FHI: Deltavarianten sprer seg ikke så raskt i Norge som fryktet

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet forteller at de har beredskap for å gjeninnføre tiltak i Norge. Samtidig virker det ikke som at deltavarianten sprer seg så raskt i Norge som først fryktet. Foto: Berit Roald / NTB
Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet forteller at de har beredskap for å gjeninnføre tiltak i Norge. Samtidig virker det ikke som at deltavarianten sprer seg så raskt i Norge som først fryktet. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ser ikke ut til at deltavarianten av coronaviruset sprer seg så raskt i Norge som fryktet, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsemyndighetene gikk tidlig ut og advarte om at deltavarianten kom til å bli dominerende i Norge. Dette har fortsatt ikke skjedd.

– Vi har beredskap for å gjeninnføre tiltak også i Norge, men med økning i vaksinedekningen er vi bedre beskyttet, og det bremser smitten. Vi ser også at delta har spredt seg litt mindre raskt enn alfa. Den har ikke overtatt i like raskt tempo som alfa gjorde, sier Vold til TV 2.

Et kappløp

Hun beskriver situasjonen med vaksinedekningen og utbredelsen av deltavarianten som et kappløp.

– Vi er i en situasjon hvor vi vet at vaksinene gir god beskyttelse mot deltavarianten og alvorlig sykdom. Vi ser samtidig at det er en del smitte blant dem som ikke er vaksinert. Derfor er det et kappløp mellom bedre vaksinedekning og å bremse utbredelsen av deltavarianten, sier Vold.

Sirkulerer i Norge

Deltavarianten har kommet til Norge med innreisende fra flere forskjellige land og har gitt større utbrudd i flere fylker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet i Ullensaker kommune i Viken fylke, der er mange er blitt smittet på flere utesteder. Så langt er det påvist i overkant av 25 tilfeller. Færder kommune og Tønsberg kommune har også opplevd et større utbrudd i sammenheng med et korsang-arrangement. Utbruddet omfattet over 70 tilfeller, men er nå over, skriver FHI i rapporten.

Deltaviruset har økt raskt i Norge, men ikke like raskt som da alfavarianten tok over. Det kan skyldes forskjell i årstid og i vaksinasjonsdekning i befolkningen da de to variantene begynte å spre seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen som har blitt smittet av deltavarianten i snitt de siste fire ukene, ligger på cirka 6,4 prosent, opp fra 1,4 prosent fra forrige risikovurdering 16. juni. Andelen var i uke 23 på 12 prosent på grunn av et pågående utbrudd.

Kan overta i løpet av sommeren

I en risikorapport fastslår FHI at varianten kan overta i Norge i løpet av sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet sier at deltavarianten utgjør en ny og viktig utfordring som krever nøye overvåking. Foto: Berit Roald / NTB
Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet sier at deltavarianten utgjør en ny og viktig utfordring som krever nøye overvåking. Foto: Berit Roald / NTB

– Godt smittevernarbeid i kommunene kan bidra til å forsinke spredningen av denne varianten i Norge og bringe eventuelle utbrudd under kontroll. God vaksinasjonsdekning bidrar. Likevel utgjør delta en ny og viktig utfordring som krever nøye overvåking, nøye vurdering av tiltaksnivå og god etterlevelse av tiltak, direktør Camilla Stoltenberg i FHI i en pressemelding.

Bedre rustet

Stoltenberg sier samtidig at Norge er bedre rustet mot delta enn det vi var mot alfavarianten.

– De med størst risiko for alvorlig forløp av coronaviruset, er nå i stor grad fullvaksinert i Norge. Det gjør at vi er bedre rustet mot deltavarianten sier hun.

Vaksinebeskyttelse

Foreløpige data indikerer at vaksinasjon med bare én dose mRNA-vaksine ser ut til å beskytte litt mindre mot mild sykdom forårsaket av delta enn av alfavarianten, konkluderer FHI. Beskyttelsen er derimot svært god etter to doser.

Risikoen for videre smitte fra vaksinerte antas uansett å være redusert sammenlignet med uvaksinerte, skriver FHI.