VG: Breivik har sagt at han angrer

Anders Behring Breivik soner en dom på 21 års forvaring etter bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya 22. juli 2011.
Anders Behring Breivik soner en dom på 21 års forvaring etter bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya 22. juli 2011. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev til Skien fengsel hevdet Anders Behring Breivik at han angrer på terrorangrepene 22. juli 2011, og at han ønsker hjelp til å forlate et kriminelt liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I brevet skrev han at han ønsket å gå videre med livet sitt. I tillegg hevdet han at han ville etterkomme det han kaller fengselets krav og ønske om å forlate den fascistiske, nasjonalsosialistiske og etnonasjonalistiske ideologi og bevegelse. Han satte ingen betingelser, skriver VG.

Brevet ble sendt til ledelsen i Skien fengsel i fjor vår etter at Breivik hadde tapt sitt søksmål mot staten, der han hevdet at hans menneskerettigheter var krenket.

«Jeg angrer for at jeg gjennomførte aksjonen 22. juli 2011, og hvis det hadde vært mulig, så hadde jeg sett det ugjort.», skrev Breivik.

Aktuelt: – At Breivik tapte er en seier for menneskerettighetene

Psykiater Henning Værøy, som har lest psykiater Randi Rosenqvists to ferske risikovurderinger av Breivik, sier han ikke har noen tro på at Breiviks anger er reell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen grunn til å feste lit til hans anger. Det synes åpenbart at Breivik forsøker å manipulere, noe han også henviser til at terrorister gjør for å vinne fram. Han mistrives i fengsel og vil helst ut, sier Værøy til VG.

Breivik soner en dom på 21 års forvaring etter bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept. Han har aldri hatt kontakt med andre innsatte.

Aktuelt: Presenterer Utøya-film: – Vil forsøke å vekke vårt kollektive minne