delelinjen i Barentshavet,gass,grenselinjen,olje,Russland,Verden,Norge,Miljø,Økonomi,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
- Kvalmt av Stoltenberg Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er harmdirrende i sin karakteristikk av statsminister Stoltenberg. – Han har sviktet klimasaken for olje- og gassnæringen i Norge. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2010-17/lars_620_0.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2010-17/lars_620_0.jpg

680 333

SINT: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener Jens Stoltenberg har sviktet klima med å forhandle om Barentshavet under klimatoppmøtet i København. Foto: Scanpix/Are Føli.

- Kvalmt av Stoltenberg

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er harmdirrende i sin karakteristikk av statsminister Stoltenberg. – Han har sviktet klimasaken for olje- og gassnæringen i Norge.

(ABC Nyheter): Leder av Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, mener avtalen om delelinjen i nord er en skamplett for Norge som miljønasjon.

- Jeg ser på dette som en ren olje- og gassavtale. Det viser også utspillet fra Oljeindustriens Landsforening (OLF), når de sier at de straks ønsker en konsekvensutredning av området, sier Haltbrekken til ABC Nyheter.

Forhandlet under klimakonferanse

Det som provoserer ham mest er at Jens Stoltenberg trakk fram klimaforhandlingene i København som stedet der han og den russiske president Dmitrij Medvedev virkelig fant tonen.

- At en norsk statsminister sitter og forhandler fram en avtale for den norske olje- og gassindustrien midt under møtet der verden kjemper med nebb og klør for å redusere utslippene av CO2 i verden er mildt sagt paradoksalt, sier Haltbrekken.

- Det er faktisk kvalmende. Det viser at han setter forholdet til den norske oljeindustrien høyere enn verdens klima. Han har rett og slett sviktet klimaet, sier Haltbrekken.

- Det skjer samtidig med at Norge får ros for regnskogsarbeidet som har blitt gjort, og blir hyllet som en konstruktiv partner i arbeidet med å redusere utslippene verden over. Gud vet hva verden ville sagt hvis de visste hva som foregikk på bakrommet, sier han.

Klare til kamp

Naturvernforbudet gjør det klart at de vil kjempe mot oljeutvinning i det de beskriver som de sårbare nordområdene.

- Vi vil på det sterkest advare mot en utredning av disse områdene. Det er høy sårbarhet i området, og eventuelle utslipp vil få store konsekvenser.

- Nye rapporter viser at 1/4 av alle olje- og gassfunn vil være nødt til å bli liggende dersom vi skal klare å nå våre klimamål. Vi har rett og slett ikke plass i atmosfæren til utslippene fra denne utvinningen.

Han frykter nå at Norge og Russland kommer til å havne i et kappløp om hvem som får oljen opp fra Barentshavet først.

- Inntil man ble enig om denne delelinjen lå dette området beskyttet. Når man nå vil undersøke om det er olje her, så vil man fort havne i et oljekappløp i Barentshavet, sier Haltbrekken.

Overrasket med avtale

Tirsdag formiddag overrasket statsminister Jens Stoltenberg og Russlands president Dmitrij Medvedev de fleste analytikere: Etter 40 års strid er Norge og Russland blitt enige om hvordan delelinjen mellom de to landene i Barentshavet skal trekkes.

En samlet opposisjon har hyllet jobben som er gjort av statsminister i Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Oljeindustriens landsforening har gjort det klart at de ser på det som viktig at området blir en del av Oljemeldinga som er ventet senere i 2010.

Forsker Øystein Jensen ved Fritjof Nansens institutt sier enigheten gjør det langt enklere å få i stand kartlegging av petroleumsressursene i Barentshavet.

- Norge vil nå for eksempel vite hvor langt nord de kan tillate oljeboring uten at Russland kan gjøre noe med det. Det gir en stabilitet i regionen som er ganske viktig, sier Jensen.

Lesernes kommentarer

2010-04-27T15:22:25

Jonny Konradsen Jonny Konradsen

27. april 2010 - 15:22

Ap=korrupsjon

Arbeiderpartiet er vel det eneste partiet, ved siden av Sv, som så konsekvent gjør det stikk motsatte av hva de går til valg på. Det som er så fantastisk, er alle disse folkene som tror på dem, etter flere tiår med løgn og fanterier. Det viser seg jo ved hvert eneste valg, at norske journalister, som jo flesteparten er medlemmer av Ap, driver uhemmet reklame for denne skampletten av et parti. Uærlighet og kameraderi, er det som hele Ap er gjennomsyret av, fra Auf til moderpartiet.
2010-04-27T15:29:57

Bård Finckelsen Bård Finckelsen

27. april 2010 - 15:29

Motsatt

Det er vel ingen som har gått til valg på å ikke bli enige med Russland om delelinjen. dette er jo noe vekslende regjeringer har prøvd på i 40år. det eneste jeg er enig er at det var synd at det var Jens og Jonas som fikk gleden av å få det til. men å påstå at AP har handlet stikk motsatt av det de har gått til valg på er vel litt drøyt.
2010-04-27T15:40:14

Terje Johannessen Terje Johannessen

27. april 2010 - 15:40

Hva mener du egentlig Jonny?

Hva mener du egentlig Jonny? At det er synd de kom til enighet om grenselinjen?? Da er du nok en av de få som mener det.
2010-04-27T15:44:46

Tormod Nilsen Tormod Nilsen

27. april 2010 - 15:44

Stakkar....

Stakkar....
2010-04-27T18:57:25

Solveig hagen Solveig Hagen

27. april 2010 - 18:57

Ap/korrupsjon.

Hvilken planet opererer du fra, da ? Den må da ligge langt fra vårt solsystem - - - - !
2010-04-27T15:26:08

Bård Finckelsen Bård Finckelsen

27. april 2010 - 15:26

Jaja

Om Haltbrekken syns Stoltenberg handler på en kvalmende måte.
burde han kansje se seg i speilet. Han er vel kansje ikke den som får matlysten til å blomstre han heller. Denne avtalen handler faktisk om andre ting en co2 .
men for Haltbrekken er vel det det eneste som er viktig.
Tror kansje Norges Naturvernforbund hadde sett seg tjent med en mer spiselig frontfigur en dette.
å kalle en historisk samarbeidsavtale med Russland for kvalmende er jo totalt hinsides. Han burde kansje tenke på hvordan Russland har pleid å løse teritorialkonflikter. hvis vi hadde endt opp i konflikt her oppe så hadde vel til og med Haltbrekken fått andre ting å tenke på en co2.
2010-04-27T15:38:31

Terje Johannessen Terje Johannessen

27. april 2010 - 15:38

Haltbrekken bør nok se seg

Haltbrekken bør nok se seg selv i speilet. Nedovermunnvikene begynner å bli påtagelige. Haltbrekken kommer svært sjelden, om noensinne, med noe konstruktivt. Heller ikke denne gangen. Men han greier uansett ikke forsure den gleden de aller fleste av oss føler, enten vi hører til på venstre eller høyre side politisk. En langvarig grensetvist er til ende. Om det blir noe oljeboring gjenstår jo å se. At Haltbrekken ikke forstår at denne grensetrekkingen er noe mer enn hensynet på oljeboring kommer ikke som noen overraskelse.
2010-04-27T15:41:50

Hans Thomassen Hans Thomassen

27. april 2010 - 15:41

Endelig grenseavtale.

Godt ogfornuftig sagt Bård! Haltbrekken bør av hensyn både til seg selv og miljøsaken justere sitt selvbilde og ego ned noen hakk. Det er faktisk andre saker enn de han brenner for som må løses her i vårt globale samfunn.
Fiskeriressurser og maritim forskninger en ting, sjømilitær virksomhet en annen. Anbefaler at Naturvernforbundet lærer seg å respektere folk og organisasjoner med andre meninger enn de selv har. De forlanger tross alt at deres utspill nærmest skal applauderes for si sunne fornuft.
2010-04-27T15:44:18

Geirulf olsen Geirulf Olsen

27. april 2010 - 15:44

Miljøvernere

Den eneste grunnen til at vi har råd til å holde oss med så mange miljøaktivister er oljen
og rikdommen den har ført med seg.
Uten Marshall hjelpen,Nato og oljerikdommen hadde ikke Norge vært annet enn en kvise på verdens rumpe.
Det vi trenger er å forberede oss til oljen tar slutt,utvinne det vi kan og samtidig utvikle infrasrukturen slik at en kan legge tilrette for fremtidig industri og arbeidsplasser.
Dette koster penger og der kommer oljen inn.
Hvorfor er det ingen politikere som tar tak i det faktum at den dagen oljen tar slutt så har vi ingenting,ikke en eneste konkuransedyktig industri.
Trodde at politikere skulle være visjonære???
2010-04-27T16:04:41

Ola mosberg Ola Mosberg

27. april 2010 - 16:04

Lars Haltbrekken

Endelig etter 40 års ørkenvandring er delelinjen i Barentshavet et faktum. Godt jobbet fra myndigheten i Russland og Norge. Så har vi han som aldri bidrar med annet enn negativiteter. Hadde det ikke vært for oljen som er pumpet opp fra norsk sokkel hadde vi ikke hatt Naturvernforbundet. Lars Haltbrekken hadde nok vært til, men han som andre måtte nok ha jobbet ganske anderledes og ikke bare svevd rundt på ei tåkesky uten bakkekontakt med virkeligheten. Nei, vær glad for den oljen vi har pumpet og kommer til å pumpe opp. Denne har og kommer til å gi oss velstand i mange år fremover. Dette gjelder også for Lars Haltbrekken.
2010-04-27T16:23:55

Solveig hagen Solveig Hagen

27. april 2010 - 16:23

Uansett....

....hva de hadde kommet frem til, ville Haltbrekken vært misfornøyd.
Har vel aldri hørt ham være tilfreds.
Kan han smile mon tro ?
2010-04-27T16:43:57

Gunnar Wolf Gunnar Wolf

27. april 2010 - 16:43

Haltbrekken

Hvor mye verdiskapning har du bidratt med, hva har du skapt enn mas og kritikk og enda til får betalt for det.
2010-04-27T16:49:16

Alf Inge Åseng Alf Inge Åseng

27. april 2010 - 16:49

Kvalmt av Haltbrekken

De er like kvalme begge to-kanskje Haltbrekken leder pr dato likevel...?
2010-04-27T17:37:32

Rolf Inge Andresen Rolf Inge Andresen

27. april 2010 - 17:37

PR-Kåt!

Tror nok at både Jens Stoltenberg og Dmitrij Medvedev er relativt sterkt preget av å vise at de duger til noe. Vil kalle det å være "Pr-kåt"! Kan ikke si at denne avtalen er så veldig mye å skryte av. Det kan sette igang en gigantisk oljeaktivitet som kan sette dette fiskerike området i fare. Området har også et klima og en natur som vil gi utfordringer. Et oljeutslipp i dette område vil gi langvarige skader om det skulle skje. Hvem skal betale regningen for skader som blir påført her i Norge om oljeutslippet skjer på russisk side. Fabrikkpipene i Nikkel-området spyr ut enorme mengder med forurensende stoffer som bryter ned naturen i mange kilometer inn over vårt land. Utslippet i 2008 sto for utslipp av 97.700 tonn svoveldioksid (SO2).
Dette er fem ganger så mye som slippes ut i hele Norge.
Les: http://www.norwatch.no/200911201365/oljefondet/gruveindustri/russisk-gruveselskap-kastet-ut.html
2010-04-27T17:54:18

Anders Laugerud Anders Laugerud

27. april 2010 - 17:54

klima

mennesker greier ikke å styre klima, det går av seg sjøl som det har gjort helt siden jorda blei skapt. alt detta klima og miljøhysteriet er ikke no annet enn en måte laga avgifter å suge blod på.
2010-04-27T18:02:21

Solveig hagen Solveig Hagen

27. april 2010 - 18:02

Bra gjort av Stoltenberg!

Han fikk satt en sluttstrek etter 40 års krangling om delelinja. Vi behøver ikke høre mere om gråsona. Men har ikke Haltebrekken annet å fare med for å komme i nyhetene, sier det mere om han en det han sier om Jens.
2010-04-27T18:13:39

Bjørn Barstad Bjørn Barstad

27. april 2010 - 18:13

miljöprotrester

Jeg lurer på hva Haltbrekken tror Norge er. En supermakt? Har han aldri hört om lusa som hosta i lovotten?
Om han tror at Russland bryr så om hva Norge mener så tar han feil, mye feil. Norge er bare en liten flekk på kartet. Russland gjör det de vil gjöre og ettersom det passer dem. Sånn har det altid värt. Når Haltbrekken er ¨så opptatt av dette som jo alle er så ikke skyv andre foran deg. Dra til Moskva sjöl og protester.
2010-04-27T18:49:04

Solveig hagen Solveig Hagen

27. april 2010 - 18:49

Delelinjen

I Naturvernforbundet har man visst ikke fått med seg at økonomien i verden er skjør, og at energi i ulike former er nøkkelen til velstanden. Dere går inn for å sage av en sterk gren på treet Norge, og "glemmer" at store deler av næringsliv og lønnstakere sitter på denne grenen,som oljeutvinning og annen energileverende industri. Det utvikles flere kilder til energi, noen tas i bruk, andre er ikke lønnsomme. I framtida vil energien hentes ned fra rommet, solenergien omdannes til en form vi kan bruke. I mellomtiden skal vi klare oss med det vi har. Om ikke altfor lenge er denne teknologien klar til bruk, og oljeprodukter i dagens skala blir mindre aktuelt. Mye av reservene vil bli liggende der de er. I Naturvernforbundet bør man ikke glemme hvem som betaler regningene deres: Det er et produktivt næringsliv med evne til å tjene penger til hele statsapparatet, lønn til alle ansatte, etc. etc. skjønner dere litt mer nå ?
2010-04-27T20:38:29

Tore strandberg Tore Strandberg

27. april 2010 - 20:38

LH

Begynner å bli drit lei dette sure oppsynet til denne vitsen i naturvernforbundet. Skaff deg en jobb og gjør noe nytte for deg, eller en tur til N. Korea, flere grinbitere der......
2010-04-27T21:40:30

27. april 2010 - 21:40

Nå må nordmenn våkne opp og

Nå må nordmenn våkne opp og forstå hva som skjer i den virkelige verden, russerne gjør seg klare til å ta over Norge med ny strategi, nemmelig å inngå sammarbeid og fremstå som ordentlige folk.
Jeg tror de har fått med seg det latterlige forsvaret vi har i dette landet som styres bla. av SV,2500 milliarder på bok(russland har ca. 150 milliarder)og en kystlinje som passer perfekt til det meste.Så må vi jo ikke glemme at de begynner å gå tom for olje noe det er nok av her hjemme.Dette minner om en blanding av Kuwait og en triumferende Chamberlain som vifter med sine verdiløse papirer undertegnet av Hitler!! Lærer man ingenting av historien, og hvordan kan et folk sitte og se at forsvaret ruster ned og er ikkeeksisterende!Man får den regjeringen man fortjener heter det og
det er jo flertallet som har gjennvalgt dette katastrofeteamet.
2010-04-28T09:28:58

Marius Bu Marius Bu

28. april 2010 - 9:28

Oxo Drittlei

Allt mellom himmel og jord er ikke bare klimapolitikk. Jeg tilhører de som tilbragte noen år i Nordnorge for 25-30 år siden, og aktiv forsvarte våre teretoriale rettigheter overfor Sovjet. Det er snart på tide at alle disse soffamenskene snart får vite hvor aktivt vi faktisk måtte forsvare oss. Hvor mange ganger Russerne faktisk drev med angrepsøvelser mot oss, og hvor realistisk et invasjons scenario faktisk var. Det at vi nå har kommet til enighet med Russerne er intet mindre en den største utenrikspolitiske enkelthendelser siden vi ble medlem av NATO. Jeg synes både Stoltenberg og Støre har fått til fint lite så langt, men dette er virkelig bra jobbet. Og på mange måter kan jeg nesten tilgi dem alle andre unnlatenheter efter dette. Jeg er enig i at det håpløst at vi har lagt ned forsvaret av eget land, men det like tåpelig å hevde at denne avtalen er en fredsavatale a la Chamberlain i 1938. Russerne ville aldri inngått en avtale, som de så siden måtte bryte for å finne et angreps motiv. Og så - hva har dette med CO2 og miljøvern å gjøre, sikkert ganske meget, men stabillitet politisk er faktisk viktigere. Det er en platform for å diskutere det meste, også miljøværn...

Well done Guy's
For Fedrelandet, Kongen og Flagets heder !!
2010-04-28T11:02:16

Arne Fjellheim Arne Fjellheim

28. april 2010 - 11:02

Trangt!

Det må være trangt mellom ørene hos Haltbrekken som synes det er fryktelig galt at vi (NORGE) endelig vil få en avklaret og fast grense mellom Grense-Jakobselv og Polpunktet med Rusland.
2010-04-28T11:21:29

Solveig hagen Solveig Hagen

28. april 2010 - 11:21

Stoltenberg!

Arbeiderpartiet driver ein aggressiv økonomisk politikk som er i ferd med å frå ta Norge viktige virkemidlar til vekst.Dette handler om mykkje meir en ein grense mellom to land.
2010-04-28T18:14:11

Nils Tornes Nils Tornes

28. april 2010 - 18:14

Stoltenberg 2

Katastrofeteemet Jens å Jonas har fått til en avtale med Russland om Barenshavet,det er bra.Denne avtalen fikk dei ikkje uten å gje fra seg store områder i havet,men en avtale er bedre en ingen avtale.
Når oljen tar slutt er det skremmende at ingen ting er innvestert i Norge i veier,industri o.l.Vi blir sittende igjenn som raka fant.Tenk på alle veiene i Norge som skulle blitt asafaltert,utvidet,bygget nytt,bygget bruer,m.m.kan se ut som om det er bedre å bruke pengene til å kjøpe klimakvoter i Afrika,en å bruke dei i Norge,

Når det gjelder Naturvernforbundet så lurer jeg på om dei har biler,olje vil dei ikkje ha ihvertfall.Har dei strøm i husa sine.? Dei vil ikkje bygge ut mer vannkraft,ikkje vil dei ha vindmøller,ikkje på land ihvertfall,kun til havs.jeg tror ingen av dei har noen gang fått drit under neglene,vet sikkert ikkje hva det vil si å svette for pengene.