Trude Mostue går til angrep på nynorskundervisning i skolen

FORBANNER NYNORSKEN: – Nynorsken hisser meg opp og det får meg til å tenke på alt jeg måtte gå gjennom da jeg gikk på skolen. Nå reagerer jeg også sterkt fordi mine barn sliter med det samme, sier Trude Mostue.
FORBANNER NYNORSKEN: – Nynorsken hisser meg opp og det får meg til å tenke på alt jeg måtte gå gjennom da jeg gikk på skolen. Nå reagerer jeg også sterkt fordi mine barn sliter med det samme, sier Trude Mostue. Foto: Knut Falch / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helvetes nynorsk, skriver kjendisveterinæren, som sier hun ikke kom inn på Veterinærhøgskolen på grunn av dårlig karakter i nynorsk, i et Facebook-innlegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utenom dyrevern og barnevern er det få saker som engasjerer meg mer enn nynorsk. Jeg sleit så med nynorsk at jeg ble kjent på Bjørknes for å være en av de som klarte å stryke flest ganger, og det med høyt snitt i alle de andre fagene, skriver Mostue i innlegget på Facebook-siden sin.

Les også: Mette-Marit: – Vår jobb å lære prinsessen nynorsk

– Helvetes nynorsk

Hun skriver videre i innlegget at det var nynorskkarakteren som hindret henne i å komme inn på Veterinærhøgskolen. Løsningen ble å pakke kofferten og ta utdanningen i Bristol i England.

– Helvetes nynorsk. Jeg ba til den gode gud om at jeg ALDRI skulle ha noe med nynorsk å gjøre. Men så flyttet jeg jo hjem igjen. Og barna måtte på skole, skriver hun i innlegget.

Veterinærens krasse innlegg kommer sammen med en lenke til en artikkel fra NRK som omtaler forslag fra Høyre om å fjerne sidemål i skolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egenkarakter og eksamen i sidemål på ungdomsskolen og den videregående skolen skal vekk, heter det i forslaget fra partiets programkomite som ble lagt frem forrige uke.

Veterinæren ber til høyere makter om at det blir slik.

– Ja, så jeg ber til de gode guder, igjen, om at karakter og eksamen i nynorsk fjernes innen mine neste barn begynner på ungdomsskole. Å lære barn om kroppspråk og psykologi tror jeg hadde vært et smartere bruk av tid, skriver Mostue på Facebook.

Les også: – På tide å ta et oppgjør med egoistisk dyrehold

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mine barn sliter med det samme

Veterinæren som ble TV-kjendis i Storbritannia under studiene, sier til VG at hun av prinsipp normalt ikke uttaler seg om noe som ikke har med dyr å gjøre.

– Men nynorsken hisser meg opp og det får meg til å tenke på alt jeg måtte gå gjennom da jeg gikk på skolen. Nå reagerer jeg også sterkt fordi mine barn sliter med det samme, sier Mostue til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder i Norges Mållag, Magne Aasbrenn, reagerer på uttalelsene og mener nynorsk er spesielt viktig for folk i veterinæryrket, fordi mange av dem jobber i distriktene, i kommuner der nynorsk er hovedmål, sier han til VG.

Les også: Fekk eksamen på tulle-nynorsk: – Eg gir ikkje opp nynorsken

– Bør være frivillig

Mostue sier til avisa at hun har fått både positive og negative reaksjoner på Facebook-innlegget.

Hun forstår de som reagerer negativt og er enig i at nynorsk er en viktig kulturarv, men mener likevel det bør være frivillig å lære seg.

Mostue mener dessuten at hun skulle klart seg uten nynorsk, selv om hun hadde valgte å jobbe som veterinær, på et sted der nynorsk var hovedmål.

Les også: Trude Mostue begjært konkurs