To meter lang manet dukket opp i Austevoll

OSLO, 20011030 Kolonimanetene, eller dødsmanetene med det latinske navnet Apolemia Uvaria, er observert i store mengder, fra vest av Færøyene og ved Shetland, helt inn til norsk sokkel. Maneten fra Austevoll var av typen salpe. Foto: Ocean Photo, Erling Svensen / SCANPIX NB: Bildet SKAL kreditteres: Ocean Photo, Erling Svensen / SCANPIX
OSLO, 20011030 Kolonimanetene, eller dødsmanetene med det latinske navnet Apolemia Uvaria, er observert i store mengder, fra vest av Færøyene og ved Shetland, helt inn til norsk sokkel. Maneten fra Austevoll var av typen salpe. Foto: Ocean Photo, Erling Svensen / SCANPIX NB: Bildet SKAL kreditteres: Ocean Photo, Erling Svensen / SCANPIX Foto: Erling Svensen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag fant Jan Hevrøy noe han aldri har sett før. I sjøen ved Austevoll sørvest for Bergen lå en to meter lang manet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hevrøy var på befaring på et oppdrettsanlegg da han kom over den underlige skapningen, skriver Bergens Tidende.

– Jeg tenkte først at det måtte være noen taustumper i sjøen, men da jeg tok neven ned i vannet, kjente jeg at det var noe glassaktig. Da skjønte jeg at dette måtte være en form for manet, forteller han.

Les også : – Det er den største maneten jeg har sett

Det han fant var en slags kjede av spiraler med en diameter på 10-15 centimeter. Han tok vare på deler av funnet i en bøtte og leverte det til en forsker fra Havforskningsinstituttet.

Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet dro til Austevoll for å finne ut nøyaktig hva det var Hevrøy hadde kommet over.

– Det er høyst sannsynlig en salpe, et sekkedyr. Disse kan leve som frittsvevende enkeltindivider eller kjedet sammen, som i dette tilfellet, forteller han. Jelmert forklarer at de ulike enhetene i en sånn kjede kan dele oppgaver seg imellom, slik at en del spiser, en annen driver med reproduksjon en tredje fordøyer og så videre.

Les også: Manetinvasjon i Trondheimsfjorden

SE VIDEO: Uhyre sjeldent blinkskudd av fisk fanget i manet:

SE VIDEO: Forskere fant «uvirkelig» skapning på havets dyp: