Hijab-nekt på sykehjem er i strid med loven

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener Blidensol sykehjem bryter loven ved å nekte ansatte å bære hijab på jobb. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Likestillings- og diskrimineringsombudet mener Blidensol sykehjem bryter loven ved å nekte ansatte å bære hijab på jobb. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener Blidensol sykehjem i Stavanger bryter loven med hijab-forbud for ansatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden september har styret ved Blidensol sykehjem i Stavanger nektet de ansatte å bruke religiøse eller politiske hodeplagg, som for eksempel hijab.

En ansatt klaget inn styrets vedtak for likestillings- og diskrimmineringsombudet (LDO).

Ombudet har vurdert sykehjemsstyrets vedtak om å nekte de ansatte å bære religiøse eller politiske plagg på jobb. Konklusjonen er at vedtaket er i strid med forbudet mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion og livssyn.

– Det skal svært mye til å nekte noen å bruke religiøse hodeplagg, sier ombud Hanne Bjustrøm i en pressemelding.

Bakgrunn: Ansatte anmelder sykehjem for hijabnekt

Vil ikke snu

Styret ved Blidensol vil ikke snu i saken:

– Styret har nylig mottatt likestillings- og diskrimineringsombudets vurdering av sykehjemmets vedtak om generell og nøytral uniform, og styret forholder seg nå til den klageretten og klagefristen som er gitt oss, skriver nestleder i driftsstyret ved Blidensol, Kirsten Smedvig, i en epost til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrets begrunnelse for å nekte de ansatte å bruke religiøse hodeplagg skal være at det kan skape utrygghet og frykt blant eldre pasienter, særlig demenspasienter.

Les mer: Sykehjem tviholder på hijab-forbud

– Ikke grunn nok til å forby

LDO skriver i en pressemelding at de ikke har mottatt opplysninger som underbygger at bruken av hijab virker forstyrrende for noen av pasientene.

– Selv om man i konkrete tilfeller kan være nødt å gjøre enkelte tilpasninger for å ivareta enkelte pasienter, er ikke ubehag eller uro hos pasientene grunn nok i selg selv til å kunne forby hijab, sier Hanne Bjurstrøm.

LDO er en rådgivende, og ikke en lovgivende, instans. Vedtak kan klages inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda, som gir saken ny vurdering.

Stavanger kommune, som Blidensol har en driftsavtale med, har kritisert det privatdrevne sykehjemmet for forbudet og sagt at de forventer at sykehjemmet innretter seg dersom vedtaket viser seg å være lovstridig.

Les også:

Raser over hijab-påbud i sjakk-VM

Oslo kommune refses for å ha bedt jobbsøker ikke bruke hijab

Frp-politiker sidestiller hijab med nazikostymer